Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

4 maja swoje święto obchodzą piekarze. Dzięki nim każdego dnia już od wczesnych godzin rannych możemy cieszyć się smakiem świeżego pieczywa.

Wszystkim piekarzom składamy najserdeczniejsze życzenia! Bez ich pracy nasze śniadania nie byłyby takie same:)

Poniżej przedstawiamy przepisy na domowe pieczywo:

https://www.obzarciuch.pl/2018/09/chleb-dla-poczatkujacych.html

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/bulki-bagietki/123-kajzerki

https://www.youtube.com/watch?v=p-HW2BjFBQU

 

Światowy Dzień Jazzu (International Jazz Day) został ustanowiony w 2012r. przez organizację UNESCO. Celem Święta Jazzu jest podniesiene świadomości społecznej na temat sztuki jazzu, jego korzeni, stylów i oddziaływań oraz podkreślenie znaczenia tego gatunku muzyki jako ważnego środka komunikacji społecznej przyczyniającego się do promocji dialogu międzykulturowego, poszanowania praw człowieka oraz eliminowania dyskryminacji społecznych. Święto jazzu ukazuje wartość jazzu jako pięknej muzyki dającej ludziom radość i satysfakcję.

Tegoroczne święto jazzu przeniosło się do Internetu. Miastem gospodarzem globalnych obchodów Międzynarodowego Dnia Jazzu miał być w tym roku Cape Town w Południowej Afryce. Jednak ze względu na światową pandemię Covid-19 z tych planów zrezygnowano. Obchody dziewiątej edycji przeniesione zostały do Internetu – odbędą się pod hasłem the global #JazzDay family w formie internetowych transmisji wideo mi.in. z koncertów domowych (#JazzDayAtHome). Koncert gwiazd jazzu będzie transmitowany na żywo na stronie jazzday.com

Szczegółowe informacje na temat tego gatunku muzyki znajdują się m.in. na stronie http://jazzforum.com.pl/.

Poniżej przedstawiamy jazzowe propozycje muzyczne:

https://www.youtube.com/watch?v=VqOaQgD_2KA

https://www.youtube.com/watch?v=peWsiiqiI7s

https://www.youtube.com/watch?v=kgRcCyey1hM

Taniec towarzyski, street dance, balet czy ludowy.. Wiele rodzajów, różne figury, inne sposoby ekspresji, a korzyści jednakowe. Poprawia samopoczucie, zwiększa kondycję, wpływa na zdrowie ciała i ducha, pomaga w podnoszeniu pewności siebie, pozwala na wyrażenie emocji. Wspaniała ruchowa alternatywa dla opornych w innych dyscyplinach sportowych. Zwłaszcza kochających muzykę.

Międzynarodowy Dzień Tańca został ustanowiony w 1982r. przez Komitet Tańca Międzynarodowego Instytutu Teatralnego będącego pod zwierzchnictwem UNESCO. Dzień obchodów wybrano na pamiątkę chrztu francuskiego tancerza i choreografa Jeans-Georges'a Noverre'a. W Wikipedii czytamy, że był to wielki reformator tańca scenicznego, najwybitniejszy twórca i teoretyk tzw. ballet d'action, czyli baletu z akcją. Uznawany jest powszechnie za ojca teatru baletowego. 

Z okazji święta tańca każdego roku inny artysta związany z tańcem przygotowuje orędzie dla osób kochających i uprawiających taniec.

Jesteś miłośnikiem tańca? Więc dziś przetańcz dzień:-) Twierdzisz, że masz dwie lewe nogi? Dziś odłóż uprzedzenia, włącz ulubiony muzyczny „kawałek” i spróbuj się trochę poruszać. Bo warto!

Zatem miłych pląsów dla wszystkich:-)

28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert. Można zaryzykować twierdzenie, że jest to jeden z najsłynniejszych francuskich serów. Ten wyjątkowy wyrób ma rzesze fanów, nie tylko we Francji, skąd pochodzi receptura, ale na całym świecie, w tym także w Polsce.

Ser doskonale komponuje się z konfiturami, słodkimi owocami, świeżą bagietką oraz wędlinami. Jak przekonują Francuzi, tego sera nie powinno się spożywać na zimno, czyli jeśli chcemy cieszyć się tym przysmakiem, powinniśmy wyjąć go z lodówki na kilka godzin przed spożyciem. Sera camembert z pewnością nie można zaliczyć do produktów dietetycznych, ponieważ prawie połowa z niego to tłuszcze, dlatego najlepiej jeść go w ilościach umiarkowanych.

Historia sera camembert rozpoczyna się w roku 1791, w małej wiosce w Normandii, od której ser otrzymał swą nazwę. Pierwszy camembert stworzyła kobieta – Marie Harel, która zmodyfikowała przepis na ser brie, dodając do niego bakterie pleśni, dzięki którym ser pokrywa się charakterystycznym białym puchowym osadem.

Z okazji Dnia Sera Camembert warto wypróbować jeden z wielu przepisów na dania z jego dodatkiem.

https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tarty_tartaletki_quiche/quiche_z_lososiem_gruszka_camembertem/przepis.html

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-buraczkami-brzoskwinia-i-smazonym-serem-camembert

Różne zawody maja swoje święta, mają je również floryści. Święto to obchodzone jest od 2010 roku. Narodziło się za sprawą społeczności portalu forumkwiatowe.pl.

Kim jest florysta? Jest to osoba, która zajmuje się w swojej pracy tworzeniem różnego rodzaju dekoracji roślinnych. Do zadań zawodowych florysty należy wymyślanie i realizacja projektów bukietów z uwzględnieniem charakteru okazji, sezonu i warunków otoczenia, w których kwiaty mają być prezentowane. Pasjonaci układania roślin przygotowują również wystawy oraz uczestniczą w konkursach.

Zawód ten wymaga nie tylko wiedzy na temat roślin ciętych i doniczkowych, ich pielęgnacji, sposobów, by jak najdłużej zachować trwałość kwiatów oraz zasad ich łączenia. Konieczne są również zdolności manualne, zmysł estetyczny, twórczość i kreatywność. Idealny florysta jest artystą.

Życzymy florystom w dniu ich święta wspaniałych pomysłów na zapierające dech w piersiach kwiatowe kompozycje i wręczamy wirtualny bukiet:-)

Dzisiejsze święto zostało zainicjowane w 2012 roku przez Światową Organizację Zdrowia, stowarzyszenie dietetyków oraz Komisję Europejską. Głównym założeniem Europejskiego Dnia Śniadania jest zwrócenie uwagi na to, jak ważne jest spożywanie porannego, pierwszego posiłku w ciągu dnia. 

Nawyk codziennego jedzenia śniadania ma wiele zalet.

Ten poranny posiłek zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, chorób przewlekłych takich jak nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu 2 oraz obniża ryzyko chorób serca. Śniadanie szczególnie istotne jest dla dzieci i młodzieży, ponieważ poprawia zdolności poznawcze - percepcję, pamięć, koncentrację uwagi, myślenie, dzięki czemu wpływa na lepsze wyniki w nauce i w pracy.

Co powinno zawierać pełnowartościowe pierwsze śniadanie?

  • węglowodany złożone pochodzące z produktów zbożowych pełnoziarnistych, czyli: pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otręby,
  • warzywa lub owoce,
  • mleko bądź produkt mleczny (ser żółty, twaróg, jogurt, kefir, maślanka),
  • produkt białkowy (wędlina, najlepiej upieczona samodzielnie, pasty z roślin strączkowych/jajek)
  • w śniadaniu powinien znaleźć się też nieduży dodatek tłuszczów (najlepiej masło) lub źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. olej (rzepakowy, lniany), orzechy.

Poniżej przedstawiamy śniadaniowe kulinarne inspiracje:

http://gotujebolubie.pl/kategoria/sniadania

https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/przepisy.html

Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich obchodzony jest w celu promocji czytelnictwa, edytorstwa i ochrony własności intelektualnej za pomocą praw autorskich. Jego data - 23 kwietnia - jest symboliczna dla literatury światowej. W ten dzień zmarli wybitni poeci Miguel de Cervantes, William Szekspir oraz Inca Garcilaso de la Vega. Święto narodziło się w Katalonii. Po raz pierwszy zorganizowano je w 1926 roku. Zgodnie z tradycją katalońską tego dnia mężczyźni obdarowują swoje partnerki czerwoną różą, a one darują im książkę. W 1995 roku UNESCO ogłosiła 23 kwietnia Światowym Dniem Książki i Praw Autorskich. Z roku na rok w dniach wokół daty 23 kwietnia coraz więcej mówiło się i pisało o książkach, coraz więcej było imprez, konkursów i innych wydarzeń związanych z książką i czytaniem. W księgarniach odbywają się już tradycyjnie: weekendy z różą, a w tysiącach bibliotek spotkania i warsztaty.

UNESCO na swojej stronie w tekście „Dlaczego czytanie jest teraz ważniejsze niż kiedykolwiek” z okazji tegorocznego Światowego Dnia Książki i Praw Autorskich podaje: „Bardziej niż kiedykolwiek, w czasach, gdy większość szkół na całym świecie jest zamknięta, a ludzie pozostają zamknięci w domach, moc książek powinna być wykorzystywana do walki z izolacją, wzmacniania więzi między ludźmi, poszerzania  horyzontów, stymulowania naszych umysłów i kreatywności. Czytając i obchodząc Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich 2020 możemy otworzyć się na innych pomimo dystansu i podróżować dzięki wyobraźni. UNESCO będzie dzielić się cytatami, wierszami i wiadomościami, aby symbolizować potęgę książek i zachęcać do czytania w jak największym stopniu. Tworząc poczucie wspólnoty poprzez wspólne odczyty i wspólną wiedzę, czytelnicy na całym świecie mogą się łączyć i wzajemnie pomagać w ograniczaniu samotności związanej z kwarantanną. W takich okolicznościach zapraszamy uczniów, nauczycieli, czytelników z całego świata, a także branżę książkową i biblioteki do wyrażenia zamiłowania do czytania. Zachęcamy do dzielenia się informacjami z innymi poprzez FACEBOOK #StayAtHome  i #WorldBookDay.”

Źródło cytatu: https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday

Zachęcamy też do zaglądnięcia na stronę:

https://www.unesco.pl/kultura/article/27/23-kwietnia-swiatowy-dzien-ksiazki-i-praw-autorskich-7/

22 kwietnia miliony ludzi na całym świecie świętuje Dzień Ziemi. Idea troski o niebieską planetę łączy ludzi niezależnie od narodowości, wyznania, zawodu czy wieku. Święto to jest okazją, by nagłośnić globalne problemy i domagać się odpowiednich działań politycznych.

Pierwszy Dzień Ziemi

W styczniu 1969 roku doszło do największej katastrofy ekologicznej w dziejach Stanów Zjednoczonych. U wybrzeża Santa Barbara wyciekło 100 tysięcy baryłek oleju, co doprowadziło do śmierci tysięcy ptaków, delfinów oraz innych morskich zwierząt, a także dewastacji środowiska na długie lata. Katastrofalne skutki tego wydarzenia mocno poruszyły amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona i przyczyniły się do zainicjowania międzynarodowego ruchu na rzecz edukacji ekologicznej.

W tamtym czasie nikt jeszcze nie wspominał o czekającej nas w niedalekiej przyszłości zmianie klimatu. Zauważono dopiero pierwsze sygnały katastrofy, która może doprowadzić do nieodwracalnych zmian na naszej planecie.

22 kwietnia 1970 odbył się pierwszy w historii Dzień Ziemi. Zorganizowano masowe protesty, w których udział wzięło ponad 20 milionów Amerykanów. 2 grudnia 1970 roku powołano do życia Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska i podpisano wiele aktów prawnych mających na celu ochronę zagrożonych gatunków czy walkę o zrównoważone środowisko.

W 1990 roku zorganizowano pierwszy Międzynarodowy Dzień Ziemi, do którego obchodów przyłączyło się 200 milionów ludzi ze 141 krajów. 

Dzień Ziemi to symboliczna data i międzynarodowe święto, które przypomina nam o tym, że walka o dobro naszej planety wciąż trwa i każdy z nas może przyłączyć się do pokojowej batalii.

Co możesz zmienić już teraz?

  1. Segreguj śmieci.
  2. Idź na zakupy z własną torbą.
  3. Kupuj świadomie. Zamiast nowych ubrań korzystaj z tego, co już zostało wyprodukowane. Second-handy, serwisy i sklepy vintage to miejsca, w których znajdziesz prawdziwe perełki.
  4. Naprawiaj zamiast wyrzucać.
  5. Zastąp chemiczne środki własnoręcznie przygotowanymi produktami. Wystarczy ocet, soda oczyszczona i cytryna.
  6. Nie marnuj i nie wyrzucaj jedzenia. Naucz się gotować z resztek. 
  7. Kupuj produkty od lokalnych dostawców i jedz sezonowo. 
  8. Pij wodę z kranu. Pamiętaj, że w cenie półlitrowej butelki masz około 360 litrów kranówki!

(źródło: ofeminin.pl, autor: Dagmara Łacny)

Ustanowiony pół wieku temu Dzień Ziemi od lat koordynuje organizacja EarthDay (https://www.earthday.org)

Filmowe inspiracje:

https://www.youtube.com/watch?v=Ep9MFiWXR8M

https://www.youtube.com/watch?v=szrnkGJAekc

https://www.youtube.com/watch?v=-GUSrRhXcXA

Dzień ten uważa się za datę założenia miasta Rzym. Według legendy opowiadanej przez Marka Terencjusza Warrona miasto Rzym zostało założone przez Romulusa w dniu 21 kwietnia 753 pne. Początkowo święto obchodzone było na cześć bogini Pales, opiekunki pasterzy i ich trzody. Było to święto ludowe, obchodzone na wsi, podczas którego myto wszystkie owce, co miało zapobiec zarazom nawiedzającym stada. W późniejszych czasach świeto przyjęło się w Rzymie jako urodziny miasta.

Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy został ustanowiony w 1991 roku przez Reporterów bez Granic, czyli organizację pozarządową zajmującą się monitorowaniem prawa do wolnej prasy i wolności wypowiedzi w mediach na całym świecie.

Organizację Reporterzy bez Granic (RSF) założyło w 1985 roku w Montpellier we Francji czterech dziennikarzy: Robert Ménard, Rémy Loury, Jacques Molénat i Émilien Jubineau. W ciągu kilku lat RSF przekształciło się w międzynarodową organizację z korespondentami w 150 krajach, a działanie organizacji koncentruje się na dwóch odrębnych sferach: na wsparciu materialnym i psychologicznym dla korespondentów wojennych i dziennikarzy wysyłanych w niebezpieczne rejony oraz na walce z cenzurą i prawodawstwem sankcjonującym cenzurę w Internecie.

Międzynarodowy Dzień Wolnej Prasy odnosi się bezpośrednio do artykułu 10 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. Mówi on, że „Każdy ma prawo do wolności wyrażania opinii. Prawo to obejmuje wolność posiadania poglądów oraz otrzymywania i przekazywania informacji i idei bez ingerencji władz publicznych i bez względu na granice państwowe".

Dzień ten przypomina o tym, że w XXI wieku nadal w wielu krajach sytuacja dziennikarzy jest trudna, a rzetelne wykonywanie tego zawodu wiąże się z narażeniem życia. Media są cenzurowane i poddawane naciskom politycznym oraz religijnym. Dziennikarze i fotoreporterzy są niejednokrotnie zastraszani, porywani, więzieni, a nawet giną, jeśli ich teksty dotyczą tematów tak niewygodnych jak konflikty wojenne, prawa człowieka, korupcja czy ekstremizm religijny.

Czym jest espresso?

Espresso to nic innego jak sposób parzenia kawy. Polega on na przepuszczeniu przez ekspres ciśnieniowy wody pod wysokim ciśnieniem przez mocno ubite, drobno zmielone ziarna palonej kawy. Dzięki temu uzyskujemy około 30 ml naparu zwanego Espresso. Powstała w ten sposób kawa ma gęstą, orzechowo-brązową piankę zwaną crema.

Słowo espresso pochodzi z włoskiego słowa espressivo, które po przetłumaczeniu na język polski oznacza wyrazisty.

Oprócz samodzielnego napoju, espresso stanowi bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych m.in.:

  • Doppio - to podwójne espresso. Do jego przygotowania użyto dwa razy więcej kawy i dwa razy więcej wody.
  • Lungo - w przeciwieństwie do doppio, w tym przypadku zwiększona jest tylko ilość wody. Ten rodzaj jest także nazywany espresso przedłużonym.
  • Americano - to kawa przygotowana na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso i wrzątku.
  • Macchiato - w tym rodzaju espresso dodawana jest niewielka ilość mleka. W zależności od preferencji, może być ono ciepłe lub zimne
  • Cappuccinoto espresso z dodatkiem spienionego mleka
  • Ristretto - w tym wypadku wody jest dwa razy mniej niż w klasycznym espresso. Jest to kawa bardzo intensywna i bardzo gorzka.
  • Con panna – to deserowy rodzaj espresso, do którego przygotowania wykorzystuje się oryginalną esencję, a drugą połowę filiżanki wypełnia się po brzegi bitą śmietaną.

Kilka ciekawostek o espresso

  • Espresso wywodzi się z Włoch, gdzie w 1901 Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso.
  • Espresso jest wyjątkowo dietetyczne, zawiera dosłownie śladowe ilości kcal – około 5, a jedna porcja to aż 55 mg pobudzającej kofeiny, dla porównania szklanka czarnej herbaty „z torebki” i puszka coli mają po 45 mg.
  • Z powodu tego, że serwuje się je w filiżankach mniejszych rozmiarów, espresso zawiera również mniej kofeiny niż standardowa filiżanka zwykłej kawy.
  • Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed skosztowaniem espresso. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak.
  • Co kraj to obyczaj – Włosi nie wyobrażają sobie espresso bez cukru, Izraelczycy mają z kolei słabość do espresso z odrobiną mleka.
  • Potrzeba około czterdziestu dwóch ziaren kawy, aby zrobić standardową porcję espresso.
  • Americano zostało wynalezione przez amerykańskich żołnierzy w czasie II wojny światowej. Uznali oni europejskie espresso za zbyt mocne, więc poprosili o dodanie gorącej wody.

Z szacunków Funduszu Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF) wynika, że obecnie na świecie do niewolniczej pracy zmuszanych jest nawet 170 mln dzieci w wieku od 5 do 14 lat. Dziś przypada dzień walki z tym zjawiskiem.

Data upamiętnia Iqbala Masiha z Pakistanu, który w wieku 4 lat został sprzedany przez swojego ojca do fabryki dywanów za 600 rupii, czyli ok. 12 dolarów. Ojciec sprzedał go, aby opłacić wesele swojego najstarszego syna. Od tamtego czasu chłopiec musiał pracować ponad 12 godzin dziennie, przykuty łańcuchem do krosna i poddawany ciągłemu biciu. Udało mu się uciec po 6 latach, a o jego historii usłyszał cały świat. Zginął 16 kwietnia 1995 r. zastrzelony przez nieznanych sprawców. Miał zaledwie 13 lat. Dziś ten pakistański chłopiec uważany jest za symbol walki z wyzyskiem dzieci.

Najwięcej dzieci wykorzystywanych do niewolniczej pracy jest w Afryce. Tam zatrudnionych jest ok. 40 proc. małoletnich. Takie sytuacje mają miejsce także w Azji, Ameryce Południowej czy Europie Środkowej i Wschodniej. Dzieci pracują w zakładach przemysłowych, fabrykach, szwalniach, na plantacjach, w kopalniach, na budowie, sprzedają narkotyki, są nawet wcielanie do armii czy sprzedawane do domów publicznych.

Niewolnictwo małoletnich jest zakazane we wszystkich krajach. Przepisy nie są jednak przestrzegane. Dzieci już od najmłodszych lat zmuszane są do ciężkiej fizycznej pracy. Nieraz, ze względu na ubóstwo, same decydują podjąć się takie działanie, jednak zdarza się też, że są sprzedawane przez rodziców. „Dzieci są tanimi i łatwymi do kontrolowania pracownikami. Nie sprzeciwiają się, nie umieją walczyć o swoje prawa. W wielu miejscach na świecie praca dzieci jest społecznie akceptowana. Pracodawcy chętnie zatrudniają dzieci, wykorzystując ich umiejętności i płacąc dużo niższe stawki niż osobom dorosłym.” czytamy w raporcie UNICEF.

UNICEF walczy, by wszystkie państwa przestrzegały Konwencji o prawach dziecka, która gwarantuje najmłodszym bezpieczne i wolne od przymusowej pracy dzieciństwo. Działania organizacji koncentrują się przede wszystkim na:

  • zapewnieniu powszechnej edukacji lub szkoleń zawodowych dla wszystkich dzieci i osób młodych bez względu na płeć,

  • wspieraniu działalności przynoszącej dochód ubogiej rodzinie tak, aby sytuacja ekonomiczna nie zmuszała dzieci do podjęcia pracy,

  • kampanii upowszechniających wiedzę o problemie, jakim jest przymusowa praca dzieci,

  • współpracy z rządami państw, która ma na celu wprowadzenie przepisów w zakresie edukacji, opieki socjalnej dziecka, a także ustalenia minimalnego wieku zatrudnienia.

Lubicie banany?

Te charakterystyczne, żółte owoce cieszą się największą popularnością w Europie i Ameryce Północnej. Są również jedną z ważniejszych roślin uprawnych przeznaczonych na eksport w krajach rozwijających się.

Dzień Bananów obchodzony jest między innymi w USA i Japonii.

Jakie korzyści przynosi nam jedzenie bananów?

  • To bogactwo minerałów. Na wyróżnienie zasługuje potas, mający zbawienny wpływ na serce oraz przyczyniający się do uregulowania ciśnienia krwi.
  • Są idealne na dobry nastrój. W miąższu tych owoców znajduje się tryptofan, który jest konieczny do wytworzenia serotoniny. Serotonina natomiast wpływa na nasz dobry nastrój.
  • Redukują stres. Banany zawierają magnez, który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Stymuluje on także wiele innych funkcji życiowych.
  • Dostarczają energii potrzebnej do pracy i nauki. Banany zawierają znacznie więcej węglowodanów niż inne owoce, dlatego są świetnym źródłem energii szczególnie dla aktywnie fizycznych osób.
  • Sprzyjają odchudzaniu. Banany mogą być składnikiem diet odchudzających, sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Banany zawierają błonnik. Jego ilość nie jest wielka (ok 2 gramów w średnim bananie wielkości 250g), ale ma on zbawienny wpływ na przemianę materii.
  • Poprawiają odporność: Banany są bogate w selen, który wspomaga pracę układu odpornościowego, pobudza organizm do walki z infekcjami i zakażeniami, wpływa też pozytywnie na pracę serca i chroni przed miażdżycą.

Banany są jednym z najbogatszych źródeł cynku. Minerał ten pobudza do pracy m.in. trzustkę i tarczycę, wchodzi w skład wielu enzymów, poprawia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na wzrok, łagodzi też dolegliwości w wielu chorobach skóry. Cynk poprawia też stan włosów i paznokci.

Czy wiesz, że końcówka banana nie jest szkodliwa?

Legenda głosi, że w końcówce banana znajdują się pasożyty (np. lamblie), jaja pająków, a nawet jad węża. Jak jednak przekonują specjaliści, czubki bananów nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia.

Poniżej przedstawiamy kilka nietypowych zastosowań skórki od bananów (źródło: sposobynawszystko.pl):

  • Skórka od banana zamiast pasty do butów

Brak pasty do butów – żaden problem. Naturalne oleje i woski zawarte w bananowej skórce pomogą z brudnym obuwiem. Wystarczy, że przetrzesz skórzane buty wnętrzem skórki od banana, a następnie wypolerujesz papierowym ręcznikiem lub suchą szmatką.

  • Ratowanie porysowanych płyt CD lub DVD skórką banana

Zarysowana płyta CD lub DVD nie działa. Zamiast wyrzucić ją do kosza możesz spróbować ją uratować. Przetrzyj rysę skórką od banana a następnie zetrzyj nadmiar miąższu ściereczką zwilżoną płynem do mycia szyb i zostaw płytę do wyschnięcia.

  • Wybielanie zębów skórką od banana

Popularnym zastosowaniem skórki od banana to wybielanie zębów. Wystarczy, że umyjesz zęby pastą do zębów, a następnie przetrzesz je skórką od banana. Zawarte w skórce od banana minerały potas, magnes, potas i fosfor są korzystne dla naszych zębów i pozwolą je rozjaśnić.

  • Usuwanie drzazgi skórką od banana

Drzazga w palcu potrafi być bardzo uciążliwa. Potrzebny będzie kawałek skórki od banana i kawałek plastra. Kawałek skórki od banana przykładamy w miejscu wbitej drzazgi i przyklejamy plastrem. Miąższ banana ma właściwości rozmiękczające i pozwoli wyciągnąć taką drzazgę.

  • Skórki od banana jako nawóz

Innym popularnym zastosowaniem skórki od banana to nawóz do roślin. Skórki od banana są bogate w potas, fosfor, magnez, wapń i azot. Te mikroelementy przyczyniają się do rozwoju roślin w tym pomidorów, papryki czy róż. Skórkę od banana pokrój na małe kawałki, aby przyśpieszyć proces rozkładu. Przed zasadzeniem, zasianiem roślin zakop je w ziemi. Skórki będą rozkładać się i powoli uwalniać minerały. Skórki od banana są również cennym składnikiem kompostu. Wysuszone skórki od banana są również cennym nawozem roślin doniczkowych.