Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Wybrane święta nietypowe:

  • 3 czerwca - Dzień Savoir-Vivre
  • 5 czerwca - Dzień Ochrony Środowiska
  • 9 czerwca - Dzień Przyjaciela
  • 14 czerwca - Światowy Dzień Krwiodawstwa
  • 19 czerwca - Dzień Leniwych Spacerów
  • 21 czerwca - Święto Muzyki
  • 22 czerwca - Dzień Kultury Fizycznej
  • 24 czerwca - Dzień Przytulania

Zachęcamy do włączania się we wspólne świętowanie:)

Wybrane święta nietypowe:

  • 4 kwietnia - Dzień Marchewki
  • 7 kwietnia - Światowy Dzień Zdrowia
  • 11 kwietnia - Dzień Radia
  • 12 kwietnia - Dzień Czekolady
  • 13 kwietnia - Dzień Scrabble
  • 15 kwietnia - Światowy Dzień Sztuki
  • 17 kwietnia - Światowy Dzień Kostki Rubika
  • 21 kwietnia - Światowy Dzień Kreatywności i Innowacji
  • 22 kwietnia - Dzień Ziemi
  • 23 kwietnia - Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich
  • 26 kwietnia - Światowy Dzień Śniadania
  • 27 kwietnia - Dzień Florysty
  • 29 kwietnia - Międzynarodowy Dzień Tańca

Zachęcamy do włączania się we wspólne świętowanie:)

W kalendarzu świat nietypowych Dzień Liczby Pi obchodzony jest 14 marca. Liczba Pi jest naprawdę niesamowitą liczbą. Jej nazwa nie pochodzi od imienia (jak wiele osób myśli) Pitagorasa, a od greckiego słowa, które oznacza obwód (perimetron).

Osobą, która potrafiła na pamięć wymienić najdłuższe rozszerzenie liczby Pi, był 60-letni Japończyk. Może to się wydać niemożliwe, ale zapamiętał aż 70 030 liczb po przecinku. Pobijanie rekordu Guinessa trwało 16 godzin.  A Wy jakie rozszerzenie liczby Pi pamiętacie? Jeśli jest to tylko 3,14 może nasze zdjęcie pomoże Wam w zapamiętaniu nieco dłuższej wartości:)

 

Wybrane święta nietypowe w marcu:

  • 4 marca - Międzynarodowy Dzień Świadomości HPV
  • 6 marca – Dzień Czystego Stołu
  • 7 marca – Dzień Płatków Śniadaniowych
  • 8 marca – Międzynarodowy Dzień Praw Kobiet
  • 10 marca – Dzień Mężczyzn
  • 12 marca - Dzień Matematyki
  • 14 marca – Dzień Liczby Pi
  • 18 marca – Światowy Dzień Recyklingu
  • 20 marca – Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej/ Dzień bez Mięsa
  • 22 marca – Światowy Dzień Wody
  • 25 marca – Międzynarodowy Dzień Gofra
  • 26 marca – Międzynarodowy Dzień Szpinaku
  • 27 marca – Międzynarodowy Dzień Teatru
  • 30 marca – Światowy Dzień Muffinka
  • 31 marca – Światowy Dzień Budyniu

Zapraszamy do włączenia się w świętowanie:-)

Kreatywność, zaangażowanie, inteligencja, pomysłowość, wytrwałość, odwaga oraz determinacja kobiet i dziewcząt przekładają się na niezwykłe i przełomowe osiągnięcia w nauce. 11 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kobiet i Dziewcząt w Nauce (ang. International Day of Women and Girls in Science) – święto ustanowione przez ONZ w 2015 na wniosek UNESCO, UN Women, ITU i innych organizacji, które wspierają i doceniają dostęp kobiet i dziewcząt do nauki, technologii, inżynierii, matematyki, ich kształcenia i badań naukowych na wszystkich szczeblach edukacji.

Obchody mają na celu uznanie kluczowej roli, jaką odgrywają kobiety i dziewczęta w środowiskach naukowych i technologicznych. Niestety kobiety i dziewczęta na całym świecie wciąż zmagają się ze stereotypami i ograniczeniami społecznymi i kulturowymi, utrudniającymi im dostęp do edukacji i finansowania badań, co z kolei uniemożliwia im karierę naukową i wykorzystanie ich pełnego potencjału.

Choć dziś na świecie dostęp do edukacji jest dla dziewcząt wyższy niż kiedykolwiek wcześniej, to dziewczęta wciąż znacznie częściej niż chłopcy przerywają naukę i mają mniejsze możliwości wyboru ścieżki edukacji niż chłopcy. Dodatkowo normy społeczne i stereotypy wpływają na różny sposób uczenia przedmiotów ścisłych chłopców i dziewcząt. Już od urodzenia chłopcy za pomocą zabawek zachęcani są do konstruowania, zaś dziewczynki do opiekowania się lalkami. Tak zwane „zabawki dla dziewczynek” nie przygotowują ich do rozwoju w dziedzinach ścisłych. Choć w wieku 11-12 lat dziewczynki wykazują duże zainteresowanie przedmiotami ścisłymi, a informatyka jest jednym z najbardziej ulubionych przedmiotów szkolnych, to po kilku latach, kiedy planują swoją przyszłość wybierając kierunek studiów, zainteresowanie kierunkami technicznymi, matematyką czy informatyką gwałtownie spada. Badania wskazują, że tylko 20 proc. młodych Polek wierzy, że jest w stanie dorównać w przedmiotach ścisłych swoim kolegom. To przekłada się na stosunkowo niewielkie zainteresowanie dziewcząt kierunkami studiów z zakresu STEM (ang. science, technology, engineering and mathematics czyli nauka, technika, inżynieria i matematyka) a w konsekwencji na pracę w zawodach STEM. Według raportu UNESCO z 2017 roku, tylko 35% studentów STEM na całym świecie to kobiety. Jeśli przyjrzymy się poszczególnym dziedzinom STEM, widać jeszcze bardziej drastyczne różnice, np. wśród studentów studiów nad technologiami informacyjnymi i komunikacyjnymi (ICT) jest tylko 3% dziewcząt.

Konieczne jest wzmocnienie pozycji dziewcząt i kobiet, zachęcanie ich i wsparcie w rozwoju naukowym w obszarze STEM. Obchody święta zachęcają do konkretnych działań i głośnego mówienia o sytuacji kobiet dziewcząt w nauce.

https://www.ekokalendarz.pl/

Inicjatywa obchodzenia Światowego Dnia Suchych Nasion Roślin Strączkowych narodziła się w 2016 r. w FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Od tego roku corocznie 10 lutego odbywają się liczne prelekcje, konkursy i pokazy kulinarne mające na celu popularyzację tych cennych dla zdrowia roślin.

Suche nasiona roślin strączkowych są elementem diety człowieka od wielu tysięcy lat. Zawierają cały szereg korzystnych dla zdrowia składników i właściwości. Rośliny strączkowe stanowią cenne źródło białka (20-35% - czyli tyle, co w mięsie), które w połączeniu z innymi białkami roślinnymi doskonale zastępuje te pochodzenia zwierzęcego. Dostarczają też węglowodany oraz błonnik, który usprawnia trawienie. Jedną z najważniejszych zalet roślin strączkowych (bobu, fasoli grochu, soczewicy, ciecierzycy i soi) jest niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Rośliny strączkowe bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas i jod. Zawierają witaminy z grupy B, które chronią układ nerwowy i pomagają zapobiegać stanom lękowym, depresji oraz łagodzą skutki stresu. Mają też sporo przeciwutleniaczy i fitoestrogenów, które maja działanie antynowotworowe. Dieta bogata w strączki może zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca. Nasiona strączkowe są zasadotwórcze i świetnie neutralizują zakwaszające działanie mięsa. Wiele badań pokazuje też, że ta jedna porcja roślin strączkowych może pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu LDL o ok. 5 procent, co chroni układ krążenia.

Dieta bogata w strączki może zmniejszyć ryzyko miażdżycy oraz chorób serca. Wzbogacenie diety w nasiona roślin strączkowych pod różnymi postaciami - zup, past, oraz sałatek ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Strączki świetnie sprawdzą się jako zamiennik mięsa. Ugotowana i zblendowana ciecierzyca, soczewica lub czerwona fasola może stanowić pyszny farsz do pierogów lub pasztecików, ale także dodatek do wytrawnych tart czy tortilli. Z ciecierzycy przygotujemy również wegańskie i bezglutenowe pulpeciki, np. z sosem pomidorowym i świeżymi ziołami. W zestawieniu z kaszą gryczaną lub ryżem można z nich przyrządzić faszerowane warzywa. Kotleciki z soczewicy lub ciecierzycy idealnie nadają się również do wegetariańskich burgerów. Strączki z powodzeniem zastąpią też mięso np. w indyjskim curry lub meksykańskim chilli.

Alternatywą dla gotowych smarowideł mogą być przygotowywane w domu, wegańskie pasty z kilku składników. Własnoręcznie przyrządzone pasty z pewnością urozmaicą nasze śniadaniowe menu. Ale pasty z nasion roślin strączkowych to nie tylko wszelkiego rodzaju hummusy. Pyszną pastę kanapkową przygotujemy nawet z trzech składników – wystarczy zblendować suszone pomidory, ugotowaną kaszę jaglaną oraz czerwoną soczewicę. Na bazie czerwonej fasoli, z dodatkiem oliwy, słodkiej papryki, oregano oraz pieprzu i soli przygotujemy pastę do krakersów – w takim wydaniu świetnie sprawdzą się jako przekąska na przyjęcie. Odpowiednio przygotowane i doprawione strączki będą również bazą na wegetariański pasztet. Z kolei z białej fasoli, pieczonego jabłka, podsmażonej cebulki oraz suszonej śliwki i aromatycznych przypraw przygotujemy kremowy smalec.

Ze względu na cenne wartości odżywcze oraz swój prozdrowotny charakter nasiona roślin strączkowych powinny stać się nieodłącznym elementem naszej diety.

Poniżej przedstawiamy kilka nietypowych propozycji kulinarnych z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych.

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/brownie-z-fasoli

https://www.agamasmaka.pl/2015/04/weganskie-burgery-z-soczewicy-buraka-i.html

https://ervegan.com/2015/03/cieciorella-slodki-czekoladoway-krem-z-ciecierzycy/

https://aniagotuje.pl/przepis/smalec-z-fasoli

Źródło: https://www.sodr.pl

http://zdrowaporcja.pl

Historia pizzy
Pochodzenie pizzy, uznawanej za typowo włoską potrawę, nie jest do końca jasne. Wiadomo, że ciasto chlebowe podobne do tego na pizzę jest jedną z najstarszych potraw i było wypiekane już w neolicie. Zapisy o dodatkach wzbogacających smak takiego ciasta są spotykane w czasach starożytnych. Na przykład plakous, wyrabiany już przez Starożytnych Greków, był chlebowym plackiem doprawianym ziołami, czosnkiem, cebulą. Zachowały się także przekazy, że perscy żołnierze króla Dariusza I Wielkiego (549-486 p.n.e) posilali się chlebowym plackiem z serem i innymi dodatkami. Pizzopodobne potrawy były znane i wyrabiane nie tylko w basenie Morza Śródziemnego, np. hinduska "Paratha", azjatycki "Naan", czy germański "Flammkuchen". Pizza do XIX w. była typową potrawą biedoty i chłopów. Jednak w 1889 roku królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia), zwiedzając wraz z mężem Humbertem I swoje włości, zapragnęła spróbować tej prostej potrawy. Smak pizzy tak ją uwiódł, że na swoim dworze zatrudniła kucharza Rafaelle Esposito, którego zadaniem było przygotowywanie pizzy dla samej królowej. Podobno najbardziej ulubioną pizzą Małgorzaty była przygotowana i nazwana na jej cześć pizza Margherita, w skład której wchodziły składniki w kolorach włoskiej flagi: mozarella (biały), pomidory (czerwony) i bazylia (zielony).

Ciekawostki i rekordy dotyczące pizzy
Największą okrągłą pizzę na świecie upieczono w 2012 roku w Rzymie. Pizza ta miała średnicę 3960 cm, a do jej produkcji użyto 9,800 kg mąki, 19 800 kg mozzarelli 1,500 kg masła, 8,800 litrów pomidorowego spsu, 210 litrów oleju, 250 kg soli. Szefem kuchni i zarazem rekordowego projektu był Dovilio Nardi. Poprzedni rekord na największą okrągłą pizzę należał do kucharzy z Johanesburga (Afryka Południowa). Ich pizza upieczona 8 grudnia 1990 roku miała średnicę 37,4 metra. Zużyto na nią 500 kg mąki, 800 kg sera i 900 kg sosu pomidorowego. Najdłuższą pizzę na świecie upiekli Amerykanie w dniu 10 czerwca 2017 roku w miejscowości Fontana w Kalifornii. Najdłuższa pizza miała prawie 2 km długości, dokładnie 1930,39 metrów. Piekło ją ponad 100 osób. Najdroższa pizza na świecie powstała 27 kwietnia 2017 w nowojorskiej restauracji Industry Kitchen. Kosztowała ona 2700 dolarów, a więc około 9200 złotych. Daje to ok. 850 zł za kawałek i ok. 170 za jeden kęs. Składniki tak drogiej pizzy to: listki 24 karatowego złota, najwyższej jakości trufle, atrament kałamarnicy, pasztet strasburski Foie Gras, angielski ser pleśniowy Stilton, kawior Ossetra i Almas, jadalne płatki kwiatów. 22 marca 2001 roku niejaki Bernard Jordan, pracownik Butler's Pizza, dostarczył pizzę z Cape Town (Afryka Południowa) do Sydnej w Australii. Dostawca przemierzył 11.042 km. Była to najdłuższa (a właściwie najodleglejsza) dostawa pizzy w historii.

Pizza - kochają ją dzieci i dorośli
Oficjalnie smakosze kulinarni wyróżniają 50 rodzajów pizzy. W praktyce potrawa ta doczekała się setek rozmaitych form serwowanych na stołach we wszystkich zakątkach świata.

Święto Pizzy – w domu czy w restauracji?
Miłośnicy pizzy bardzo często decydują się na obchodzenie jej międzynarodowego święta w restauracjach bądź zamawiając ulubioną pizzę na dowóz. Takie rozwiązanie nie tylko jest znacznie szybsze i łatwiejsze, lecz także dostarcza zupełnie innych doznań smakowych.
Trudno bowiem uzyskać perfekcyjny efekt bez dostępu do specjalnego pieca czy odpowiedniego kamienia do pizzy. Nie oznacza to jednak, że w domu nie można osiągnąć bardzo dobrych rezultatów i świętować Dnia Pizzy na swój własny sposób. Co więcej, przyrządzając danie samemu, można skomponować je z dowolnych składników, jedynie poprzez wzbogacenie podstawowego przepisu.

Przepis (dla 2 osób):
● 500 g mąki pszennej, najlepiej tej oznaczonej jako 00 (Farina),
● 325 ml wody,
● ok. 4 g drożdży instant lub 15 g drożdży świeżych,
● ok. 25 ml oliwy z oliwek + odrobina do natłuszczenia folii (opcjonalnie),
● 2–3 kulki mozzarelli,
● 15 g koncentratu pomidorowego,
● 400 g pomidorów z puszki (Pelatti),
● oregano do smaku (ok. 3 łyżek),
● sól i pieprz,
● świeża bazylia.

https://beszamel.se.pl/pizza/miedzynarodowy-dzien-pizzy-9-lutego-jaka-ma-historie,16453/

https://www.payback.pl/ekstra/ciekawostki/swiatowy-dzien-pizzy?adobe_mc_ref=https://www.google.com/
https://halloween.friko.net/dzien-pizzy.html

Święto ustanowione na drugi poniedziałek lutego przez Międzynarodową Ligę Przeciwpadaczkową i Międzynarodowe Biuro do spraw Padaczki – organizacje ściśle współpracujące ze Światową Organizacją Zdrowia. Jest ono okazją do podniesienia świadomości ludzi na temat epilepsji.

Co to jest epilepsja?

Padaczka, znana jako epilepsja, jest tendencją do występowania nawracających napadów padaczkowych. Myśląc o napadzie padaczkowym należy mieć na uwadze, że nie jest to wyłącznie pojawienie się drgawek, „zrywań” mięśni, prężeń i „wysztywnień”. To także obserwowalne krótkotrwałe i przejściowe napady nieświadomości, które przez otoczenie może być odbierane jako „chwilowa nieobecność”, „wyłączenie”, „zawieszenie w czasie”.

 Pierwsza pomoc:

  1. Zadbaj o to, by minimalizować urazy (asekuracja głowy poprzez jej podtrzymywanie rękami lub umieszczenie między Twoimi kolanami, podłożenie czegoś miękkiego pod głowę przed atakiem). Jeśli poszkodowany wyczuwa napad i informuje Cię o tym, postępuj zgodnie z jego wskazówkami. Istotne jest np. aby przejść w miejsce gdzie jest miękkie podłoże np. trawnik.
  2. Po ataku ułóż poszkodowanego w pozycji bezpiecznej (na boku) – nie budź go (sen padaczkowy). Zadbaj o drożność dróg oddechowych i monitoruj oddech (w razie potrzeby RKO- resuscytacja krążeniowo-oddechowa). Pozycja na boku jest konieczna także w celu ewakuacji śliny z jamy ustnej (zapobieganie zachłyśnięciu).
  3. Wezwij Pogotowie Ratunkowe.
  4. Poluzuj uciskającą odzież (guziki, paski, szelki).
  5. Gdy poszkodowany się obudzi, zapytaj jak mu jeszcze możesz pomóc. Czy kogoś bliskiego powiadomić o zdarzeniu, czy ma przy sobie jakieś leki, które powinien zażyć po napadzie?
  6. Bezdyskusyjnie wezwij pomoc, gdy napad powtarza się już drugi raz, a poszkodowany nie odzyskuje świadomości (stan padaczkowy – konieczna interwencja lekarza).

Nie wolno:

  • wkładać poszkodowanemu żadnych przedmiotów do ust,
  • pozostawiać poszkodowanego samego,
  • budzić, szarpać, cucić, polewać wodą, bić po twarzy,
  • stosować sztucznego oddychania w pierwszych chwilach napadu padaczkowego (chory może na początku napadu nie oddychać przez około pół minuty, co jest normalnym zjawiskiem),
  • podawać wody, jedzenia,
  • używać siły wobec poszkodowanego,
  • stwarzać niepotrzebnego zamieszania i napięcia w zaistniałej sytuacji.

Źródło: www.spzoz-miedzychod.com.pl/

Wady wrodzone serca (WWS) dotykają średnio jedno na sto dzieci na świecie, bez względu na szerokość geograficzną. W Polsce WWS należą do najczęściej występujących wad wrodzonych i stanowią, po chorobach okresu okołoporodowego, najczęstszą przyczynę zgonu niemowląt.

Codziennie w Polsce rodzi się 10 dzieci z wadą serca, z czego 1/3 wymaga operacji w pierwszych dniach życia. Bez leczenia i interwencji kardiochirurgicznych dziecko ma małe lub nie ma żadnych szans na przeżycie. W takich przypadkach wykrycie nieprawidłowości w okresie prenatalnym jest niezwykle istotne. Dlatego tak ważne jest propagowanie wiedzy na temat właściwej diagnostyki u kobiet w czasie ciąży. Jak wynika z ankiety przeprowadzonej wśród rodziców dzieci z WWS przez Fundację Serce Dziecka, o wadzie serca u swojego dziecka 68% rodziców dowiaduje się przed narodzinami a 32% po jego urodzeniu.

Corocznie polscy kardiochirurdzy wykonują blisko 3 tys. operacji serc małych pacjentów. Najczęściej operacje przeprowadzane są w okresie noworodkowym, ale też wiele dzieci ze złożonymi wadami serca wymaga wieloetapowego leczenia kardiochirurgicznego, co wiąże się z częstymi, niekiedy długimi pobytami w szpitalu. Dla prawidłowego funkcjonowania dzieci z WWS konieczna jest odpowiednia rehabilitacja kardiologiczna. 

Źródło:www.rynekzdrowia.pl

Dzisiejsze święto nietypowe zostało ustanowione w 2000 roku podczas Światowego Szczytu Walki z Rakiem w Paryżu. Służy ono głównie temu, abyśmy mogli wyrazić symbolicznie swoją solidarność z pacjentami onkologicznymi, ale również zadbać o swoje zdrowie i zwiększyć świadomość dotyczącą objawów, diagnostyki, leczenia onkologicznego oraz profilaktyki zachorowań na nowotwory.

Choć w przypadku większości nowotworów nie potrafimy precyzyjnie określić jednego czynnika odpowiedzialnego za ich powstanie, to należy przyjąć, że chorobę wywołuje najczęściej zespół wielu czynników związanych z nałogami, standardem i stylem życia, wykonywanym zawodem, zachowaniami seksualnymi, a nawet formą spędzania wolnego czasu. Zdaniem ekspertów, blisko 70% nowotworów złośliwych jest wynikiem działania szkodliwych czynników związanych ze stylem życia, dietą oraz otaczającym nas środowiskiem. Do głównych czynników rakotwórczych wpływających na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy zaliczamy:

  • palenie tytoniu,
  • dieta i sposób odżywiania,
  • zakażenia i wirusy,
  • czynniki zawodowe,
  • ryzykowne zachowania seksualne, dzietność,
  • nadużywanie alkoholu,
  • zanieczyszczenie środowiska.

Palenie tytoniu

Palenie tytoniu jest głównym zabójcą w krajach rozwiniętych, a ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy płuc koreluje z liczbą wypalanych papierosów oraz trwaniem nałogu (tzw. paczkolata). Szacuje się, że z powodu palenia w Polsce umiera rocznie blisko 85 tys. osób, a przeciętnie każdy palacz żyje 13-15 lat krócej niż osoby niepalące. Ryzyko nie zależy od sposobu inhalowania tytoniu – równie niebezpieczne w kontekście profilaktyki raka są papierosy, cygara czy fajki. Dym tytoniowy zawiera około 4000 różnych substancji, w tym ponad 40 znanych karcynogenów. Dowiedziono, że palenie ma związek z rozwojem raka płuca, raka jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku, raka pęcherza moczowego oraz raka trzustki. Dlatego profilaktyka raka płuc jest bardzo ważna.

Otyłość, nadwaga i aktywność fizyczna

Osoby otyłe oraz z nadwagą mają zwiększone ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów (raka pęcherzyka żółciowego, raka endometrium, raka jelita grubego czy raka piersi). Profilaktyka raka opiera się w tym kontekście na redukcji masy ciała u osób otyłych i z nadwagą poprzez ograniczenie ilości spożywanych tłuszczów i węglowodanów na rzecz warzyw i owoców. Szacuje się, że 300 minut umiarkowanej aktywności fizycznej i ruchu na tydzień powinno zapobiec tyciu oraz pomóc utrzymać spadek masy ciała u osób otyłych. Mechanizm obniżenia ryzyka zachorowania poprzez ruch i aktywność fizyczną wiąże się prawdopodobnie z obniżeniem w organizmie stężenia cytokin oraz innych białek związanych z zapaleniem. Zdaniem ekspertów – duża aktywność fizyczna w ciągu życia wiąże się ze zmniejszeniem zapadalności na niektóre nowotwory o blisko 25% w porównaniu z osobami mało aktywnymi.

Dieta

Duże znaczenie diety i sposobu odżywiania w kontekście profilaktyki nowotworów nie ulega dyskusji. Opracowania wielu uznanych instytucji naukowych – zarówno zagranicznych, jak i polskich – udowodniły, że spożywanie 3-5 porcji dziennie warzyw i owoców wykazuje silny efekt ochronny w stosunku do nowotworów jamy ustnej, gardła i przełyku, raka żołądka, raka trzustki, pęcherza moczowego, płuca i jelita grubego. Zalecenia dietetyczne w profilaktyce wspomnianych chorób nowotworowych obejmują ograniczenie spożywania tłuszczów (przede wszystkim tłuszczów nasyconych), ograniczenie spożywania czerwonego mięsa oraz zwiększenie ilości przyjmowanego błonnika pochodzącego ze zbóż i pełnoziarnistych produktów zbożowych, który wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Dyskutuje się również nad rolą i wpływem witaminy D3 oraz suplementacji wapnia jako czynników w profilaktyce raka jelita.

Promieniowanie UV 

Ze względu na wzrastającą częstość zachorowań na nowotwory skóry – w tym czerniaka – wywołane ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe zaleca się unikanie nadmiernego narażenie na światło słoneczne oraz rezygnację z solarium. Należy używać odpowiednich kosmetyków i filtrów ochronnych, które blokują promieniowanie z zakresu UVB i UVA.


Znaczenie wirusów w profilaktyce raka

Istnieje związek pomiędzy występowaniem niektórych nowotworów, a rakotwórczym działaniem wirusów. Kluczowe znaczenie w profilaktyce raka mają szczepienia przeciwko wirusowemu zapalaniu wątroby typu B oraz przeciw agresywnym typom wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV). Onkogenny wirus HPV jest przenoszony drogą płciową i odpowiada za blisko 100% zachorowań na raka szyjki macicy, 90% zachorowań na raka odbytu, 60% nowotworów złośliwych raka jamy ustno-gardłowej oraz 40% raków pochwy i sromu. W Polsce dostępna są dwa rodzaje szczepionek, które są rekomendowane dla dziewcząt w wieku 11-12 lat oraz 13-18 lat (niezaszczepionych wcześniej). Szczepienie nie jest obecnie refundowane.

Źródło: www.zwrotnikraka.pl

Ciasto marchewkowe jest znane od średniowiecza, a popularność zyskało w XX wieku na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Dziś zajadają się nim wszystkie nacje, w tym również Polacy.

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.

Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Czasem ozdabia się je płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. 

Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki, w której zawartość cukru jest wysoka. 

Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji. 

W kuchni polskiej również używa się marchewki jako składnika ciast. W jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew - jest to tzw. piernik marchwiowy. Z kolei na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.

Dzisiejsze święto jest dobrą okazją, aby samodzielnie przygotować marchewkowy wypiek. Polecamy wypróbowany przepis.

https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe-najlepsze

Pomysłodawcą tego święta, które w USA obchodzi się 13 września, jest amerykańska psycholog Kirsten Harrell. Od lat zajmuje się ona badaniem (również na własnej skórze) wpływu optymistycznego nastawienia na zdrowie i proces leczenia. Jej zdaniem pozytywne myślenie może zdziałać więcej niż nam się wydaje. Co ciekawe, potwierdzają to badania naukowców – optymiści są od 5 do 10% mniej narażeni na choroby serca, wylew, depresję czy nowotwór. Jedną z przyczyn może być fakt, że optymiści zwykle prowadzą zdrowszy i bardziej aktywny tryb życia niż pesymiści. Usposobienie wobec rzeczywistości jest w dużej mierze rzeczą wyuczoną – często nieświadomie. Oznacza to więc, że ciężką pracą można w dorosłym życiu świadomie zmieniać swoje nastawienie do świata.

Pozytywne myślenie pomaga nam w codziennym życiu przebrnąć przez trudności, uporać się z kłopotami. Optymiści bardziej w siebie wierzą i łatwiej osiągają sukcesy w każdej sferze życia. Ich życie jest po prostu łatwiejsze, prostsze i szczęśliwsze. Pozytywne myślenie pozwala patrzeć optymistycznie w przyszłość, a z sympatią na innych ludzi. Optymista nie szuka problemów, nie załamuje rąk z byle powodu, tylko czerpie z życia pełnymi garściami. Prawdą jest również to, że przyjemniej żyje się z człowiekiem, który potrafi każdy dzień przywitać uśmiechem. Co ważne, śmiech i radość są zaraźliwe, więc dobrze jest otaczać się ludźmi pozytywnie patrzącymi na świat. Optymista łatwiej radzi sobie ze stresem, nigdy się nie poddaje i wychodzi zwycięsko z każdej podbramkowej sytuacji. Warto założyć, że wszystko ma sens i zmierza we właściwym kierunku. Takie myślenie daje odwagę i chęć do działania, napędza i popycha do przodu. 

Optymiści żyją dłużej, są zdrowsi, bardziej aktywni. Warto więc myśleć pozytywnie. Czy można się stać optymistą? Oczywiście, jednak wymaga to od nas ciągłej pracy i zmiany sposobu myślenia. Światowy Dzień Pozytywnego Myślenia to okazja do zastanowienia się nad tym, jak wypracować w sobie umiejętność patrzenia na świat “przez różowe okulary”. Tym, od czego musimy zacząć, jest zdolność radzenia sobie ze stresem, jego eliminowanie, redukcja. Można zapisać się na jogę, ale wszystko zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Są osoby, na które najlepszy wpływ mają spotkania z rodziną, przyjaciółmi lub uprawianie sportu, spacery, taniec. Najważniejsze, by znaleźć to, co nam sprawia przyjemność, wywołuje uśmiech na twarzy, sprawia, że przyszłość rysuje się w jaśniejszych barwach. To jednak nie wszystko, co możemy zrobić, by optymistycznie spojrzeć na życie. Nie bez znaczenia jest właściwe, zdrowe odżywianie oraz odpowiednia ilość snu. Tylko prawidłowo skomponowane posiłki dadzą nam siłę i energię do działania, a jeśli będziemy wypoczęci, będziemy też bardziej odporni na stres (brak snu to także gorszy nastrój). Co jeszcze pomoże nam w osiągnięciu szczęścia? Aktywność fizyczna - odpowiednia dawka ruchu sprawi, że będzie wydzielany hormon szczęścia, czyli endorfiny. Wcielając w życie te zasady, jesteśmy już tylko o krok od zmiany nastawienia na bardziej pozytywne.

Jeśli jesteś pesymistą i chcesz to zmienić, zacznij np. 2 lutego podczas święta wszystkich optymistów. Dzień Pozytywnego Myślenia to idealny moment na wprowadzenie zmian. Od czego zacząć? Wypisz kilka rzeczy, za które jesteś wdzięczny i wszystkie, które wyszły Ci w życiu. Skup się na pozytywach, zobacz, ile osiągnąłeś do tej pory. W ciężkich chwilach zaglądaj do swoich notatek i buduj w sobie poczucie, że możesz wiele osiągnąć. Dbaj o siebie, znajdź chwilę na relaks, na książkę czy kąpiel. Nie rezygnuj z drobnych przyjemności i czasu tylko dla siebie. Nie przesadzaj z ambicjami, planując, myśl rozsądnie: co na pewno uda Ci się zrobić, a z czego możesz spokojnie zrezygnować, bo jest zbyteczne? Jeśli będziesz chcieć zbyt dużo dokonać, a nie uda Ci się zrealizować planu, będziesz niezadowolony i sfrustrowany. Doszukuj się pozytywów we wszystkim, co tylko możliwe. Nawet kiedy pada, może być przyjemnie. Musisz wyjść na deszcz? Ubierz się kolorowo, wypij gorącą czekoladę, zaplanuj przyjemne popołudnie. Staraj się wycisnąć jak najwięcej
z każdego dnia! I pamiętaj o Dniu Pozytywnego Myślenia ! Dziś „szklanka musi być obowiązkowo do połowy pełna”!

Źródła: https://dziendobry.tvn.pl, www.kalbi.pl

Święta nietypowe w lutym to m. in.:

2 lutego - Dzień Naleśnika/ Dzień Pozytywnego Myślenia

3 lutego- Dzień Ciasta Marchewkowego

4 lutego - Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem

5 lutego - Światowy Dzień Nutelli

11 lutego - Międzynarodowy Dzień Kobiet i Dziewcząt w Nauce

12 lutego - Ogólnopolski Dzień Pisania Piórem

13 lutego - Światowy Dzień Radia

15 lutego - Dzień Singla

17 lutego - Dzień Kota

18 lutego - Dzień Baterii

21 lutego - Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego

23 lutego - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

24 lutego - Dzień Tosta

Zdaniem WWF (tłum. Światowy Fundusz na rzecz Przyrody; dawniej World Wildlife Fund i World Wide Fund for Nature) rosnące zapotrzebowanie na olej palmowy stanowi obecnie jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla środowiska naturalnego. Pod nowe plantacje niszczone są cenne przyrodniczo obszary w południowo-wschodniej Azji, Afryce i Ameryce Środkowej.

Dzień bez Oleju Palmowego obchodzony jest również w Polsce. Celem akcji jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie ze sobą jego produkcja dla lasów deszczowych, a także wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie. 

Olej palmowy, ze względu na swój niski koszt, jest najczęściej używanym olejem na świecie. Znajdziemy go w wielu produktach codziennego użytku, jest kluczowym surowcem dla rynku żywności, a także składnikiem kosmetyków takich jak mydło czy pasta do zębów. Z powodu rosnącej populacji na Ziemi i coraz intensywniejszej konsumpcji przewiduje się, że do 2020 roku światowa produkcja oleju palmowego podwoi się, powodując jeszcze większą presję na środowisko. Niszczenie lasów tropikalnych pod plantacje oleju palmowego prowadzi do utraty bioróżnorodności i zagraża wielu gatunkom zwierząt, takich jak orangutan czy słoń sumatrzański. Wypalanie lasów deszczowych pod uprawy, poprzez wysoką emisję gazów cieplarnianych, przyczynia się znacząco do zmian klimatycznych oraz do pogarszania warunków życia społeczności lokalnych. Aby zmniejszyć wpływ plantacji oleju palmowego na środowisko, WWF zachęca firmy do wybierania oleju palmowego z odpowiedzialnych źródeł. - informuje WWF.

Naturalne lasy w Indonezji, Malezji i Tajlandii są uznawane za jedne z najbogatszych ekosystemów na świecie – zajmują zaledwie 3 proc. światowej powierzchni lądów, ale zarejestrowano tam ponad 20 proc. znanych gatunków organizmów żywych, w tym 25 proc. gatunków ptaków. Kiedy lasy są wypalane lub wycinane pod uprawę olejowca, swoje siedliska tracą m.in. słonie, tygrysy, nosacze i orangutany. Wiele z nich tych zmian nie przeżywa. Dlaczego więc jest tak powszechny? Bo jest najtańszy. Jest łatwy w obróbce i przechowywaniu, nie psuje się w temperaturze pokojowej. Plantacje olejowca są bardzo wydajne. Do tego dochodzą niskie koszty ziemi i siły roboczej w Malezji i Indonezji. Producentom łatwiej i taniej jest więc sprowadzić olej palmowy z dalekiego kraju, niż wykorzystać inne rośliny olejowe, rosnące w naszym klimacie – jak na przykład rzepak. Przeciwnicy używania oleju palmowego podkreślają, że można go łatwo zastępować. Zamiast szkodliwego surowca można używać olejów rzepakowych, słonecznikowych czy z oliwek. Bez szkód dla środowiska uprawia się masłosza Parka, wykorzystywanego do produkcji oleju shea. Dobrą, aczkolwiek wciąż mało popularną alternatywą, jest olej z alg. Odmienne zdanie mają przedstawiciele organizacji WWF: ”Zamiana jednego oleju na drugi nie rozwiąże problemów, a jedynie przesunie je w inne regiony, wygeneruje wzrost emisji gazów cieplarnianych i stworzy zagrożenie dla będących pod ochroną zwierząt i roślin. Gdybyśmy chcieli, aby we wszystkich konsumowanych przez Polaków produktach były tylko oleje, które pochodzą z naszego kraju – potrzebowalibyśmy terenu, tylko pod uprawy, równego trzem obszarom Polski”. W opublikowanym przez organizację raporcie wyliczono, że produkcja czterech substytutów oleju palmowego (rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy i sojowy) wymagałaby czterokrotnego zwiększenia areału produkcyjnego.

Olej palmowy - jeść czy nie jeść?
Lepiej nie jeść. Olej palmowy (przez producentów opisywany często jako “tłuszcz roślinny”, żeby zmylić konsumentów) znajduje się przecież najczęściej w niezdrowych, przetworzonych, słodkich albo bardzo tłustych produktach. Nie są nam w diecie potrzebne. Dlatego warto je ograniczyć – nie tylko z okazji Dnia bez Oleju Palmowego.

Źródło:
https://smoglab.pl/dzien-bez-oleju-palmowego-czy-naprawde-nie-powinnismy-go-jesc/
https://www.portalspozywczy.pl/zboza/wiadomosci/1-lutego-miedzynarodowy-dzien-bez-oleju-palmowego,167649.html