Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Zaczynamy wakacje:-)

Dziękujemy za towarzyszenie nam w wirtualnej wędrówce przez kolejne święta nietypowe. Zachęcamy do zerkania do kalendarza świąt nietypowych podczas wakacyjnego czasu na przykład na stronie www.kalbi.pl lub www.bimkal.pl. Znajdziecie w nim takie ciekawe święta jak na przykład Światowy Dzień Czekolady 7 lipca czy Dzień Włóczykija 23 lipca.

Życzymy Wam radosnego, udanego, bezpiecznego wypoczynku i kreatywności w świętowaniu nietypowych dni. Wracamy do dalszego wspólnego poznawania tego ciekawego kalendarza we wrześniu.

Dzisiaj obchodzimy Dzień Puddingu Czekoladowego. Ten deser jest tak pyszny, że w USA doczekał się swojego święta.

Pudding czekoladowy jest prosty w przygotowaniu, dlatego zachęcamy do samodzielnego przygotowania tego deseru. Może wypróbujecie jedną z naszych propozycji?

https://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowy-pudding-z-malinami

https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/walentynki/pudding_czekoladowy/przepis.html

https://www.jamieoliver.com/recipes/chocolate-recipes/sally-and-brendas-spectacular-fudgy-chocolate-pudding/

Smerfy - chyba wszyscy znają te sympatyczne niebieskie stworki mieszkające w domkach z grzybów. Zostały stworzone przez belgijskiego rysownika komiksowego tworzącego pod pseudonimem Peyo (Pierrego Culliforda). 25 czerwca to data nieprzypadkowa, gdyż jest to dzień jego urodzin. 

Pierwowzorem znanych przez wszystkich filmów i serialu były komiksy artysty. Historia Smerfów sięga 1958 r. Został wtedy wydany pierwszy komiks Peyo przedstawiający smerfowy świat. Potem ich przygody przeniosły się na mały i duży ekran. Animowana wersja Smerfów powstała w latach 1981–1989 w wytwórni Hanna-Barbera dla NBC. Serial o tych niebieskich stworkach liczy sobie aż 256 odcinków. 

Smerfy bawią polskie dzieci od listopada 1987 roku, kiedy to program TVP1 rozpoczął emisję serialu animowanego opowiadającego o ich przygodach. W ich wiosce możemy spotkać różne postaci o konkretnych cechach charakteru. Na czele stoi Papa Smerf. Ma aż 542 lata. Jest bardzo mądry, niestety Smerfy często go nie słuchają i musi ratować je z tarapatów. Jest Zgrywus, który wręcza wszystkim “wybuchowe” prezenty. Jest tam też Maruda, ciągle niezadowolony pesymista, nie cierpi wszystkiego i wszystkich, ale tak naprawdę w środku jest bardzo wrażliwy. Ważniak to bardzo poważny Smerf, który wszystko co powie Papa Smerf bierze za prawdę absolutną, zanudza pozostałych swoimi złotymi myślami. Gwiazdą jest oczywiście Smerfetka, która została stworzona przez strasznego czarownika Gargamela, by skłócić Smerfy. Na szczęście Papa Smerf odczarował Smerfetkę i jest to jedna z najsympatyczniejszych postaci w wiosce.

Od 1992 roku, po śmierci Peyo, rysownicy z różnych krajów kontynuują jego dzieło. Oprócz komiksów powstały również animowane bajki o Smerfach, film pełnometrażowy, film w wersji 3D. Smerfy to też ogromny sukces handlowy. Na całym świecie, dostępne są zabawki i gadżety z podobizną tych małych, niebieskich ludków. Dzisiaj w Dniu Smerfa koniecznie obejrzyjcie choć jeden odcinek. Smerfy potrafią bawić nie tylko dzieci.

Źródła: www.kalbi.pl, www.pikio.pl

Przytulanie - drobny gest, a dla wielu bardzo ważny. Świadczy o bliskości, przyjaźni czy miłości.

Międzynarodowy Dzień Przytulania obchodzony jest 24 czerwca, ale również 31 stycznia.

Czemu nie? Warto się przytulać, gdyż:

  • dzięki przytuleniu rośnie w nas poczucie bezpieczeństwa oraz szczęścia,
  • dzięki przytulaniu przekazujemy drugiej osobie dobrą energię i ciepło,
  • przytulanie łagodzi napięcie, koi nerwy,
  • przytulanie ma wpływ na pracę serca, a także na... odporność.

By przeżyć, trzeba nam czterech uścisków dziennie. By zachować zdrowie, trzeba ośmiu. By się rozwijać - dwunastu – twierdzi amerykańska psychoterapeutka Virginia Satir.

Zatem.. miłego świętowania:-)

Radość, jaka płynie z nastania lata, od zawsze była mocno okazywana. Dawniej początek lata był okazją do wielkiego świętowania. Wyrazem tego były obchody nocy świętojańskiej, w czasie których ludzie z uśmiechem na twarzy witali nadchodzące wielkimi krokami lato.

Święto to obchodzone było w czasie nastania najkrótszej w ciągu roku nocy, czyli z 23 na 24 czerwca i w następujący po niej (24 czerwca) dzień, który wyróżnia się spośród wszystkich innych tym, iż okres między wschodem a zachodem słońca jest najdłuższy. Obchody świętojańskie zaczynano już w dzień poprzedzający święto upamiętniające św. Jana, czyli innymi słowy w wigilię dnia św. Jana.

Ludzie gromadzili się na wzgórzach i polanach leśnych, by tam rozpalać wielkie ogniska, które zwano sobótkami. Określenie to po raz pierwszy użyte zostało w XIII wieku. Wtedy to na świętej górze Ślęży znany i praktykowany był zwyczaj rozpalania w celach obrzędowych ogni (sobótek).  Dlatego też owa góra okrzyknięta została mianem Sobótki. W obchodach powitania lata ogniska odgrywały szczególną rolę. Bowiem ogień krzesany w pierwotny, archaiczny sposób, polegający na wznieceniu go przez pocieranie o siebie kawałkami drewna, był nieodłącznym, symbolicznym elementem obchodów świętojańskich, któremu przypisywano magiczną moc. Wierzono, że ogień ten ma upragnione przez ludzi właściwości oczyszczające, które oddziaływały ze wzmożoną siłą po wrzuceniu do świętojańskiej sobótki (ognia) czarodziejskiego ziela. Zielem, w którym pokładano największe nadzieje była bylica. Roślina ta w sposób szczególny miała krzyżować i udaremniać wszelkie plany i nikczemne praktyki czarownic.

Noc świętojańska miała oprócz witania nadchodzącego lata również i inne zadanie. Miała łączyć w pary ludzkie serca, które rozgrzane otaczającą je piękną nocną aurą miały być skore do miłości. Dlatego noc tę uważano za porę na zaloty młodzieńców, którzy rywalizowali między sobą o względy pięknych dziewcząt. Te z kolei przez cały wieczór śpiewały pieśni miłosne i tańczyły w białych przepasanych bylicą strojach wokół rozpalonych ognisk. Pierwsze wzmianki o kręgach tańczących wokół ognisk kobiet pochodzą z XIII wieku. Przybyli na miejsce obchodów młodzi kawalerowie chcieli zaimponować młodym damom swoimi umiejętnościami, dlatego też popisywali się skacząc przez istniejące już bądź rozpalane przez siebie ogniska, chcąc w ten sposób dowieźć swojej zręczności. Również i dziewczęta chciały zaznać takiej zabawy, dlatego też łącząc się z chłopcami w pary i mocno trzymając się za ręce skakały przez ogniska. Według wierzeń skoki te wróżyły parze wiele szczęścia objawiającego się w wiecznej miłości i wierności. Warunkiem doznania tych cennych ‘skarbów’ był płynny i udany skok.

W obchodach świętojańskich nie tylko ogniska spełniały ważną rolę. Obok nich znaczący był również mityczny kwiat paproci, który otoczony jest legendą. Według niej kwiat ten posiadał niezwykłą umiejętnością. Gdy tylko zapadał zmrok od owej paproci zaczynało bić wyjątkowe, nigdy wcześniej niespotykane światło. Światło to wskazywało drogę do bardzo cennego miejsca, w którym pod ziemią ukryte były skarby. Ponadto kwiat paproci obdarzał swojego znalazcę szczęściem, majątkiem oraz wszelkimi mądrościami, jakie zna świat. Na prośbę osoby, która znajdzie się w jego posiadaniu, kwiat ten zapewniał mu niewidzialność. Jednak odnalezienie tego kwiatu nie należało do zadań łatwych. 

Najważniejszym zwyczajem, który zachował się do naszych czasów jest puszczanie na wodę kolorowych wianków. Była to czynność wykonywana przez znajdujące się na wydaniu dziewczęta. Wiły one z różnych polnych i ogrodowych kwiatów, takich jak chabry, maki, rumianki, ruty czy też z róż wianki, które były symbolem panieństwa. Przywiązywano je do deseczki, do której wcześniej przymocowano świeczkę. Tak przyrządzony wianek puszczały na wodę. Często biegły za nimi, by obserwować, jak płyną. Czasem dziewczęta zdecydowały się, by puścić po dwa wianki. To jak przesuwały się na wodzie miało wielkie znaczenie. Wielką i szczerą miłość, szybkie zamążpójście oraz długie i szczęśliwe życie wróżyło to, gdy oba wianki szybko oddalały się od brzegu, płynęły równo z prądem wodnym, podpłynęły blisko siebie lub zostały wyłowione przez tego jedynego, ukochanego młodzieńca. O takim rezultacie marzyła każda puszczająca wianki dziewczyna.

Wianki mogły być puszczane nie tylko indywidualnie, ale i grupowo. Gdy zapadła taka decyzja robiono jeden, wspólny dla całej grupy wianek, który był znacznie większy od innych. Puszczano go na wodę wierząc, że poprzez odpowiedni tor przepływu przyniesie on szczęście wszystkim, obserwującym go bacznie dziewczynom zgromadzonym na brzegu rzeki. Jak już zostało wspomniane zwyczaj ten występuje jeszcze w różnych regionach Polski. Jednak dziewczęta, które decydują się na pójście nad rzekę i puszczenie wianków nie wierzą w związane z nimi wróżby. Stanowi to dla nich jedynie dobrą zabawę i element dawnej tradycji polskiej związanej z obchodami świętojańskimi.

Źródło: https://www.polskatradycja.pl/

22 czerwca obchodzimy Narodowy Dzień Kultury Fizycznej. Celem święta jest propagowanie aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia.

Według badań czynny sport uprawia jedynie 6% społeczeństwa polskiego, zaś 50% nigdy nie zainteresowało się większą aktywnością ruchową. A sport jest nie tylko doskonałym sposobem na poprawę kondycji fizycznej, ale przede wszystkim pomaga w zmniejszeniu stresu i odzyskaniu równowagi psychicznej. Naukowcy dowiedli, że w trakcie wysiłku fizycznego organizm produkuje hormony szczęścia - endorfiny. Aktywność fizyczna pomaga w zwalczaniu wielu chorób. Badania wykazują, że bieganie nawet przez kilka minut dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Aktywność fizyczna powoduje obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka cukrzycy. Dodatkowo ćwiczenia takie jak bieganie, pływanie czy jazda na rowerze przyczyniają się do polepszenia funkcji poznawczych mózgu. U osób, które w młodym wieku uprawiały sport, zdolności umysłowe w kolejnych latach były o wiele lepsze niż u tych, którzy nigdy czynnie nie interesowali się aktywnością fizyczną.

Według ekspertów wystarczy ćwiczyć kilka razy w tygodniu, aby zachować dobre zdrowie. Nasz styl życia ma ogromny wpływ na nasz organizm. Nieprawidłowa dieta, brak aktywności ruchowej oraz nałogi przyczyniają się do zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób, szybszego procesu starzenia się oraz skrócenia długości życia.

Aby odpowiednio uczcić dzisiejsze święto można wybrać się na rower, długi spacer z psem, pobiegać lub zagrać w piłkę z kolegami. Możliwości jest wiele, aby spędzić pożytecznie i zdrowo czas wolny.

Źródło: https://bimkal.pl/

Któż nie zna Garfielda? Bohater komiksów i filmów - rudy, leniwy, zapatrzony w siebie. Jego jedyne pasje to spanie i jedzenie, zwłaszcza lazanii. Stad też Dzień Kota Garfielda można też śmiało nazwać Dniem Lazanii:)

Komiks z rudym kotem zadebiutował 19 czerwca 1978 roku, a w roku 1982 powstał pierwszy film animowany z jego udziałem. W 1987 roku komiks drukowano w ponad 2000 czasopismach na świecie. W następnych latach Garfield ugruntował swoją pozycję gwiazdy, pojawiły się płyty muzyczne z jego udziałem, gry, kolejne komiksy, reklamy.

Polacy na dobre mogli poznać Garfielda pod koniec latach 90-tych, kiedy emitowano u nas kreskówkę „Garfield i przyjaciele”. W 2004 roku na ekrany wszedł pierwszy pełnometrażowy film o Garfieldzie, w którym wykorzystano najnowsze wówczas techniki animacji komputerowej. W rolę kocura wcielił się Bill Murray, w polskiej wersji głosu udzielał mu Marek Kondrat. W 2008 roku zadebiutował nowy serial „Garfield”, tym razem głos podkładał Jarosław Boberek. 

Dzień Garfielda obchodzimy 19 czerwca, ponieważ w tym dniu kocur został powołany do życia. Święto ogłosiła Wanda Thayer (Członek Rady Miasta Boca Raton) w 20. rocznicę powstania bajki podczas urodzinowej niespodzianki w Międzynarodowym Muzeum Sztuki Kreskowej w Boca Raton. 

Na koniec jeszcze kilka słów o lazanii, skoro to przysmak naszego dzisiejszego bohatera. Lasagne to klasyk kuchni włoskiej. Pięknie pachnąca, warstwowa zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami przekładana makaronem do lasagne, serem mozzarella. Coś pysznego! Nie ma się więc co dziwić Garfieldowi:) Poniżej znajdziecie kilka przepisów na to smakowite danie:

https://poprostupycha.com.pl/przepis/przepis-na-lasagne-bolognese/

https://www.kwestiasmaku.com/pasta/lasagne_bolognese/przepis.html

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/lasagne_z_kurczkiem/przepis.html

Źródła: www.kwestiasmaku.com, www.poprostupycha.com.pl, www.kalbi.pl

 

18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Ta pochodząca z Japonii potrawa składająca się z ryżu i różnego rodzaju dodatków takich jak wodorosty, surowa ryba czy warzywa, znalazła w Polsce wielu fanów.

Sushi to tradycyjna potrawa kuchni japońskiej, której głównym składnikiem jest gotowany ryż zaprawiony octem ryżowym, serwowany z dodatkami, takimi jak wodorosty nori, surowa ryba, warzywa, grzyby, tofu czy ziarna sezamu. W Japonii sushi spożywa się palcami lub pałeczkami, a serwuje się je z sosem sojowym, zielonym chrzanem wasabi oraz marynowanym imbirem.

Źródło: https://wiadomosci.gazeta.pl/

Przepisy i inspiracje: http://www.przepisnasushi.pl/

Światowy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą został ogłoszony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w roku 1995. Celem jego obchodów jest zwrócenie uwagi na sposoby zapobiegania tym zjawiskom. Istnieje potrzeba międzynarodowej współpracy w zakresie zwalczania pustynnienia i skutków suszy. Zgromadzenie Ogólne ONZ wezwało państwa do realizacji postanowień Konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zwalczania pustynnienia w krajach poważnie dotkniętych suszą i pustynnieniem, zwłaszcza w Afryce.

Polska przyjęła Konwencję 17 listopada 2001 roku. Mogłoby się wydawać, że temat suszy i pustynnienia to temat dla nas odległy jak sama Afryka. Nic bardziej mylnego. Zjawiska te dotyczą również Polski. Susze w Polsce są coraz częstsze. W latach 1951-1981 odnotowano w Polsce sześć susz (jedną średnio co 5 lat), w latach 1982–2011 aż 18 (występowały średnio co 2 lata), a od 2013 – susza dotyka nas każdego roku. W 2020 roku po raz pierwszy doświadczyliśmy suszy już wiosną. Uczeni z grupy doradczej ds. spraw kryzysu klimatycznego powołanej przez prezesa Polskiej Akademii Nauk (PAN) przypominają, że nasz kraj ma jedne z najskromniejszych zasobów wodnych w Europie. Mamy złudne poczucie bezpieczeństwa, a jak tłumaczy prof. Szymon Malinowski, fizyk atmosfery z Instytutu Geofizyki Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, przewodniczący Komitetu Geofizyki PAN:

Musimy pamiętać, że suszę nie zawsze widać gołym okiem, widać ją w rzekach i w zbiornikach podziemnych. Na pewno grożą nam kłopoty z dostępem do części owoców i warzyw, na pewno będziemy musieli wprowadzać nowe uprawy, realne są także kłopoty z dostawami prądu, ale przede wszystkim grozi nam pustynnienie Polski. Zatem jeśli nie podejmiemy działań przeciwdziałających suszom, nasz kraj zmieni się w step.”

Lekarstwem na pustynnienie Polski jest retencjonowanie, czyli przechwytywanie wody, kiedy jest jej nadmiar i oddawanie, kiedy panuje susza. Kluczowy czynnik to ochrona naturalnego krajobrazu, środowiska wodnego i bioróżnorodności.

Źródła: www.teraz-srodowisko.plwww.wikipedia.org

Dzisiejsze nietypowe święto obchodzone jest w USA. Jednak "krówki" to tradycyjne polskie cukierki, które należą do jednych z najbardziej lubianych łakoci w naszym kraju.

Przedstawiamy kilka ciekawostek na temat "krówek":

Krówka to typowo polski cukierek

Mało kto zdaje sobie z tego sprawę, że "krówki" sławią nasz kraj w nawet najbardziej oddalonych punktach na kuli ziemskiej. Ich dokładna geneza co prawda nie jest znana – uważa się, że cukierki "krówki" wymyślono gdzieś na wschodzie Polski. Jednak za ich ojca uznano niejakiego Feliksa Pomorskiego, który zaczął produkować "krówki" w Poznaniu na początku 20 wieku.

Jaka korzyść płynie ze znajomości tej ciekawostki? Po pierwsze możemy czuć się naprawdę dumni z naszych krówek, a ponadto możemy je podarować w prezencie osobie zza granicy!

Krówka – skąd ta nazwa?

Na pewno wielu zastanawiało się, dlaczego te smaczne cukierki nazywamy "krówkami". O ile nazwę "ciągutki" jesteśmy w stanie zrozumieć, o tyle "krówki" brzmią dziwnie. Jak to się zatem stało, że te cukierki zostały tak nazwane? Otóż wspomniany już pan Feliks owijał swoje produkty w folie z wizerunkiem krowy. Klienci zaczęli zatem używać nazwy "krówki" i tak już zostało.

Wyrób krówki jest banalnie prosty

Warto naprawdę wiedzieć, że wyrób "krówki" wcale nie będzie nas kosztował specjalnie dużo i że jest on bardzo prosty. Dzięki tej wiedzy możemy sobie sami zrobić całą blachę cukierków "krówek"! Na pewno będzie to tańsze i pyszniejsze od kupnych. Tu jednak trzeba podkreślić jedną ważną sprawę – otóż istnieje naprawdę bardzo wiele przeróżnych przepisów na "krówki". Generalnie jednak podstawą "krówek" jest śmietana albo mleko, masło lub margaryna oraz cukier i ewentualnie dodatkowe składniki dodające smaku. Ta różnorodność składników wynika z tego, że możemy zrobić "krówki" ciągutki, cukierki "krówki" kruche albo też o bardziej mlecznym smaku.

Krówki mogą być świetną reklamą

Otóż "krówki" znakomicie mogą pełnić rolę gadżetów reklamowych, świetnie się w tym zadaniu sprawdzając. Są tanie, smaczne i każdy je lubi – a to są bardzo ważne zalety!

Źródło: https://czarna-flaga.pl/

Poniżej przepis na domowe "krówki":

https://www.mojewypieki.com/przepis/krowki

Dzień ten został ustanowiony z inicjatywy Międzynarodowej Organizacji Zapobiegania Przemocy wobec Osób Starszych i Światowej Organizacji Zdrowia. Pierwsze obchody Światowego Dnia Praw Osób Starszych odbyły się 15 czerwca 2006 r.

Dzień ten poświęcony jest osobom starszym, źle traktowanym, zaniedbywanym i wykorzystywanym przez swoje otoczenie. Ze względu na doświadczenie życiowe mogą służyć dobra radą i wsparciem, a mimo to są często pozbawiane należytego szacunku i godności. Dzień ten ma na celu zwrócenie uwagi społeczeństwa na ten problem. Dbajmy o naszych dziadków i ludzi starszych wokół nas nie tylko 15 czerwca, ale cały rok. Zasłużyli na spokojne i godne przeżywanie starości.

Zioła i przyprawy są niezastąpione w kuchni i stanowią wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw. Wiele z nich tworzy niemalże nierozerwalny związek, jak pomidory z bazylią czy jabłka z cynamonem.

Co z czym jemy, czyli potrawy i przyprawy

Anyż - ciasto kawowe, słodkie chleby, kompoty owocowe, wołowina, cielęcina, wiejski ser

Bazylia - dania z pomidorami, groszek, szpinak, sałata, zupy fasolowe, baranina, wołowina, cielęcina, krewetki, sosy do spaghetti, suflety i omlety

Cynamon - bułeczki, muffiny, ciasteczka, ciasta, tapioka, puddingi czekoladowe, kawa, ciasta owocowe, gorąca czekolada, słodkie ziemniaki, dynia

Papryka - pizza, kiełbaski, włoskie, hiszpańskie, węgierskie i meksykańskie przysmaki

Czosnek - mięsa, sosy pomidorowe, sosy sałatkowe, grillowane warzywa

Estragon - marynaty do mięs, sałatki, omlety, ryby, marynowane ryby, zupa pomidorowa, brokuły, szparagi, kalafior, kapusta, drób

Gałka muszkatołowa - bita śmietana, lody, pieczone banany, pasztety, ciasto dyniowe, szpinak, pieczenie z mięs

Goździki - szynka, pieczona wieprzowina, marynowane owoce, ciasto jabłkowe i dyniowe, buraczki, zupa krem z pomidorów czy z groszku, gorąca herbata

Kminek - chleb, kapusta, ziemniaki, mięsa

Kolendra - zupy z warzyw strączkowych, potrawy mięsne, sałaty

Koperek - pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ryby, sosy do ryb, kiszone ogórki, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane

Kurkuma - pikle, marynaty, dressingi do sałat, ryby, owoce morza, przyprawy na bazie ryżu zamiast kurkumy

Liście laurowe - buraczki, gotowana marchewka, zupy warzywne, wołowina, cielęcina, baranina, gotowany kurczak, marynaty do mięs, ryby

Majeranek - biały barszcz, żurek, pieczenie z mięs, pasztety

Mięta - galaretki, lody, sałatki owocowe, kapusta, marchewka

Oregano - pizza, sos do spaghetti, pieczeń wołowa, ryby, sosy pomidorowe, szpinak

Pieprz - pasuje do wszystkich potraw oprócz tych o wyjątkowo słodkim smaku

Pietruszka - zupy, sałatki, mięsa, ryby - zwłaszcza tuńczyk, sosy, omlety

Rozmaryn - wołowina, wieprzowina, drób, łosoś, pieczone ziemniaki, zielony groszek

Szafran - ryż, bułeczki, wywary z ryb, zupy z kurczaka, ciasta np: marchewkowe

Szałwia - wszystkie dania wieprzowe, nadzienia do dań z ryb i drobiu, ciemne sosy, francuskie dressingi, pomidory, groszek

Tymianek - świeże pomidory, zupy warzywne, karczochy, grzyby, ziemniaki, cebula

Imbir - dania z kuchni azjatyckiej, ciastka, kompoty, pasztety, marynaty

Zioła lecznicze

Wieki praktyk i badań dowiodły, że zioła zajmują również ważne miejsce w lecznictwie, a wiele leków obecnie opiera się na ich kojących i zdrowotnych właściwościach. Pomagają zachować odporność organizmu, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, zapobiegają atakom serca, obniżają poziom cholesterolu i są wspaniałym uzupełnieniem diety dla cukrzyków. Zioła i przyprawy mają właściwości odchudzające.

Jak widać bez przypraw i ziół trudno się obyć, a prawdziwi kucharze nie wyobrażają sobie pracy w kuchni bez naturalnego smaku tego dobra natury. Poświęcono im też wiele badań i publikacji z różnych dziedzin wiedzy. Zachęcamy więc do jak najczęstszego wypróbowywania ich właściwości w swojej kuchni.

Źródło: kuchniaplus.pl

 

Dzień Przyjaciela to jedno z nietypowych świąt, które na pewno warto celebrować. Zawsze wypada 9 czerwca, warto więc zapisać tę datę w kalendarzu. Nie znamy jego genezy, natomiast ONZ powołało w 2011 roku święto o podobnym charakterze - Międzynarodowy Dzień Przyjaźni  - obchodzony 30 lipca.

W Polsce żadne z tych świąt nie jest zbyt popularne, natomiast w innych krajach są one okazją do obdarowywania się drobnymi prezentami, słodyczami, organizowania różnego rodzaju spotkań, często na świeżym powietrzu, gdy pogoda dopisuje.

Elbert Hubbard, amerykański pisarz, powiedział: „Przyjaciel to człowiek, który wie o Tobie wszystko i wciąż Cię lubi.” Jest czasem bliższy nawet niż rodzina.

Dziś możemy podziękować naszym przyjaciołom za to, że są przy nas, pomagają i wspierają.

Tłusty Czwartek co prawda przypada w innym terminie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby odpowiednio uczcić dzisiejsze święto, które tradycyjnie obchodzone jest w USA. Dzień Nadziewanych Pączków jest doskonałą okazją, aby delektować się tymi słodkimi wypiekami, oczywiście w rozsądnych ilościach;)

Poniżej przedstawiamy kilka mniej tradycyjnych przepisów na te słodkie wypieki:

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_pieczone/przepis.html

https://aniagotuje.pl/przepis/mini-paczki-serowe

https://www.jadlonomia.com/przepisy/weganskie-paczki/