Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Święto ustanowione na drugi poniedziałek lutego przez Międzynarodową Ligę Przeciwpadaczkową i Międzynarodowe Biuro do spraw Padaczki – organizacje ściśle współpracujące ze Światową Organizacją Zdrowia. Jest ono okazją do podniesienia świadomości ludzi na temat epilepsji.

Co to jest epilepsja?

Padaczka, znana jako epilepsja, jest tendencją do występowania nawracających napadów padaczkowych. Myśląc o napadzie padaczkowym należy mieć na uwadze, że nie jest to wyłącznie pojawienie się drgawek, „zrywań” mięśni, prężeń i „wysztywnień”. To także obserwowalne krótkotrwałe i przejściowe napady nieświadomości, które przez otoczenie może być odbierane jako „chwilowa nieobecność”, „wyłączenie”, „zawieszenie w czasie”.

 Pierwsza pomoc:

  1. Zadbaj o to, by minimalizować urazy (asekuracja głowy poprzez jej podtrzymywanie rękami lub umieszczenie między Twoimi kolanami, podłożenie czegoś miękkiego pod głowę przed atakiem). Jeśli poszkodowany wyczuwa napad i informuje Cię o tym, postępuj zgodnie z jego wskazówkami. Istotne jest np. aby przejść w miejsce gdzie jest miękkie podłoże np. trawnik.
  2. Po ataku ułóż poszkodowanego w pozycji bezpiecznej (na boku) – nie budź go (sen padaczkowy). Zadbaj o drożność dróg oddechowych i monitoruj oddech (w razie potrzeby RKO- resuscytacja krążeniowo-oddechowa). Pozycja na boku jest konieczna także w celu ewakuacji śliny z jamy ustnej (zapobieganie zachłyśnięciu).
  3. Wezwij Pogotowie Ratunkowe.
  4. Poluzuj uciskającą odzież (guziki, paski, szelki).
  5. Gdy poszkodowany się obudzi, zapytaj jak mu jeszcze możesz pomóc. Czy kogoś bliskiego powiadomić o zdarzeniu, czy ma przy sobie jakieś leki, które powinien zażyć po napadzie?
  6. Bezdyskusyjnie wezwij pomoc, gdy napad powtarza się już drugi raz, a poszkodowany nie odzyskuje świadomości (stan padaczkowy – konieczna interwencja lekarza).

Nie wolno:

  • wkładać poszkodowanemu żadnych przedmiotów do ust,
  • pozostawiać poszkodowanego samego,
  • budzić, szarpać, cucić, polewać wodą, bić po twarzy,
  • stosować sztucznego oddychania w pierwszych chwilach napadu padaczkowego (chory może na początku napadu nie oddychać przez około pół minuty, co jest normalnym zjawiskiem),
  • podawać wody, jedzenia,
  • używać siły wobec poszkodowanego,
  • stwarzać niepotrzebnego zamieszania i napięcia w zaistniałej sytuacji.

Źródło: www.spzoz-miedzychod.com.pl/

Najpopularniejszy krem czekoladowy na świecie ma dziś swoje święto. Przedstawiamy kilka ciekawostek na temat Nutelli.

Światowy Dzień Nutelli obchodzimy 5 lutego. Święto powstało z inicjatywy amerykańskich blogerów włoskiego pochodzenia – Sary Rosso i Michelle’a Fabio, którzy Nutelli zadedykowali dokładnie ten dzień. Są do dziś ogromnymi wielbicielami kremu Nutella.

Producentem Nutelli jest włoska firma Ferrero. Pierwowzorem dzisiejszego kremu czekoladowego była Pasta Gianduja, czyli czekolada orzechowa do chleba wymyślona tuż po zakończeniu II wojny światowej. Jej autorem był Pietro Ferrero, założyciel firmy. Jego czekolada opierała się na recepturze z pierwszej połowy XIX wieku. Była formowana w bloki, sprzedawana, a następnie krojona w plasterki i kładziona na kromkach chleba.

W latach 60. formułę na czekoladę udoskonalił Michele Ferrero, syn Pietro. Sprawił, że była bardziej kremowa, dzięki czemu mógł stworzyć pierwszy na świecie słoik Nutelli. Czekolada niemalże od razu odniosła światowy sukces i stała się elementem dzisiejszej popkultury.

Nutella do Polski trafiła dopiero w 1994 roku. Obecnie jest sprzedawana w 190 krajach na świecie.

Składniki Nutelli stanowią: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja) oraz wanilina.

Domowy krem czekoladowy, smakiem zbliżony do kultowej Nutelli można bez problemu wykonać samemu. Wystarczą nam dwie tabliczki czekolady, szklanka orzechów laskowych, półtora szklanki mleka i pół szklanki cukru. Orzechy trzeba obrać z łupin, podsmażyć, potem obrać ze skórki i zmielić. Następnie należy podgrzać mleko i wrzucić do niego rozkruszoną czekoladę tak, by mogła się rozpuścić. Dalej wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy cukier i miksujemy. Zawartość przekładamy do słoika.

Smacznego świętowania!

Źródło: https://wiadomosci.wp.pl/

Dzisiejsze święto nietypowe zostało ustanowione w 2000 roku podczas Światowego Szczytu Walki z Rakiem w Paryżu. Słyży ono głównie temu, abyśm mogli wyrazić symbolicznie swoją solidarność z pacjentami onkologicznymi, ale również zadbać o swoje zdrowie i zwiększyć świadomość dotyczącą objawów, diagnostyki, leczenia onkologicznego oraz profilaktyki zachorowań na nowotwory.

Choć w przypadku większości nowotworów nie potrafimy precyzyjnie określić jednego czynnika odpowiedzialnego za ich powstanie, to należy przyjąć, że chorobę wywołuje najczęściej zespół wielu czynników związanych z nałogami, standardem i stylem życia, wykonywanym zawodem, zachowaniami seksualnymi, a nawet formą spędzania wolnego czasu. Zdaniem ekspertów, blisko 70% nowotworów złośliwych jest wynikiem działania szkodliwych czynników związanych ze stylem życia, dietą oraz otaczającym nas środowiskiem. Do głównych czynników rakotwórczych wpływających na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy zaliczamy:

  • palenie tytoniu,
  • dieta i sposób odżywiania,
  • zakażenia i wirusy,
  • czynniki zawodowe,
  • ryzykowne zachowania seksualne, dzietność,
  • nadużywanie alkoholu,
  • zanieczyszczenie środowiska.

Palenie tytoniu

Palenie tytoniu jest głównym zabójcą w krajach rozwiniętych, a ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy płuc koreluje z liczbą wypalanych papierosów oraz trwaniem nałogu (tzw. paczkolata). Szacuje się, że z powodu palenia w Polsce umiera rocznie blisko 85 tys. osób, a przeciętnie każdy palacz żyje 13-15 lat krócej niż osoby niepalące. Ryzyko nie zależy od sposobu inhalowania tytoniu – równie niebezpieczne w kontekście profilaktyki raka są papierosy, cygara czy fajki. Dym tytoniowy zawiera około 4000 różnych substancji, w tym ponad 40 znanych karcynogenów. Dowiedziono, że palenie ma związek z rozwojem raka płuca, raka jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku, raka pęcherza moczowego oraz raka trzustki. Dlatego profilaktyka raka płuc jest bardzo ważna.

Otyłość, nadwaga i aktywność fizyczna

Osoby otyłe oraz z nadwagą mają zwiększone ryzyko zachorowania na niektóre typy nowotworów (raka pęcherzyka żółciowego, raka endometrium, raka jelita grubego czy raka piersi). Profilaktyka raka opiera się w tym kontekście na redukcji masy ciała u osób otyłych i z nadwagą poprzez ograniczenie ilości spożywanych tłuszczów i węglowodanów na rzecz warzyw i owoców. Szacuje się, że 300 minut umiarkowanej aktywności fizycznej i ruchu na tydzień powinno zapobiec tyciu oraz pomóc utrzymać spadek masy ciała u osób otyłych. Mechanizm obniżenia ryzyka zachorowania poprzez ruch i aktywność fizyczną wiąże się prawdopodobnie z obniżeniem w organizmie stężenia cytokin oraz innych białek związanych z zapaleniem. Zdaniem ekspertów – duża aktywność fizyczna w ciągu życia wiąże się ze zmniejszeniem zapadalności na niektóre nowotwory o blisko 25% w porównaniu z osobami mało aktywnymi.

Dieta

Duże znaczenie diety i sposobu odżywiania w kontekście profilaktyki nowotworów nie ulega dyskusji. Opracowania wielu uznanych instytucji naukowych – zarówno zagranicznych, jak i polskich – udowodniły, że spożywanie 3-5 porcji dziennie warzyw i owoców wykazuje silny efekt ochronny w stosunku do nowotworów jamy ustnej, gardła i przełyku, raka żołądka, raka trzustki, pęcherza moczowego, płuca i jelita grubego. Zalecenia dietetyczne w profilaktyce wspomnianych chorób nowotworowych obejmują ograniczenie spożywania tłuszczów (przede wszystkim tłuszczów nasyconych), ograniczenie spożywania czerwonego mięsa oraz zwiększenie ilości przyjmowanego błonnika pochodzącego ze zbóż i pełnoziarnistych produktów zbożowych, który wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Dyskutuje się również nad rolą i wpływem witaminy D3 oraz suplementacji wapnia jako czynników w profilaktyce raka jelita.

Promieniowanie UV 

Ze względu na wzrastającą częstość zachorowań na nowotwory skóry – w tym czerniaka – wywołane ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe zaleca się unikanie nadmiernego narażenie na światło słoneczne oraz rezygnację z solarium. Należy używać odpowiednich kosmetyków i filtrów ochronnych, które blokują promieniowanie z zakresu UVB i UVA.


Znaczenie wirusów w profilaktyce raka

Istnieje związek pomiędzy występowaniem niektórych nowotworów, a rakotwórczym działaniem wirusów. Kluczowe znaczenie w profilaktyce raka mają szczepienia przeciwko wirusowemu zapalaniu wątroby typu B oraz przeciw agresywnym typom wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV). Onkogenny wirus HPV jest przenoszony drogą płciową i odpowiada za blisko 100% zachorowań na raka szyjki macicy, 90% zachorowań na raka odbytu, 60% nowotworów złośliwych raka jamy ustno-gardłowej oraz 40% raków pochwy i sromu. W Polsce dostępna są dwa rodzaje szczepionek, które są rekomendowane dla dziewcząt w wieku 11-12 lat oraz 13-18 lat (niezaszczepionych wcześniej). Szczepienie nie jest obecnie refundowane.

Największy w sieci serwis poświęcony tematyce onkologicznej (psychoonkologicznej) to zwrotnikraka.pl. Jest on dedykowany pacjentom onkologicznym, ich bliskim i rodzinom, pracownikom służby zdrowia, studentom medycyny, a także wszystkim użytkownikom zainteresowanym tematyką onkologiczną. W tym roku w związku z pandemią COVID-19 nie odbędzie się tradycyjny Dzień Drzwi Otwartych w krajowych ośrodkach onkologicznych. Nie zabraknie natomiast ciekawych wydarzeń i spotkań on-line nawiązujących do Światowego Dnia Walki z Rakiem. Poniżej znajdziecie wybrane wydarzenia organizowane w ramach tegorocznego Światowego Dnia Walki z Rakiem.

  1. Fundacja Znajdź Pomoc zaprasza do udziału w wydarzeniu on-line z Okazji Światowego Dnia Walki z Rakiem, podczas którego głos zabiorą eksperci w temacie profilaktyki onkologicznej. W programie: czynniki wpływające na rozwój nowotworów; zasady żywienia wspierające profilaktykę chorób cywilizacyjnych; sposoby radzenia sobie ze stresem; badania profilaktyczne – rodzaje i metody badań; medycyna integracyjna w profilaktyce nowotworowej oraz badania genetyczne w profilaktyce chorób nowotworowych. Udział bezpłatny https://www.facebook.com/events/3898567310162515/
  2. 4 lutego 2021 roku, w Światowy Dzień Walki z Rakiem, o godz. 18.00 odbędzie się bezpłatny webinar dla osób chorujących onkologicznie i ich bliskich na temat odporności psychicznej. Organizatorem spotkania, które poprowadzą Magda Knefel i Elżbieta Majewska jest PARS Polskie Amazonki Ruch Społeczny. Odporność psychiczną możemy wzmacniać przez całe życie, dzięki niej lepiej radzimy sobie ze stresem i trudnymi sytuacjami. Na spotkaniu poznasz praktyczne ćwiczenia i metody radzenia sobie ze stresem. Udział bezpłatny https://webinar.getresponse.com/GCCSG/jak-wzmacniac-swoja-odpornosc-psychiczna
  3. Polskie Towarzystwo Ginekologii Onkologicznej oraz Stowarzyszenie Niebieski Motyl zapraszają na webinar “Rak jajnika bez tajemnic”, który odbędzie się w dniu 4 lutego 2021 o godz. 19:00 z okazji Światowego Dnia Waki z Rakiem. Na pytania uczestników spotkania odpowiedzą: prof. dr hab. n. med. Jan Kotarski, prof. dr hab. n. med. Mariusz Bidziński oraz dr hab. n. med. Radosław Mądry. Udział w webinarze jest bezpłatny dla wszystkich chętnych https://ptgo.edu.pl/aktualnosci/rak-jajnika-bez-tajemnic-webinar-dla-pacjentek/

Źródło: www.zwrotnikraka.pl

Ciasto marchewkowe jest znane od średniowiecza, a popularność zyskało w XX wieku na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Dziś zajadają się nim wszystkie nacje, w tym również Polacy.

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.

Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Czasem ozdabia się je płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. 

Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki, w której zawartość cukru jest wysoka. 

Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji. 

W kuchni polskiej również używa się marchewki jako składnika ciast. W jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew - jest to tzw. piernik marchwiowy. Z kolei na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.

Dzisiejsze święto jest dobrą okazją, aby samodzielnie przygotować marchewkowy wypiek. Polecamy wypróbowany przepis.

https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe-najlepsze

Pomysłodawcą tego święta, które w USA obchodzi się 13 września, jest amerykańska psycholog Kirsten Harrell. Od lat zajmuje się ona badaniem (również na własnej skórze) wpływu optymistycznego nastawienia na zdrowie i proces leczenia. Jej zdaniem pozytywne myślenie może zdziałać więcej niż nam się wydaje. Co ciekawe, potwierdzają to badania naukowców – optymiści są od 5 do 10% mniej narażeni na choroby serca, wylew, depresję czy nowotwór. Jedną z przyczyn może być fakt, że optymiści zwykle prowadzą zdrowszy i bardziej aktywny tryb życia niż pesymiści. Usposobienie wobec rzeczywistości jest w dużej mierze rzeczą wyuczoną – często nieświadomie. Oznacza to więc, że ciężką pracą można w dorosłym życiu świadomie zmieniać swoje nastawienie do świata.

Pozytywne myślenie pomaga nam w codziennym życiu przebrnąć przez trudności, uporać się z kłopotami. Optymiści bardziej w siebie wierzą i łatwiej osiągają sukcesy w każdej sferze życia. Ich życie jest po prostu łatwiejsze, prostsze i szczęśliwsze. Pozytywne myślenie pozwala patrzeć optymistycznie w przyszłość, a z sympatią na innych ludzi. Optymista nie szuka problemów, nie załamuje rąk z byle powodu, tylko czerpie z życia pełnymi garściami. Prawdą jest również to, że przyjemniej żyje się z człowiekiem, który potrafi każdy dzień przywitać uśmiechem. Co ważne, śmiech i radość są zaraźliwe, więc dobrze jest otaczać się ludźmi pozytywnie patrzącymi na świat. Optymista łatwiej radzi sobie ze stresem, nigdy się nie poddaje i wychodzi zwycięsko z każdej podbramkowej sytuacji. Warto założyć, że wszystko ma sens i zmierza we właściwym kierunku. Takie myślenie daje odwagę i chęć do działania, napędza i popycha do przodu. 

Optymiści żyją dłużej, są zdrowsi, bardziej aktywni. Warto więc myśleć pozytywnie. Czy można się stać optymistą? Oczywiście, jednak wymaga to od nas ciągłej pracy i zmiany sposobu myślenia. Światowy Dzień Pozytywnego Myślenia to okazja do zastanowienia się nad tym, jak wypracować w sobie umiejętność patrzenia na świat “przez różowe okulary”. Tym, od czego musimy zacząć, jest zdolność radzenia sobie ze stresem, jego eliminowanie, redukcja. Można zapisać się na jogę, ale wszystko zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Są osoby, na które najlepszy wpływ mają spotkania z rodziną, przyjaciółmi lub uprawianie sportu, spacery, taniec. Najważniejsze, by znaleźć to, co nam sprawia przyjemność, wywołuje uśmiech na twarzy, sprawia, że przyszłość rysuje się w jaśniejszych barwach. To jednak nie wszystko, co możemy zrobić, by optymistycznie spojrzeć na życie. Nie bez znaczenia jest właściwe, zdrowe odżywianie oraz odpowiednia ilość snu. Tylko prawidłowo skomponowane posiłki dadzą nam siłę i energię do działania, a jeśli będziemy wypoczęci, będziemy też bardziej odporni na stres (brak snu to także gorszy nastrój). Co jeszcze pomoże nam w osiągnięciu szczęścia? Aktywność fizyczna - odpowiednia dawka ruchu sprawi, że będzie wydzielany hormon szczęścia, czyli endorfiny. Wcielając w życie te zasady, jesteśmy już tylko o krok od zmiany nastawienia na bardziej pozytywne.

Jeśli jesteś pesymistą i chcesz to zmienić, zacznij np. 2 lutego podczas święta wszystkich optymistów. Dzień Pozytywnego Myślenia to idealny moment na wprowadzenie zmian. Od czego zacząć? Wypisz kilka rzeczy, za które jesteś wdzięczny i wszystkie, które wyszły Ci w życiu. Skup się na pozytywach, zobacz, ile osiągnąłeś do tej pory. W ciężkich chwilach zaglądaj do swoich notatek i buduj w sobie poczucie, że możesz wiele osiągnąć. Dbaj o siebie, znajdź chwilę na relaks, na książkę czy kąpiel. Nie rezygnuj z drobnych przyjemności i czasu tylko dla siebie. Nie przesadzaj z ambicjami, planując, myśl rozsądnie: co na pewno uda Ci się zrobić, a z czego możesz spokojnie zrezygnować, bo jest zbyteczne? Jeśli będziesz chcieć zbyt dużo dokonać, a nie uda Ci się zrealizować planu, będziesz niezadowolony i sfrustrowany. Doszukuj się pozytywów we wszystkim, co tylko możliwe. Nawet kiedy pada, może być przyjemnie. Musisz wyjść na deszcz? Ubierz się kolorowo, wypij gorącą czekoladę, zaplanuj przyjemne popołudnie. Staraj się wycisnąć jak najwięcej
z każdego dnia! I pamiętaj o Dniu Pozytywnego Myślenia ! Dziś „szklanka musi być obowiązkowo do połowy pełna”!

Źródła: https://dziendobry.tvn.pl, www.kalbi.pl

Zdaniem WWF (tłum. Światowy Fundusz na rzecz Przyrody; dawniej World Wildlife Fund i World Wide Fund for Nature) rosnące zapotrzebowanie na olej palmowy stanowi obecnie jedno z najpoważniejszych zagrożeń dla środowiska naturalnego. Pod nowe plantacje niszczone są cenne przyrodniczo obszary w południowo-wschodniej Azji, Afryce i Ameryce Środkowej.

Dzień bez Oleju Palmowego obchodzony jest również w Polsce. Celem akcji jest zwiększenie świadomości w zakresie zagrożenia, jakie niesie ze sobą jego produkcja dla lasów deszczowych, a także wpływu utwardzonego tłuszczu palmowego na nasze zdrowie. 

Olej palmowy, ze względu na swój niski koszt, jest najczęściej używanym olejem na świecie. Znajdziemy go w wielu produktach codziennego użytku, jest kluczowym surowcem dla rynku żywności, a także składnikiem kosmetyków takich jak mydło czy pasta do zębów. Z powodu rosnącej populacji na Ziemi i coraz intensywniejszej konsumpcji przewiduje się, że do 2020 roku światowa produkcja oleju palmowego podwoi się, powodując jeszcze większą presję na środowisko. Niszczenie lasów tropikalnych pod plantacje oleju palmowego prowadzi do utraty bioróżnorodności i zagraża wielu gatunkom zwierząt, takich jak orangutan czy słoń sumatrzański. Wypalanie lasów deszczowych pod uprawy, poprzez wysoką emisję gazów cieplarnianych, przyczynia się znacząco do zmian klimatycznych oraz do pogarszania warunków życia społeczności lokalnych. Aby zmniejszyć wpływ plantacji oleju palmowego na środowisko, WWF zachęca firmy do wybierania oleju palmowego z odpowiedzialnych źródeł. - informuje WWF.

Naturalne lasy w Indonezji, Malezji i Tajlandii są uznawane za jedne z najbogatszych ekosystemów na świecie – zajmują zaledwie 3 proc. światowej powierzchni lądów, ale zarejestrowano tam ponad 20 proc. znanych gatunków organizmów żywych, w tym 25 proc. gatunków ptaków. Kiedy lasy są wypalane lub wycinane pod uprawę olejowca, swoje siedliska tracą m.in. słonie, tygrysy, nosacze i orangutany. Wiele z nich tych zmian nie przeżywa. Dlaczego więc jest tak powszechny? Bo jest najtańszy. Jest łatwy w obróbce i przechowywaniu, nie psuje się w temperaturze pokojowej. Plantacje olejowca są bardzo wydajne. Do tego dochodzą niskie koszty ziemi i siły roboczej w Malezji i Indonezji. Producentom łatwiej i taniej jest więc sprowadzić olej palmowy z dalekiego kraju, niż wykorzystać inne rośliny olejowe, rosnące w naszym klimacie – jak na przykład rzepak. Przeciwnicy używania oleju palmowego podkreślają, że można go łatwo zastępować. Zamiast szkodliwego surowca można używać olejów rzepakowych, słonecznikowych czy z oliwek. Bez szkód dla środowiska uprawia się masłosza Parka, wykorzystywanego do produkcji oleju shea. Dobrą, aczkolwiek wciąż mało popularną alternatywą, jest olej z alg. Odmienne zdanie mają przedstawiciele organizacji WWF: ”Zamiana jednego oleju na drugi nie rozwiąże problemów, a jedynie przesunie je w inne regiony, wygeneruje wzrost emisji gazów cieplarnianych i stworzy zagrożenie dla będących pod ochroną zwierząt i roślin. Gdybyśmy chcieli, aby we wszystkich konsumowanych przez Polaków produktach były tylko oleje, które pochodzą z naszego kraju – potrzebowalibyśmy terenu, tylko pod uprawy, równego trzem obszarom Polski”. W opublikowanym przez organizację raporcie wyliczono, że produkcja czterech substytutów oleju palmowego (rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy i sojowy) wymagałaby czterokrotnego zwiększenia areału produkcyjnego.

Olej palmowy - jeść czy nie jeść?
Lepiej nie jeść. Olej palmowy (przez producentów opisywany często jako “tłuszcz roślinny”, żeby zmylić konsumentów) znajduje się przecież najczęściej w niezdrowych, przetworzonych, słodkich albo bardzo tłustych produktach. Nie są nam w diecie potrzebne. Dlatego warto je ograniczyć – nie tylko z okazji Dnia bez Oleju Palmowego.

Źródło:
https://smoglab.pl/dzien-bez-oleju-palmowego-czy-naprawde-nie-powinnismy-go-jesc/
https://www.portalspozywczy.pl/zboza/wiadomosci/1-lutego-miedzynarodowy-dzien-bez-oleju-palmowego,167649.html

 

Pyszne, chrupiące wypieki w kształcie półksiężyca. Najczęściej serwowane na słodko, z serem, czekoladą lub dżemem. Rogaliki, bo o nich mowa, mają również swoje święto. Chociaż wszyscy znamy ten przysmak, to wciąż wiemy o nim zaskakująco mało.

Rogaliki to smakołyk, którym ludzie zajadają się od wieków. Już w czasach pogańskich słowiańskie plemiona wypiekały nadziewane bułeczki. Ciasto zawijano w kształt przypominający róg woła, co mocno przypominało znanego nam współcześnie rogalika. W średniowieczu rogale pojawiały się na stołach ucztujących rycerzy. Dotyczy to konkretnie rogali świętego Marcina. Ich kształt interpretowany był wtedy jako podkowa, którą rzekomo miał zgubić koń świętego Marcina.

Obecnie rogale świętomarcińskie przygotowywane są 11 listopada z okazji Dnia Świętego Marcina. Tradycyjnie robione są w Poznaniu i niektórych miastach Wielkopolski. Są także głównym wypiekiem podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu. Powstały też różne wariacje na temat tego smakołyku. "W Kielcach ogromną popularnością cieszą się rogale świętokrzyskie, przygotowywane właśnie na wzór świętomarcińskich. Są przede wszystkim wypełnione nie białym, a niebieskim makiem." - mówi Lidia Broniś, szefowa produkcji w Cukierni Świat Słodyczy w Kielcach.

Obecnie na rynku cukierniczym dostępnych jest mnóstwo rogalikowych wariacji. Można je zajadać zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Które są najpopularniejsze? "Tak naprawdę to wszystko zależy od gustu i od tego, na co aktualnie mamy ochotę. Do kawy idealnie sprawdzą się wypieki serwowane na słodko, na przykład z czekoladą, serem lub marmoladą. Dobrym pomysłem będą też te podawane z lukrem." - dodaje Lidia Broniś.

Rogaliki w wersji wytrawnej idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas imprez. Croissanty z żółtym serem i szynką będą sycącym posiłkiem.

Sekret tkwi w cieście. Tradycyjnie rogale wykonywane są z ciasta drożdżowego. Rogaliki maślane robi się z ciasta, którego głównymi składnikami są mąka pszenna, drożdże i, oczywiście, spora ilość masła. W przeciwieństwie do tradycyjnych, pieczonych z ciasta drożdżowego, nie mają chrupiącej skórki i są o dużo bardziej miękkie. Te w wersji maślanej najczęściej nadziewa się dżemem, budyniem lub serem. Rogale można zrobić też z kruchego ciasta. To najpopularniejsza odmiana, która stanowi jeden z ulubionych deserów ludzi w wielu krajach.

Podstawą croissantów jest z kolei ciasto francuskie. Tradycyjnie nie zawierają one nadzienia, chociaż w Polsce często można je dostać w wersji z czekoladą. "Ważne, żeby były dobrze wypieczone i chrupiące, ale miękkie. Dobór nadzienia to już kwestia preferencji smakowych. Na rynku jest obecnie ogromny wybór rogalików, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie." - dodaje szefowa produkcji w Cukierni Świat Słodyczy w Kielcach.

Dzisiaj, z okazji Dnia Rogalika, warto sięgnąć po ten pyszny wypiek. To idealny dodatek do porannej kawy.

Smacznego!

Źródło: 
https://echodnia.eu/swietokrzyskie/w-czwartek-dzien-rogalika-na-czym-polega-jego-fenomen-wideo/ar/c17-14749862

Rozwiązywanie składanek i łamigłówek uczy logicznego myślenia, rozwija kreatywność oraz wyobraźnię. Warto więc poświęcić im trochę czasu, choćby kosztem serialu w telewizji. Dziś mamy do tego dobrą okazję.

Zagadki zapobiegają chorobom mózgu

Powszechnie wiadomo, że podchwytliwe łamigłówki i zagadki na inteligencję są genialnym sposobem na utrzymanie zdrowia psychicznego. Zagadki logiczne pozwalają Twojemu umysłowi zająć się problemem, który wymaga dużo koncentracji, cierpliwości i przede wszystkim myślenia. Utrzymywanie aktywnego umysłu poprzez rozwiązywanie zagadek pozwala również zmniejszyć poziom stresu i zmniejsza zmęczenie.

Zagadki zachęcają do edukacji

Jedną z najważniejszych korzyści płynących z rozwiązywania zagadek i łamigłówek jest poprawianie umiejętności, takich jak:

  • Krytyczne myślenie;
  • Zdolność do przyswajania wiedzy;
  • Koncentracja.
  • Zdolności poznawcze;

Podczas układania Sudoku, rozwiązywania krzyżówki, czy zagadek logicznych, należy zastosować logiczne rozumowanie. Dlatego tego typu łamigłówki są nie tylko stworzone do rozrywki oraz zabawy, ale są także stanowią inspirację do nauki.

Zagadki logiczne poprawiają IQ

Zdecydowanie najbardziej wartościową korzyścią płynącą z rozwiązywania problemów logicznych jest to, że poprawiają one wyniki IQ, czyli „iloraz inteligencji”. Zagadki logiczne to świetny sposób na poprawę ogólnej wiedzy, umiejętności poznawczych, pamięci, koncentracji i rozwiązywania problemów.

Zagadki sprawiają że jesteśmy bardziej produktywni

Kolejną zaletą rozwiązywania podchwytliwych zagadek logicznych jest poprawienie produktywności. Znalezienie odpowiedzi na zagadki logiczne nie tylko poprawia nastrój, ale również zwiększa naszą motywację. 

Podchwytliwe zagadki logiczne pomagają lepiej się skoncentrować

Zaletą rozwiązywania zagadek jest również ćwiczenie koncentracji. Koncentracja to umiejętność, z którą coraz więcej osób ma problem, a ponieważ jest to umiejętność wymagana w życiu codziennym powinniśmy zadbać o to, by nad nią pracować. Zagadki logiczne zawsze wymagają analitycznego myślenia i dlatego wymagają dużej uwagi i cierpliwości, aby dojść do zamierzonych wniosków. To właśnie koncentracja pozwala rozpocząć rozwiązywanie problemu i zakończyć go poprawną odpowiedzią.

Zapraszamy zatem do zabawy podczas rozwiązywania zagadek logicznych:

1. Która z sióstr ma brata?

Klara, Kasia i Kamila nie są krewnymi. Klara i Kasia mają braci, a Kamila ma siostrę. Kasia i Kamila są najmłodsze w swoich rodzinach, a Klara jest najstarsza w swojej. Która z nich ma starszego brata?

2. Który dziś dzień?

Dzisiaj nie jest ani niedziela, ani środa. Jutro nie jest niedziela ani środa. Wczoraj nie był piątek. Poniedziałek nie był przedwczoraj, podobnie jak niedziela. Który dzień tygodnia wypada dzisiaj (wtorek, środa, sobota czy niedziela), jeśli jedno ze stwierdzeń jest fałszywe?

3. Jak szybko jechał profesor?

Profesor jechał do swojego laboratorium poza miastem ze stałą prędkością (nie większą niż 90 km/h). W pewnym momencie licznik wskazywał 16961 km przebiegu. Dokładnie po 2 godzinach liczba na liczniku ponownie pokazała liczbę, która czytana z lewej strony jest taka sama jak czytana z prawej. Z jaką prędkością (km/h) jechał profesor?

4. Na które piętro jeździ winda?

Budynek ma cztery kondygnacje. Im wyższe piętro, tym więcej ludzi tam mieszka. Na które piętro najczęściej jeździ winda?

5. Znajdź najmniejszą parzystą czterocyfrową liczbę zapisaną za pomocą czterech różnych cyfr.

6. Ile dzieci zmieści się w windzie?

Winda może pomieścić nie więcej niż 6 osób dorosłych lub nie więcej niż 9 dzieci. Jaka jest maksymalna liczba dzieci, które mogą dostać się do windy z 2 osobami dorosłymi?

7. Zapisz różnicę między najmniejszą liczbą czterocyfrową,a największą liczbą jednocyfrową.

Rozwiązania zadań znajdziecie poniżej, ale mimo to spróbujcie je rozwiązać samodzielnie:-)   

Zadanie 1: Kasia

Zadanie 2: niedziela

Zadanie 3: 55 km/h

Zadanie 4: na parter

Zadanie 5: 1024

Zadanie 6: 6

Zadanie 7: 1000-9=991

Na pewno słyszeliście również o Sudoku.

Jest to jedna z najpopularniejszych gier logicznych wszechczasów. Celem Sudoku jest wypełnienie siatki 9x9 liczbami tak, aby każdy wiersz, każda kolumna i sekcja 3x3 zawierały wszystkie cyfry od 1 do 9. Jako logiczna łamigłówka to także doskonała gra ćwicząca mózg. Jeśli grasz codziennie w Sudoku, wkrótce zaczniesz dostrzegać poprawę swojej koncentracji i ogólnej sprawności mózgu.

 

Chcesz spróbować swoich sił w tej łamigłówce, zaglądnij na stronę:

https://sudoku.com/pl

Natomiast jeśli lubicie rozwiązywać krzyżówki polecamy Wam stronę:

https://krzyzowki.imasz.net/darmowa-krzyzowka

Ciekawe zadania i łamigłówki matematyczne znajdziecie tutaj:

https://www.matemaks.pl/ciekawe-zadanka-zagadki-i-lamiglowki.html

Miłego główkowania!

Źródło: kalbi.pl., logicznezagadki.pl

Dzień Naleśników z Jagodami (National Blueberry Pancake Day) to święto tradycyjnie obchodzone w Stanach Zjednoczonych.

Naleśniki w różnych postaciach cieszą się dużą popularnością na całym świecie, zarówno te w wersji na słodko jak i wytrawne. Również w Polsce mają liczne grono wielbicieli. Można podawać je na śniadanie, obiad lub kolację. Duże, cienkie placki z rzadkiego ciasta, sporządzone z mleka, jajek, mąki i wody, usmażone (na odrobinie tłuszczu) na patelni. Podawane na dziesiątki sposobów – na zimno i na gorąco. Kto z nas ich nie lubi?

W dniu dzisiejszym przygotujmy zatem naleśniki z borówkami. Mogą być podane ze słodką śmietaną, polane czekoladą lub syropem klonowym.

Poniżej proponujemy prosty przepis, który z pewnością każdemu się uda.

https://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/nalesniki-z-jagodami

Smacznego naleśnika!

Źródło: https://kalendarzkulinarny.wordpress.com/

 

Tradycja obchodzenia tego święta narodziła się w Stanach Zjednoczonych. Z tej okazji przypominamy znane na całym świecie czekoladowe wypieki typowe dla tego regionu.

Chocolate Chip Cookies

Słynne na całym świecie ciasteczka z kawałkami czekolady. Idealne Chocolate Chip Cookies są ciągnące w środku, na brzegach kruche, z zatopionymi w środku miękkimi kawałkami czekolady. Aby uzyskać taką strukturę ciastek, wyjmujemy je z piekarnika zanim całe będą twarde, środek ma być ciągle miękki. Ciasteczka można podgrzewać przed podaniem, tak aby kawałki czekolady w środku się roztopiły.

https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/czekoladowe_chocolate_chip_cookies/przepis.html

Brownie 

To ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru wypieku. Legenda głosi, że pewnego razu gospodyni zapomniała dodać do ciasta proszku do pieczenia i tak oto w ten sposób powstał wypiek o gliniastej strukturze przypominającej nieco zakalec. Okazało się jednak, że ciasto wszystkim bardzo zasmakowało, dlatego na stale zagościło w słodkim menu wielu kucharek.

Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy. Pierwsze opublikowane przepisy pochodzą z 1904.

https://www.mojewypieki.com/przepis/brownies-z-maslem-orzechowym

Lava Cake

Lava cake, inaczej fondant czekoladowy nazywany też ciastem lawowym to prosty czekoladowy deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Niektóre źródła jako jego twórcę podają amerykańskiego szefa kuchni francuskiego pochodzenia Jeana-Georgesa Vongerichtena, który miał po raz pierwszy przygotować lava cake w Nowym Jorku w 1987. Tę teorię podważają niektórzy jego rodacy, twierdząc że podobny deser funkcjonował we Francji już wcześniej.

Niezależnie od tego, jaka jest prawda, jedno jest pewne – lava cake jest deserem bardzo prostym i szybkim do przygotowania. Aby go zrobić potrzebne będą jedynie czekolada, jajka, masło oraz cukier i ewentualne dodatki takie jak lody czy owoce.

https://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/fondant_czekoladowy/przepis.html

Przy okazji Miedzynarodowego Dnia Ciasta Czekoladowego nie możemy zapomnieć o naszej europejskiej dumie znanej na całym świecie. Mowa oczywiście o wspaniałym wypieku, jakim jest Tort Sachera.

Tort Sachera 

Ten słynny czekoladowy tort stworzony został przez Franza Sachera w Wiedniu, w XIX wieku.

W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha, Franz Sacher, otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem „króla deserów”.

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/353-tort-sachera

Dzień Australii, znany także jako Anniversary Day, to święto obchodzone 26 stycznia upamiętniające założenie przez kapitana Arthura Phillipa (późniejszego Gubernatora Australii) pierwszej stałej osady w Australii – kolonii karnej przy Port Jackson (dzisiejsze Sydney). Australia Day, obchodzony we wszystkich stanach i terytoriach Australii, jest dniem wolnym od pracy, a jeżeli przypada w sobotę lub w niedzielę to dniem wolnym od pracy staje się poniedziałek.

Na Australia Day ogłaszany jest Australijczyk Roku. Nagroda jest przyznawana dla obywatela Australii, który wniósł znaczący wkład do narodu i społeczności australijskiej. Nagroda jest przyznawana w kategoriach: Young i Senior Australian of the Year i nagroda Australian Local Hero (Miejscowy Australijski Bohater).

Pierwsza pamiętna data świętowań sięga roku 1808 i 1818, kiedy gubernator Lachlan Macquarie pierwszy raz oficjalnie obchodził Australia Day. W 2004 roku oszacowano, że w całej historii Australia Day świętowało już 7,5 miliona ludzi.

Dzień Australii jest świętem państwowym. Przez pewien czas był obchodzony w poniedziałek po długim weekendzie, jednak obecnie przypada zawsze na 26 stycznia. Tego dnia narodowa rada Dnia Australii przyznaje nagrody Australijczykom za osiągnięcia dla swojej ojczyzny. W tym dniu w całej Australii organizowane są pokazy wojskowe, wyścigi statków oraz zawody surfingowe. W wielu miastach Australii organizowane są tego dnia pokazy sztucznych ogni.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/

Kryptologia to dziedzina wiedzy o przekazywaniu informacji w sposób zabezpieczony przed niepowołanym dostępem. Dzieli się na kryptografię (utajnianie wiadomości) oraz kryptoanalizę (przełamywanie zabezpieczeń i deszyfrowanie wiadomości). Współczesną kryptologię zalicza się do kilku dziedzin: w pierwszej kolejności są to matematyka i informatyka, ale również teoria informacji, inżynieria oraz bezpieczeństwo komputerowe. Kryptologia ma zastosowanie zarówno w kwestiach bezpieczeństwa kart bankomatowych, handlu elektronicznego oraz haseł komputerowych, jak i w wojskowości i dyplomacji. 

Dzień Kryptologii to święto ustanowione w 2007 roku z inicjatywy Wydziału Matematyki i Informatyki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. W tym roku bowiem przypadła 75 rocznica złamania szyfru niemieckiej maszyny kodującej Enigma. To wielkie osiągnięcie było dziełem polskich matematyków i kryptologów, absolwentów Wydziału Matematyczno-Przyrodniczego UAM: Mariana Rejewskiego, Jerzego Różyckiego oraz Henryka Zygalskiego. Ich osiągnięcie jest tym bardziej godne podziwu, iż dla wywiadu niemieckiego, francuskiego i angielskiego rozszyfrowanie Enigmy uchodziło za niewykonalne.
Pierwsze próby złamania szyfru Enigmy podejmowano już pod koniec lat dwudziestych, jednak bez skutku. Największą przeszkodą dla Francuzów, Anglików i Polaków było zastosowanie nowatorskich na owe czasy szyfrów polialfabetycznych. Gdy analiza lingwistyczna nie przynosiła żadnych rezultatów, kierownictwo Biura Szyfrów Oddziału II Sztabu Głównego postanowiło zlecić to zadanie profesjonalnym matematykom, gdyż wcześniej wykorzystywano lingwistów, mistrzów szachowych oraz miłośników łamigłówek. W tym celu wojsko zwróciło się o pomoc do profesora Zdzisława Krygowskiego – założyciela Wydziału Matematyki Uniwersytetu Poznańskiego. Wybór nie był przypadkowy – Poznań słynął z dobrych matematyków, a ze względów geograficznych powszechna była tam znajomość języka niemieckiego. W styczniu 1929 roku na Uniwersytecie Poznańskim zorganizowano kurs kryptologii, na który skierowano najzdolniejszych uczniów profesora Krygowskiego, w tym Mariana Rejewskiego, Jerzego Różyckego i Henryka Zygalskiego. Wytężone prace przez kilka lat toczyły się w Poznaniu, a następnie w Warszawie oraz w Pyrach pod Warszawą. 

Kod Enigmy udało się złamać 14 grudnia 1932 roku, co pozwoliło na odczytywanie tajnej korespondencji III Rzeszy. Od momentu rozszyfrowania Enigmy Polacy przechwycili tysiące wiadomości, ale jednocześnie wiele czasu poświęcali na opracowywanie modyfikacji wprowadzanych przez Niemców. W 1938 roku Niemcy dokonali kolejnych usprawnień urządzenia, które wymusiły zwielokrotnienie liczby maszyn kryptoanalitycznych. To było już zbyt wiele jak na możliwości finansowe polskiego wywiadu, poza tym coraz więcej wskazywało na wybuch wojny. Polacy przekazali więc aliantom swój patent na przechwytywanie informacji, dzięki czemu choćby Anglicy mogli przygotować się do konfliktu. Podkreśla się, że Enigma odegrała decydującą rolę w bitwie o Atlantyk. Rozszyfrowanie Enigmy przez Polaków skróciło II wojnę światową o kilka lat, a co za tym idzie liczbę śmiertelnych ofiar. Mówi się nawet o 30 milionach - żaden poważny historyk ani badacz tego nie kwestionuje. Ważne znaczenie ma również fakt, iż maszyny kryptoanalityczne znacznie przyczyniły się do narodzin informatyki. 

Kiedy w lipcu 1939 roku polscy kryptolodzy spotkali się w Warszawie z Francuzami oraz Brytyjczykami i przekazali im zrekonstruowaną Enigmę oraz wszelkie materiały na temat sposobu kodowania, goście byli zszokowani wynikami ich pracy. Niestety, z przyczyn politycznych informacje o wkładzie Polaków w rozszyfrowanie Enigmy przez wiele lat po wojnie były zdawkowe. Do publicznej wiadomości dotarły one po 40 latach, a integralne znaczenie badań matematyczno-lingwistycznych polskich kryptologów zostało oficjalnie potwierdzone przez Wielką Brytanię dopiero w 1999 roku. 
   
Źródło: kalbi.pl

Stare powiedzenie głosi, iż ostry sos jest dobry wtedy, gdy wypala dziurę w obrusie😉 Najstarsze ostre sosy, sporządzane ze zmiażdżonych papryczek chili, pochodzą z regionu Wysp Karaibskich. Jednym z pierwszych sosów był ocet, w którym wcześniej moczono papryki Scotch Bonnets. Wykorzystywano go głównie do skrapiania potraw. Na przestrzeni wieków każda wyspa wypracowała swój własny sposób przyrządzania sosu poprzez mieszanie zmielonych chili z innymi składnikami takimi jak musztarda, owoce lub pomidory. Po dzień dzisiejszy sosy domowej roboty są nadal bardzo popularne.

Ostry sos w butelkach nie jest żadną nowością. Już w połowie XIX wieku rodzina McIlhenny odkryła, iż z rosnących na ich polach, na Avery Island (niedaleko Nowego Orleanu) czerwonych pikantnych strączków, można zrobić wyjątkowy sos. Wymagało to wcześniejszego zmielenia papryczek. Tak powstała miazga zalewana była octem i doprawiana solą. Ponieważ popularność sosu szybko rosła, pojawiło się wielu naśladowców rodziny McIllhenny. Dlatego w 1870 roku, firma opatentowała "Tabasco Brand Pepper Sauce". Dzisiaj w prawie każdym sklepie na całym świecie można kupić ten klasyczny, czerwony ostry sos. Nadal jednak rodzina McIllhenny produkuje swój sos na Afery Island w Zatoce Meksykańskiej.

 Ostre sosy można podzielić na następujące kategorie: 

  1. Meksykańskie „Salsa Picante” - typowe ostre sosy meksykańskie oparte są głównie na chili, w swoim składzie zawierają bardzo mało innych składników. Tradycyjnymi sosami tego typu są El Yucateco (na bazie chili Habanero) oraz Cholula (na bazie chili Pequin). Sosy te bardzo często pojawiają się na stołach w restauracjach meksykańskich na całym świecie.
  2. Louisiane Style Hot Sauce - pierwszym ostrym sosem zaliczanym do tej kategorii jest słynny sos Tabasco, który w swoim składzie poza czerwonym chili Tabasco zawiera tylko ocet i sól. Sosy na bazie octu nie zawsze dobrze komponują się z każdą potrawą. Z powodzeniem jednak mogą być wykorzystywane do doprawiania zup, jak np. grochowej, fasolowej i ziemniaczanej. Sosy Louisiana to także te na bazie chili Habanero lub Cayenne. Ich cechą charakterystyczną jest fakt, iż nie należą do najostrzejszych.
  3. Carribean Style Hot Sauce – Większość ostrych sosów z Karaibów jest tak ostra jak chili Scotch Bonnet i Habanero, z których powstają. W ich skład bardzo często wchodzą także lokalnie dostępnie owoce egzotyczne, takie jak np. papaja i mango, które podkreślają owocowy aromat chili Habanero i Scotch Bonnet. W kategorii tej wyróżnia się sosy Caribean (czyli rzeczywiście wyprodukowane na Wyspach Karaibskich) oraz sosy w stylu Caribbean (wedle receptury z Karaibów, jednakże wyprodukowane w innym kraju).  
  4. Gourmet Hot Sauce (gourmet – smakosz) - do tej kategorii zaliczyć można także sosy z innych kategorii. Ze względu na duże zróżnicowanie kulturowe w USA, eksperymentowanie w kuchni zakrojone jest na szeroką skalę. Szefowie znanych restauracji, ale także wielu małych, niezależnych producentów dąży do stworzenia wyjątkowego sosu poprzez użycie nietypowych składników i zestawienie różnych smaków.
  5. Extreme Hot Sauce - wiele ostrych sosów toczy bój o uzyskanie tytułu najostrzejszego. Pionierem w tej kategorii był Dave's ze swoim sosem Dave's Insanity Hot Sauce. Trend zapoczątkowany przez Dave'a rozwija się w ogromnym tempie. Producenci ostrych sosów prześcigają się nie tylko w uzyskiwaniu największego poziomu ostrości mierzonego jednostkami skali Scoville’a, lecz także w wymyślaniu nietypowych nazw sosów. Ekstremalnie ostre sosy na etykiecie zawierają ostrzeżenie, które należy traktować bardzo poważnie i dawkować sosy po jednej kropelce.
  6. Reszta Świata – kategoria ta nie pozostawia wątpliwości, iż ostre sosy na masową skalę produkowane są głównie w USA. Jednakże tak jak chili, dzięki Kolumbowi rozprzestrzeniło się na całym świecie tak i ostre sosy występują także w innych częściach globu. W Portugalii bardzo popularne jest chili Piri Piri, z których produkuje się ostre sosy. Ze względu na smak i skład, sosy te można przyporządkować do kategorii Louisiane. Nowa Zelandia jest krajem owoców kiwi, które odnaleźć można także w tamtejszych ostrych sosach.  Indie jako największy producent chili Cayenne, wykorzystuje je także do produkcji sosów. W Chinach poza szeroko rozpowszechnionym w Azji Sambal Oelek, produkuje się także inne sosy, charakterystyczne ze względu na bardzo nietypowe składniki, jak np. suszone krewetki.

Jeżeli jesteście amatorami „ognistych” potraw to możecie ostry sos przygotować samodzielnie. Przygotowanie sosu z chili daje możliwość stworzenia własnego sosu dostosowanego do indywidualnego wyczucia smaku oraz ostrości.

https://www.kuchniaplus.pl/przepisy/zielony-sos-chili

https://www.kuchniaplus.pl/przepisy/domowy-sos-habanero

Źródło: ostrakuchnia.pl