Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Tradycja obchodzenia tego święta narodziła się w Stanach Zjednoczonych. Z tej okazji przypominamy znane na całym świecie czekoladowe wypieki typowe dla tego regionu.

Chocolate Chip Cookies

Słynne na całym świecie ciasteczka z kawałkami czekolady. Idealne Chocolate Chip Cookies są ciągnące w środku, na brzegach kruche, z zatopionymi w środku miękkimi kawałkami czekolady. Aby uzyskać taką strukturę ciastek, wyjmujemy je z piekarnika zanim całe będą twarde, środek ma być ciągle miękki. Ciasteczka można podgrzewać przed podaniem, tak aby kawałki czekolady w środku się roztopiły.

https://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/czekoladowe_chocolate_chip_cookies/przepis.html

Brownie 

To ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru wypieku. Legenda głosi, że pewnego razu gospodyni zapomniała dodać do ciasta proszku do pieczenia i tak oto w ten sposób powstał wypiek o gliniastej strukturze przypominającej nieco zakalec. Okazało się jednak, że ciasto wszystkim bardzo zasmakowało, dlatego na stale zagościło w słodkim menu wielu kucharek.

Ciasto przygotowuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy. Pierwsze opublikowane przepisy pochodzą z 1904.

https://www.mojewypieki.com/przepis/brownies-z-maslem-orzechowym

Lava Cake

Lava cake, inaczej fondant czekoladowy nazywany też ciastem lawowym to prosty czekoladowy deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Niektóre źródła jako jego twórcę podają amerykańskiego szefa kuchni francuskiego pochodzenia Jeana-Georgesa Vongerichtena, który miał po raz pierwszy przygotować lava cake w Nowym Jorku w 1987. Tę teorię podważają niektórzy jego rodacy, twierdząc że podobny deser funkcjonował we Francji już wcześniej.

Niezależnie od tego, jaka jest prawda, jedno jest pewne – lava cake jest deserem bardzo prostym i szybkim do przygotowania. Aby go zrobić potrzebne będą jedynie czekolada, jajka, masło oraz cukier i ewentualne dodatki takie jak lody czy owoce.

https://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/fondant_czekoladowy/przepis.html

Przy okazji Miedzynarodowego Dnia Ciasta Czekoladowego nie możemy zapomnieć o naszej europejskiej dumie znanej na całym świecie. Mowa oczywiście o wspaniałym wypieku, jakim jest Tort Sachera.

Tort Sachera 

Ten słynny czekoladowy tort stworzony został przez Franza Sachera w Wiedniu, w XIX wieku.

W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha, Franz Sacher, otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem „króla deserów”.

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/353-tort-sachera