Ser jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych produktów, jakie wymyśliła ludzkość - nie tylko ze względu na jego smak, ale też różnorodność gatunków i możliwości zastosowania go do wielu potraw.
Historia sera
Pochodzenie sera do dziś stanowi zagadkę dla naukowców, stąd co jakiś czas pojawiają się nowe tropy, dowody dotyczące jego historii. Jeden z nich wskazuje, że najstarszy ser przypominający mozzarellę wyrabiano w Polsce już 7500 lat temu, a konkretnie na Kujawach. Z kolei pierwszy dokument opisujący fazy produkcji sera, nazwany „ozdobą mleczarni”, stworzyli Sumerowie około 300 roku p.n.e. Sumer to starożytna kraina w Mezopotamii, dzisiejsze tereny południowego Iraku. Jeszcze inne źródła podają, że początki przetwarzania mleka i produkcja dotyczą starożytnej Anatolii (dzisiejsza Turcja). To z tych terenów wiedza o serze przedostała się do Europy i później do całego świata.
A w jaki sposób powstał pierwszy ser? Tutaj także współczesna wiedza opiera się na legendach. Zgodnie z nimi odkryto go przypadkowo. Pasterze podczas przelewania mleka do bukłaków sporządzonych z żołądków owiec zorientowali się, że dzieli się na skrzep i serwatkę. Następnym krokiem było właściwe oddzielenie skrzepu, osuszenie go i posolenie w celu lepszej konserwacji - efektem było powstanie produktu, który dziś znany jest jako ser. W Polsce wytwarzanie tego produktu na dobre rozpoczęło się pod koniec XIX wieku. Duże zasługi mają w tym imigranci z Holandii, Niemiec i Szwajcarii, którzy przywieźli do nas swoje receptury.
Gatunki sera
Dzień Miłośników Sera przypada 20 stycznia. Trudno wskazać początki tego nietypowego święta oraz jego pomysłodawcę, ale spokojnie można założyć, że powstało z miłości do tego przysmaku:). Na świecie istnieje około 4000 gatunków serów, w Polsce wytwarza się ich około 600. Można je klasyfikować na różne sposoby, np. ze względu na technologię wytwarzania i typ procesu dojrzewania. Są tutaj cztery główne grupy, które dzielą się na kolejne.
- Sery podpuszczkowe (masa serowa otrzymana jest przez ścinanie mleka podpuszczką)
- Miękkie z porostem pleśniowym (brie, camembert) lub przerostem pleśniowym (roquefort, gorgonzola), bądź pomazankowe (bryndza)
- Półtwarde ( ser tylżycki, ser limburski)
- Twarde (ementaler, parmezan, radamer, gouda, mozzarella żółta).
- Sery kwasowe (masa serowa otrzymywana jest przez ścinanie mleka kwasem), można wyróżnić niedojrzewające (twaróg) i dojrzewające (gomółka).
- Sery kwasowo-podpuszczkowe stanowiące połaczenie dwóch powyższych technologii, np. cottage cheese, czyli serek wiejski.
- Sery zwarowe wyrabiane ze zwaru mieszaniny tłuszczu i białka, np. ricotta.
W Dniu Miłośników Sera, czyli 20 stycznia, warto nie tylko skosztować naszego ulubionego gatunku, ale przede wszystkim poznać nowy i wykorzystać go do jakiejś potrawy. Jest jeszcze inna ciekawa opcja na świętowanie Dnia Miłośników Sera – wyprodukowanie własnego przysmaku. To może być nawet przyjemniejsze niż degustacja najdroższego sera:-)
Źródło: bimkal.pl