Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

 

5 listopada przypada ciekawe święto, które u dorosłych wywołuje miłe wspomnienia, a u dzieci w zasadzie zawsze jest aktualne. Kaczor Donald, Myszka Miki, Smerfy, Kubuś Puchatek, Bolek i Lolek – mają dziś swój dzień. W dzieciństwie dzięki nim poznawaliśmy świat, śmialiśmy się i wzruszaliśmy. 5 listopada w Międzynarodowy Dzień Postaci z Bajek warto sobie o nich przypomnieć.

Najstarszy film animowany został wyprodukowany w 1906 roku i nosił nazwę „Humorous Phases of Funny Faces” i przedstawiał różne zabawne twarze. Wśród prekursorów filmów animowanych znajduje się też Polak Władysław Starewicz, który w 1910 roku nakręcił pierwszy na świecie animowany film lalkowy pod tytułem „Piękna Lukanida”. W latach 30 XX wieku powstała w Hollywood wytwórnia filmowa znana dziś jako Walt Disney Company. Jest ona uznawana za tą, która napędziła cały bajkowy rynek. W 1937 roku ukazała się ich pierwsza produkcja pod tytułem „Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków”, nad którą przez 3 lata pracowało ponad 250 grafików. Zaraz po tym filmie zaczęły się ukazywać takie postaci jak Myszka Miki, Kaczor Donald, Królik Bugs, Tom i Jerry, Smerfy czy Król Lew.

Jako Polacy też nie mamy się czego wstydzić i możemy pochwalić się postaciami z bajek, które zna większość z nas. Miś Uszatek, Bolek i Lolek, Reksio to bohaterowie, którzy pomimo wielu lat do dziś są znani i lubiani przez dzieci i dorosłych.

W obecnych czasach pojawia się wiele nowych bajek. Jednak to te z wcześniejszych okresów mają swój niepowtarzalny urok i wdzięk. Propagowanym trendem przez twórców bajek z całego świata jest ten, który zakłada, że ich produkcje mają trafiać zarówno do najmłodszych jak i starszych odbiorców.

Może dziś świętując Dzień Postaci z Bajek oglądniecie jakiś film animowany i wrócicie wspomnieniami do dziecięcych lat?

Źródła: www.wrotapodlasia.pl, www.kalbi.pl

3 listopada obchodzimy święto najpopularniejszej przekąski – kanapki. Towarzyszy nam codziennie, przygotowywana na różne sposoby. Serwowana na śniadanie, obiad i kolację, idealnie smakuje w duecie z ulubionymi dodatkami – od mięs, po warzywa i sosy. Z okazji Światowego Dnia Kanapki przypomnijmy, skąd wzięła się ta pożywna przekąska.

Na genialny pomysł przyrządzenia sandwicza, czyli dzisiejszej kanapki, wpadł hrabia Sandwich - John Montagu. To jemu zawdzięczamy zarówno angielską nazwę, jak i formę przekąski. Do stworzenia kanapki przyczyniło się - jak do wielu wynalazków – lenistwo.

Hrabia był zapalonym miłośnikiem hazardu. Nie chcąc nawet na chwilę oderwać się od stołu z kartami, poprosił lokaja o podanie mu wołowiny włożonej między dwie kromki chleba, dzięki czemu nie musiał wstawać i brudzić rąk. Może nie przez przypadek słowo „kanapka” jest tak podobne do „kanapy”, z której też czasami ciężko jest się ruszyć…

Często sama kanapka rusza się z nami – do pracy lub szkoły. Uwaga, co ciekawe - historię wynalezienia kanapki opisał Woody Allen w opowiadaniu „Maszyna parowa sobie z tym nie poradzi”.

Dlaczego kanapki zdobyły taka duża popularność? Kanapki zabiera się praktycznie wszędzie – do ich spożywania nie potrzeba talerzy ani sztućców, są sycące, a dzięki urozmaiconym dodatkom i ciepłemu napojowi, mogą stanowić pełnowartościowy posiłek.

Źródło: https://gs24.pl/

Poniżej przedstawiamy nasze propozycje na smaczne i pożywne kanapki.

https://www.przepisy.pl/magazyn/wiosna-na-talerzu/7-kanapek-na-kazdy-dzien-tygodnia

https://www.kwestiasmaku.com/przepisy/kanapki

1 listopada oprócz Wszystkich Świętych - jednego z najważniejszych polskich świąt - obchodzimy Światowy Dzień Wegan (World Vegan Day). Święto obchodzone jest przez wegan na całym świecie, dla upamiętnienia powstania Towarzystwa Wegańskiego (Vegan Society) w 1944 roku.

Celem święta jest promowanie weganizmu, czyli wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko ze swojej diety, ale i w ogóle z życia. Akcje uświadamiające na temat zwierząt przeznaczonych do ubojni i ochrony środowiska: kwestia zanieczyszczeń płynących z farm zwierzęcych, oraz zabezpieczanie soi i zbóż dla milionów niedożywionych ludzi na świecie.

Dieta wegańska to dieta bezmięsna, która – w przeciwieństwie do diety wegetariańskiej – nie zawiera jaj i mleka. Przeciwnicy argumentują, że naraża na niedobór białka i witaminy B12. Zwolennicy argumentują, że białko zwierzęce z powodzeniem można zastąpić roślinnym, zaś warzywa i owoce dostarczą niezbędnych witamin.

Diety bezmięsne stają się coraz bardziej popularne na świecie i w Polsce. Wiele osób nadal obawia się jednak niedoborów żywieniowych, które może spowodować dieta wegańska. Wady i zalety diet warzywno-owocowych są różne, podobnie jak tych, które zawierają mięso. Czy obawy są więc uzasadnione? Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne przestawiło dokument, w którym rozprawia się z wieloma mitami dotyczącymi diet bezmięsnych. Wynika z niego, że dieta wegetariańska i dieta wegańska jest zdrowa, oczywiście pod warunkiem, że jest prawidłowo zbilansowana. Potwierdzono, że nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie na składniki odżywcze, lecz także może zapobiegać niektórym chorobom i sprzyjać ich leczeniu. Badania przekonują o następujących korzyściach wynikających ze stosowania diety wegańskiej:

Stosowanie diety wegańskiej to:

  • niższe ryzyko śmierci wywołanej chorobą niedokrwienną serca
  • niższy poziom cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • niższe ciśnienie krwi
  • mniejszy wskaźnik zapadalności na nadciśnienie tętnicze
  • mniejsze ryzyko cukrzycy typu B
  • ograniczenie otyłości – niższy wskaźnik BMI
  • niższa zapadalność na choroby nowotworowe
  • zmniejszone ryzyko chorób przewlekłych

Korzyści te wynikają ze zmniejszonego spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu w połączeniu ze zwiększonym spożyciem warzyw i owoców, bogatych w witaminy i związki bioaktywne. Wegetarianie i weganie zwykle uważniej wybierają produkty spożywcze, rezygnując z zawierających konserwanty, sztuczne barwniki i sztuczne aromaty. Poszukują produktów o wysokiej, korzystnej dla człowieka bioenergii oraz potraw lekkostrawnych, o wysokiej przyswajalności składników odżywczych. Często po prostu żyją zdrowiej, nie zaniedbując aktywności fizycznej.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/, https://sante.pl/

Historia spódnicy ma swój początek już w czasach starożytności. W tamtych wiekach togi były strojem uniwersalnym, noszonym zarówno przez mężczyzn i kobiety. Jednak przemiany kulturowe, zwłaszcza konflikty zbrojne, spowodowały, że to panowie mieli stroje podobne do współczesnych spodni. Taki strój dotyczył jedynie mężczyzn, a kobiety z racji swojej roli społecznej i wykonywanych obowiązków musiały nosić sukienki i spódnice. Kiedyś spódnice musiały całkowicie zasłaniać nogi kobietom, ale dzięki projektantom mody z czasem zaczęły pojawiać się coraz krótsze modele.

Prawdziwa rewolucją modową była minispódniczka zaprojektowana w latach 60. XX wieku. W latach 80. i 90. XX wieku nastąpiła przerwa w noszeniu mini, ale w XXI wieku, wraz z nowymi trendami w modzie minispódniczka powróciła do łask.

Spódnice - podobnie jak kobiety - wciąż zmieniają się i z każdym sezonem są dłuższe lub krótsze. Kiedyś obowiązkowo zakrywały całe nogi aż do kostek, ale wraz z kolejnymi dekadami zaczęły pojawiać się krótsze modele. W latach dwudziestych spódnice skrócono do połowy łydek, a następnie zdecydowano się na odważny krok - kobiety zaczęły pokazywać kolana.

Wraz z rozwojem mody i emancypacji spódnice straciły swoją dominującą rolę, natomiast coraz częściej w garderobie goszczą spodnie. Dziś to właśnie one są jednym z najchętniej noszonym elementem odzieży przez kobiety. Jednak w Dniu Spódnicy warto choć jeden dzień założyć spódnicę lub sukienkę, która od wieków jest nieodłącznym symbolem kobiecości.

Żródło: https://bimkal.pl/

Światowy Dzień Udaru Mózgu został ustanowiony przez Światową Organizację Udaru Mózgu (World Stroke Organization) w celu uświadamiania społeczeństw, że udar mózgu jest bardzo groźną chorobą, trzecią, co do częstości, przyczyną śmierci i głównym powodem trwałej niepełnosprawności wśród osób dorosłych. Szacuje się, że jeden na sześciu mieszkańców globu będzie mieć udar mózgu podczas swojego życia. Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu na całym świecie specjaliści z dziedziny neurologii, rehabilitacji i innych środowisk medycznych spotykają się i nagłaśniają ten problem podczas specjalnych akcji, happeningów, zjazdów oraz konferencji.

Także w Polsce, w tym dniu, odbywają się akcje edukacyjno-informacyjne na temat udaru mózgu. W ramach kampanii społecznej STOP UDAROM co roku organizowane są wydarzenia, które mają na celu zwiększanie świadomości o udarze mózgu. Przyjmują one różnorodną formułę. Biorą w nich udział eksperci medyczni a także znane i lubiane gwiazdy ekranu, sportu i kultury. Zaangażowanie zarówno specjalistów, jak i popularnych osobistości, pomaga w zwróceniu uwagi mediów, ale także społeczeństwa na trudny i ważny temat, jakim jest udar mózgu.

Źródło: https://stopudarom.pl/o-kampanii/swiatowy-dzien-udaru-mozgu/

Międzynarodowy Dzień Animacji to coroczne święto obchodzone 28 października na cześć pierwszego publicznego pokazu animacji "Theatre Optique" Emile Reynauda w Grevin Museum w Paryżu w 1892 r. W ramach obchodów odbywają się pokazy filmów animowanych, wystawy, koncerty.

Na https://kultura.onet.pl/film/najnowsze-filmy/swiatowy-dzien-animacji-kultowe-animacje-najlepsze-filmy-animowane-dla-kazdego/p62k9dy znajdziecie opis kultowych filmów animowanych, nie tylko dla dzieci. Wart obejrzeć, jeśli niektórych dotąd nie widzieliście.

Światowy Dzień Dziedzictwa Audiowizualnego został ustanowiony przez UNESCO w 25 rocznicę uchwalenia międzynarodowego dokumentu Zalecenia w sprawie Ochrony i Zachowania Ruchomych Obrazów. Obchodzony jest w dniu, w którym zalecenie zostało przyjęte - właśnie 27 października.

Święto jakim jest Światowy Dzień Dziedzictwa Audiowizualnego podkreśla rolę, jaką pełnią nagrania audio oraz wideo dokumentujące ważne wydarzenia z XIX i XX wieku. Dokumenty audiowizualne zmieniły społeczeństwo, stając się stałym i ważnym uzupełnieniem tradycyjnego dokumentu pisanego, który należy chronić przed utratą, jako integralną część tożsamości narodowej. Jedną z najbogatszych kolekcji nagrań ma w swych archiwach dźwiękowych Polskie Radio. Są dokumentem historii. Większość z nich była zapisywana na taśmie magnetycznej. W XXI wieku utrudnia to ich odtwarzanie. W celu utrwalenia tej kolekcji prowadzona jest cyfryzacja zbiorów. Dzięki niej, aby skorzystać z materiałów dźwiękowych, wystarczy dostęp do internetu. Pokaźny zbiór stanowią nagrania legendarnej już Polskiej Sekcji Radia Wolna Europa. Ogromne archiwa dźwiękowe Polskiego Radia pełne są unikatowych nagrań. Wśród nich głosy wybitnych Polaków, takich jak: marszałek Józef Piłsudski, Józef Beck, Władysław Anders, Ignacy Jan Paderewski, Konstanty Ildefons Gałczyński czy Franciszek Żwirko. Są tu także nagrania z ważnych wydarzeń historycznych i zapisy wyjątkowych koncertów.

Źródła: www.polskieradio.pl, www.kalbi.pl

Celem obchodów Światowego Dnia Donacji i Transplantacji jest promowanie transplantologii oraz podnoszenie świadomości społeczeństwa na temat procedur związanych z przeszczepami, a także przekazywaniem organów po śmierci.

Z tej okazji stowarzyszenia pacjentów i inne organizacje działające na rzecz rozwoju transplantologii inicjują akcje społeczne i edukacyjne na temat świadomego dawstwa narządów, szpiku oraz kości.

Pierwszy przeszczep narządu (nerki) miał miejsce w roku 1954 w USA, a pierwszy przeszczep serca odbył się w Kapsztadzie w roku 1967, lekarze z RPA w samym tym roku też z sukcesem przeszczepili po raz pierwszy wątrobę. Polscy lekarze pierwsze próby przeszczepiania narządów od zmarłych dawców podjęli już w 1965 roku. Rok 1985 to wielki sukces polskiej transplantologii i pierwszy przeszczep serca w naszym kraju, wykonany przez profesora Zbigniewa Religę. Ostatnie lata to olbrzymi postęp w dziedzinie transplantologii, dzięki któremu możliwe jest między innymi przeszczepianie twarzy. Pierwszy przeszczep twarzy wykonali lekarze w Barcelonie w 2010 roku, a polscy lekarze w roku 2013.

Więcej informacji na stronach stowarzyszeń i organizacji zajmujących się tematyką transplantacji i dawstwa narządów: 

Żródło: https://www.roche.pl/

Święto miłośników spaghetti, penne czy fusilli obchodzone jest już od 1995 roku. Nic w tym dziwnego, skoro makaron stał się tak powszechnym produktem
w kuchniach całego świata, a na sklepowych półkach można znaleźć dziesiątki jego rodzajów. Używany jest m.in. do dań na słono, słodko, ostro, do zup, sałatek czy zapiekanek. Jest doskonałym składnikiem do przygotowywania szybkich, a jednocześnie pełnych smaku dań oraz wykwintnych kompozycji, które zadowolą podniebienie najwybredniejszych smakoszy.

Historia makaronu

Światowy Dzień Makaraonu to idealna okazja do tego, by wyjaśnić, że makaron nie jest włoskim wynalazkiem! Chociaż oczywiście Włosi z ta teoria polemizują. Uznaje się, że pierwszy makaron powstał w Chinach - dawno, dawno temu...Natomiast Włosi stanowczo stoja przy swoim: makaron to ich narodowa potrawa!

Makaron jest produktem nie tylko niezwykle uniwersalnym, ale również bardzo prostym w przygotowaniu. Są to główne powody jego popularności na całym świecie – także w Polsce. Historia jego powstania jest do tej pory niejasna. Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach około 4 tys. lat temu. Włosi twierdzą jednak, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie w I w. p.n.e. Jedna kwestia w tym sporze nie podlega wątpliwości – makaron na przestrzeni ostatnich stuleci zdobył ogromną popularność. Nie dziwi więc fakt, że zostało ustanowione na jego cześć święto, czyli Światowy Dzień Makaronu.

Statystki mówią, że przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie, na drugim miejscu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę, jednak ta liczba stale rośnie.

Makaronowe ciekawostki

  • stugramowa porcja makaronu zawiera ok. 110 kalorii
  • makaron jest rewelacyjnym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B oraz żelaza
  • w Chinach jedzono makaron już 5 tysięcy lat p.n.e.
  • al dente - oznacza, że makaron powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać delikatny opór zębom
  • najpopularniejszy makaron na świecie to spaghetti, w Polsce - krajanka
  • istnieje ponad 600 kształtów makaronu.

Jak perfekcyjnie ugotować makaron?

Czas gotowania różni się w zależności od produktu lecz zwykle jest to 5-12 minut

Nalej wody do dużego i wysokiego garnka, najlepiej w proporcjach 1 litr wody na 100 g suchego makaronu. Postaw na mocnym ogniu.

Kiedy woda powoli zacznie się gotować, dodaj sól w ilości 7 g na każdy litr wody i 100 g makaronu. Gdy sól się rozpuści, a woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron do garnka i przez pierwsze minuty często mieszaj. Później mieszaj co jakiś czas do końca procesu gotowania. Przed odsączeniem - sprawdź czy stopień ugotowania Ci odpowiada.

Jeśli makaron jest "al dente", powinno się czuć lekki opór przy próbie przegryzienia lub przecięcia widelcem. W środku powinna być również widoczna cienka biała "żyłka".

Jeśli wolisz gdy makaron jest odrobinę bardziej miękki, możesz gotować go przez kolejną minutę lub dwie.

Czy makaron jest zdrowy?

  • Jest źródłem złożonych węglowodanów, co pozwala na stopniowe i rozłożone w czasie uwalnianie energii potrzebnej do funkcjonowania przez cały dzień.
  • Jest ubogi w sód i potrafi dostarczyć istotne składniki odżywcze, takie jak żelazo i witaminy z grupy B.
  • Jedna porcja makaronu pełnoziarnistego zaspokaja 25 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik.
  • Ma niski Indeks Glikemiczny (GI), więc nie powoduje szybkiego podniesienia poziomu glukozy we krwi, która czasem nazywana jest "cukrem" we krwi.
  • Na dłuższy czas powoduje uczucie sytości, jest więc sprzymierzeńcem tych, którzy dbają o sylwetkę.
  • Węglowodany złożone podnoszą w mózgu poziom serotoniny (substancji odpowiedzialnej za dobre samopoczucie) i działają podobnie jak leki przeciwdepresyjne.

Obchodzony dziś Dzień Pantery Śnieżnej ma na celu zwrócenie uwagi na pogarszającą się sytuację populacji tego przedstawiciela kotowatych. Pantera śnieżna (Panthera uncia), zwana też irbisem lub leopardem śnieżnym, występuje w Himalajach, środkowej Azji oraz na Wyżynie Tybetańskiej. Gatunek sklasyfikowany został jako "zagrożony" na Czerwonej Liście IUCN (Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody), a głównym problemem w jego ochronie jest fragmentaryzacja populacji, polowania w celu pozyskania futer oraz wykorzystanie kości irbisów w tradycyjnej medycynie chińskiej. Obecnie liczebność globalnej populację pantery śnieżnej szacuje się 4 500 - 7 000 osobników w naturze oraz ok. 200 utrzymywanych w ogrodach zoologicznych na całym świecie.

WWF rozpoczął w 2016 roku projekt ochrony irbisów, koordynowany przez WWF Mongolia. Według danych WWF, Mongolia, na terenie której zachowało się 20% światowej populacji tego gatunku, jest jednym z dwóch najważniejszych dla jego ochrony krajów. Więcej informacji nt. samego projektu oraz pantery śnieżnej na stronie www.wwf.pl.

Źródło: lutreola.pl

Zachęcamy do obejrzenia krótkiego filmu, który przybliża ten temat.

https://www.youtube.com/watch?v=6hL3f4a_9OI

Międzynarodowy Dzień Caps Locka obchodzony jest dwa razy w roku - 28 czerwca i 22 października. Jego pomysłodawcą jest Derek Arnold, amerykański programista. Obchodzony od 2000 roku dzień jest wyrazem jego poczucia humoru, bo chciał on nieco wyśmiać tych użytkowników sieci, którzy nie mogą się obejść bez wielkich liter:-)

Caps Lock to przycisk na klawiaturze komputerowej zwany także "twardym Shiftem". Shift wprowadzono na maszyny do pisania Remington No. 2 jeszcze w 1878 roku. Shift Lock zagościł na nich w 1914 roku. Nazwa Caps Lock zrodziła się dopiero w 1984 roku, kiedy to klawisz o tej nazwie trafił na klawiaturę komputerową IBM Model M.
Aktywowanie Caps Locka powoduje, że tekst wpisywany za pośrednictwem klawiatury zostanie zapisany WIELKIMI LITERAMI. Zgodnie z netykietą, czyli nieformalnymi zasadami "dobrego wychowania" w Internecie, nadużywanie wielkich liter jest czymś niegrzecznym i postrzeganym negatywnie.

Niewiele osób wie, że Caps Lock to skrótowiec powstały ze zlepku wyrazów "capital letters", oznaczającego w języku angielskim "wielkie litery". Funkcję omawianego klawisza można zastąpić inną sekwencją działania poprzez funkcję klawiszy trwałych. Ma to poprawić komfort korzystania z klawiatury osobom niepełnosprawnym.
Caps Lock jest bardzo popularny na Twitterze, gdzie internauci uwielbiają wyrażać pewne emocje w ten sposób. Najczęściej używane słowa i frazy to m.in.: "LOVE", "OMG", "LOL", "CANT WAIT", "HAPPY BIRTHDAY". Caps Locka chętnie włączają zarówno zwykli użytkownicy, jak i wielkie gwiazdy.

Klawisz Caps Lock wielokrotnie był powodem furii internautów, których irytuje nagminne używanie wielkich liter. W intrenecie kilka razy apelowano o całkowite usunięcie klawisza z klawiatury. "Wojny przeciwko Caps Lockowi" toczyły się także na blogach i forach internetowych, a w sieci znaleźć można mnóstwo sposobów na trwałe zablokowanie klawisza.

Źródła: www.komputerswiat.plwww.instalki.pl

 

 

Celem tego nietypowego święta jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na to, jak istotne jest dbanie o stopy, które czasem pomijane w pielęgnacji, stanowią jedną z ważniejszych części naszego ciała. Należy pamiętać, że większa troska o stopy to lepsza kondycja i lepsze samopoczucie.

W dbaniu o stopy pomaga m.in. chodzenie boso, które według specjalistów przynosi wiele korzyści zdrowotnych.

Korzyści z chodzenia boso:

  • obniża ciśnienie krwi,
  • łagodzi migreny, cukrzycę,
  • poprawia krążenie, zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów mózgu,
  • przeciwdziała bólom w plecach, krzyżu, ramionach i mięśniach nóg,
  • zmniejsza nadmierny apetyt i wspomaga odchudzanie,
  • obniża poziom hormonów stresu, wycisza układ nerwowy,
  • zmniejsza stany zapalne, stymuluje organizm do samo naprawy,
  • pobudza, dodaje sił,
  • hartuje i ogólnie wzmacnia, aktywuje połączenia między stopami i mózgiem co zwiększa poczucie równowagi i świadomość, a chodzenie boso po piasku ściera zrogowaciały naskórek,
  • wspomaga kręgosłup, wymusza prawidłową postawę, wzmacnia mięśnie, stawy, redukuje bóle,
  • rozładowuje napięcie, pobudza wydzielanie endorfin, pomaga w bezsenności, bólach głowy, napięciach w ciele. 

Źródło: https://zdrowie.radiozet.pl/

Niewiele trzeba, aby przyłączyć się do obchodów dzisiejszego święta - wystarczy choć przez chwilę nie zakładać skarpetek:-)

Narodowy Dzień Pamięci Duchownych Niezłomnych to święto państwowe ustanowione przez Sejm w 2018 r. Poświęcone jest upamiętnieniu osób duchownych żyjących w różnych epokach, które oddały życie za ojczyznę. Liczną grupę duchownych niezłomnych stanowią ci, którzy zginęli z rąk okupantów radzieckich i niemieckich, ale także ci, którzy prześladowani byli przez cały okres PRL przez bezpiekę. Na datę ich upamiętnienia wybrano dzień 19 października – tego dnia w 1984 roku funkcjonariusze SB uprowadzili księdza Jerzego Popiełuszkę, którego później okrutnie torturowali i zamordowali. 

Do takich odważnych i bohaterskich duchownych należeli m.in.: św. Maksymilian Kolbe - męczennik z Auschwitz, księża Jan Krenzel i Teodor Walenta zamordowani przez Sowietów, ksiądz Stanisław Dobrzański, proboszcz parafii Ostrówki, który został zamordowany w 1943 roku przez nacjonalistów ukraińskich w czasie rzezi wsi.

Źródło: pl.wikipedia.org, www.gazetaprawna.pl

Kilka dni temu, 16 października, swoje święto miał chleb, od tysięcy lat będący podstawowym elementem posiłków ludzkości, ale też spełniający ważną funkcję w obrzędach wielu kultur. Światowy Dzień Chleba ustanowiony został przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników.

Ideą tego święta jest uczczenie chleba, który dosłownie i symbolicznie stanowi podstawę niezbędną do przeżycia każdego z nas. Do produkcji prawdziwego pieczywa nie potrzeba nic więcej niż trzy podstawowe składniki – woda, mąka z których przygotowuje się zakwas, oraz sól. Polacy zjadają bardzo dużo pieczywa. Polska jest 6 co do wielkości konsumpcji pieczywa krajem w Europie.

Pieczywo zjadamy przez cały dzień, kanapki do szkoły, pracy, śniadanie, kolacja - bez chleba nie wyobrażamy sobie tych posiłków. Najczęściej wybieramy chleb pszenny i pszenno-żytni. Ale wybór jest olbrzymi, razowy, z ziarnami, śliwką czy dynią przez chleb fitness czy według "swojskich receptur babuni".

Jednak chleb jest także najczęściej wyrzucanym produktem żywnościowym. Z danych statystycznych wynika, że 50% kupionego pieczywa trafia do kosza. To zatrważające dane skłaniające do zastanowienia się nad nawykami. Kupujemy chleba za dużo, na zapas a na wyciągnięcie ręki mamy świeży, jeszcze ciepły. Kiedyś ciepły chleb można było kupić wcześnie rano. Nocna zmiana wypiekała chleb, czuć było ten zapach na ulicach. Dziś w sklepach bochenki wypiekane są nawet wieczorami. Wyrzucamy ten kupiony wcześniej bo kusi nas ten właśnie wyciągnięty z pieca.

Skutki takiego marnotrawstwa odbijają się nie tylko na domowym budżecie, ale mają również wymiar ekonomiczny, społeczny i ekologiczny. To, co kupujemy i w jakich ilościach, ma realny wpływ na otaczające nas środowisko oraz zmiany klimatu.

Przez wiele pokoleń uczono szacunku do chleba, nasze babcie do dziś przed pierwszym ukrojeniem znaczą bochenek znakiem krzyża. Chlebem nowożeńcy witają swoich gości, jak widać ma on wymiar także kulturowy.

"Oby wam chleba nigdy nie zabrakło – głodnym na świecie nie jest łatwo.
Świat jest piękny, kolorowy, różne zwyczaje, tradycje, mowy,
Różne stroje, tańce, śpiewy, ale wszystkim chleb potrzebny!
Oby, oby, nie zabrakło chleba z nieba!"

/Fragment z piosenki Arki Noego/