Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Czym jest espresso?

Espresso to nic innego jak sposób parzenia kawy. Polega on na przepuszczeniu przez ekspres ciśnieniowy wody pod wysokim ciśnieniem przez mocno ubite, drobno zmielone ziarna palonej kawy. Dzięki temu uzyskujemy około 30 ml naparu zwanego Espresso. Powstała w ten sposób kawa ma gęstą, orzechowo-brązową piankę zwaną crema.

Słowo espresso pochodzi z włoskiego słowa espressivo, które po przetłumaczeniu na język polski oznacza wyrazisty.

Oprócz samodzielnego napoju, espresso stanowi bazę dla bardzo wielu innych napojów kawowych m.in.:

  • Doppio - to podwójne espresso. Do jego przygotowania użyto dwa razy więcej kawy i dwa razy więcej wody.
  • Lungo - w przeciwieństwie do doppio, w tym przypadku zwiększona jest tylko ilość wody. Ten rodzaj jest także nazywany espresso przedłużonym.
  • Americano - to kawa przygotowana na bazie pojedynczego lub podwójnego espresso i wrzątku.
  • Macchiato - w tym rodzaju espresso dodawana jest niewielka ilość mleka. W zależności od preferencji, może być ono ciepłe lub zimne
  • Cappuccinoto espresso z dodatkiem spienionego mleka
  • Ristretto - w tym wypadku wody jest dwa razy mniej niż w klasycznym espresso. Jest to kawa bardzo intensywna i bardzo gorzka.
  • Con panna – to deserowy rodzaj espresso, do którego przygotowania wykorzystuje się oryginalną esencję, a drugą połowę filiżanki wypełnia się po brzegi bitą śmietaną.

Kilka ciekawostek o espresso

  • Espresso wywodzi się z Włoch, gdzie w 1901 Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso.
  • Espresso jest wyjątkowo dietetyczne, zawiera dosłownie śladowe ilości kcal – około 5, a jedna porcja to aż 55 mg pobudzającej kofeiny, dla porównania szklanka czarnej herbaty „z torebki” i puszka coli mają po 45 mg.
  • Z powodu tego, że serwuje się je w filiżankach mniejszych rozmiarów, espresso zawiera również mniej kofeiny niż standardowa filiżanka zwykłej kawy.
  • Często do espresso podaje się kieliszek wody, która służy do przepłukiwania kubków smakowych przed skosztowaniem espresso. Takie postępowanie zapewnia głębszy smak.
  • Co kraj to obyczaj – Włosi nie wyobrażają sobie espresso bez cukru, Izraelczycy mają z kolei słabość do espresso z odrobiną mleka.
  • Potrzeba około czterdziestu dwóch ziaren kawy, aby zrobić standardową porcję espresso.
  • Americano zostało wynalezione przez amerykańskich żołnierzy w czasie II wojny światowej. Uznali oni europejskie espresso za zbyt mocne, więc poprosili o dodanie gorącej wody.