Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Dzisiejsze święto zostało zainicjowane w 2012 roku przez Światową Organizację Zdrowia, stowarzyszenie dietetyków oraz Komisję Europejską. Głównym założeniem Europejskiego Dnia Śniadania jest zwrócenie uwagi na to, jak ważne jest spożywanie porannego, pierwszego posiłku w ciągu dnia. 

Nawyk codziennego jedzenia śniadania ma wiele zalet.

Ten poranny posiłek zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, chorób przewlekłych takich jak nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu 2 oraz obniża ryzyko chorób serca. Śniadanie szczególnie istotne jest dla dzieci i młodzieży, ponieważ poprawia zdolności poznawcze - percepcję, pamięć, koncentrację uwagi, myślenie, dzięki czemu wpływa na lepsze wyniki w nauce i w pracy.

Co powinno zawierać pełnowartościowe pierwsze śniadanie?

  • węglowodany złożone pochodzące z produktów zbożowych pełnoziarnistych, czyli: pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otręby,
  • warzywa lub owoce,
  • mleko bądź produkt mleczny (ser żółty, twaróg, jogurt, kefir, maślanka),
  • produkt białkowy (wędlina, najlepiej upieczona samodzielnie, pasty z roślin strączkowych/jajek)
  • w śniadaniu powinien znaleźć się też nieduży dodatek tłuszczów (najlepiej masło) lub źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. olej (rzepakowy, lniany), orzechy.

Poniżej przedstawiamy śniadaniowe kulinarne inspiracje:

http://gotujebolubie.pl/kategoria/sniadania

https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/przepisy.html