Dzisiejsze święto zostało zainicjowane w 2012 roku przez Światową Organizację Zdrowia, stowarzyszenie dietetyków oraz Komisję Europejską. Głównym założeniem Europejskiego Dnia Śniadania jest zwrócenie uwagi na to, jak ważne jest spożywanie porannego, pierwszego posiłku w ciągu dnia.
Nawyk codziennego jedzenia śniadania ma wiele zalet.
Ten poranny posiłek zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, chorób przewlekłych takich jak nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu 2 oraz obniża ryzyko chorób serca. Śniadanie szczególnie istotne jest dla dzieci i młodzieży, ponieważ poprawia zdolności poznawcze - percepcję, pamięć, koncentrację uwagi, myślenie, dzięki czemu wpływa na lepsze wyniki w nauce i w pracy.
Co powinno zawierać pełnowartościowe pierwsze śniadanie?
- węglowodany złożone pochodzące z produktów zbożowych pełnoziarnistych, czyli: pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane, jaglane), musli, otręby,
- warzywa lub owoce,
- mleko bądź produkt mleczny (ser żółty, twaróg, jogurt, kefir, maślanka),
- produkt białkowy (wędlina, najlepiej upieczona samodzielnie, pasty z roślin strączkowych/jajek)
- w śniadaniu powinien znaleźć się też nieduży dodatek tłuszczów (najlepiej masło) lub źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. olej (rzepakowy, lniany), orzechy.
Poniżej przedstawiamy śniadaniowe kulinarne inspiracje:
http://gotujebolubie.pl/kategoria/sniadania
https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/przepisy.html