Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Tost to wspaniała potrawa, którą można przygotować w zaledwie kilka minut i to na wiele różnych sposobów - słono, na słodko, jak tylko chcecie. 23 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Tosta!

Tost to nic innego jak kromka pieczywa pszennego, podpieczona w tosterze. Słowo „tost” pochodzi od łacińskiego „tostum”, które można przetłumaczyć jako „spalić” lub „przypalić”.

4 pomysły na zdrowe i dietetyczne tosty z opiekacza

Ciepłe, chrupiące i koniecznie z dodatkiem miękkiego, ciągnącego się sera – tosty. Ratują nerwowe poranki i leniwe wieczory. Są szybkie, banalnie proste i nieprzyzwoicie pyszne, ale czy mogą być… zdrowe? Oto 4 sprawdzone pomysły na pełnowartościowe tosty, które kuszą smakiem bez wyrzutów sumienia!

Czy tosty są zdrowe?

Tosty to jedno z najprostszych i najszybszych domowych dań. Doskonale sprawdzają się jako ciepłe śniadanie oraz ratunek podczas imprezy, na której nagle zabrakło przekąsek. Zabieganym z powodzeniem zastąpią obiad po długim dniu pracy, a dla miłośników domowych seansów będą przyjemnym dodatkiem do wieczornego filmu. Kochamy je wszyscy, ale mało kto potrafi przyznać się do kulinarnej słabości. Przecież to takie niezdrowe! Czy rzeczywiście?

Czy tosty tuczą?

Troska o zdrowie i piękną sylwetkę wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych zapiekanek. Podobnie jak w przypadku wielu fast foodów, problemem nie jest pomysł na danie, ale sposób jego wykonania oraz wykorzystane w tym celu składniki. Wypełnione świeżymi warzywami pełnoziarniste tosty, przyrządzone w beztłuszczowym opiekaczu mogą stanowić doskonałe urozmaicenie zbilansowanej diety.

Tosty na diecie – to możliwe!

Wystarczy sprytnie zamienić bezwartościowe dodatki do „tradycyjnych” tostów na ich zdrowe odpowiedniki, by przygotować pełnowartościowy posiłek, który nasyci głód, ucieszy podniebienie, a ponadto dostarczy organizmowi dobroczynnych witamin i mikroelementów. Pamiętając nie tylko o tym, CO, ale również JAK i KIEDY spożywamy, bez obaw możemy włączyć ukochane tosty do zdrowego jadłospisu.

Z czym jeść tosty, by były zdrowe?

Zdrowy tost, czyli jaki? Podstawową zasadą, o jakiej należy pamiętać, jest świadomy dobór składników. Dlatego też chrupiącej pokusie najlepiej ulegać w domu, gdzie mamy pełną kontrole nad tym, co trafia do naszych zapiekanek oraz w jakich warunkach są one przygotowywane.

Bazą każdego przepisu jest oczywiście pieczywo i to od niego – w znacznej mierze – zależą zdrowotne walory grzanek. Popularne pieczywo tostowe zamiast cieszyć smakiem i dodawać energii, zapycha nas masą konserwantów i pustych kalorii. Przygotowując zdrowe tosty, warto zastąpić je tradycyjnymi wypiekami np. chlebem orkiszowym, gryczanym lub żytnim na zakwasie. Tosty z chleba razowego to nie tylko zdrowsze, ale również bardziej pożywne rozwiązanie.

Uwaga! Kupując chleb warto upewnić się, co znalazło się w jego składzie. Nawet najzdrowiej wyglądające ciemne bochenki bywają barwione karmelem i ulepszane sztucznymi wzmacniaczami smaku.

Kolejny – dla wielu nieodłączny – składnik tostów to ser. Gouda czy topiony w plasterkach – nieważne. Ważne, żeby smakowicie ciągnął się z każdym kolejnym kęsem. Nie da się ukryć, że ser to jeden z bardziej kalorycznych tostowych dodatków, na który warto zwracać szczególną uwagę, spożywając tosty na diecie. W czasie intensywnego odchudzania lub w przypadku, gdy chcemy schrupać grzankę w ramach przekąski, a nie posiłku głównego, warto zastanowić się, czy rzeczywiście musi się w niej znaleźć ciągnąca warstwa – dzięki różnorodności składników, tosty bez sera mogą być równie smaczne!

Stosunkowo wysoka kaloryczność serów nie oznacza jednak, że dbając o zdrowie należy z nich kompletnie rezygnować. Warto jednak zadbać o jakość wybieranych produktów i sięgnąć po lekką mozzarellę, włoski parmezan lub aromatyczny kozi ser z dobrego źródła. Ich niewielki dodatek wzbogaci smak dietetycznych tostów i będzie źródłem cennego białka, wapnia i wielu innych dobroczynnych substancji.

4 PRZEPISY NA ZDROWE I DIETETYCZNE TOSTY

Tosty z mozzarellą i pomidorami

Totalna klasyka i coś dla miłośników włoskich klimatów. Ser, pomidor i dużo bazylii – czego chcieć więcej?

Składniki:

  • 4 kromki chleba żytniego/orkiszowego/razowego
  • 2 plasterki mozzarelli
  • ½ pomidora
  • 1 łyżeczka domowego pesto
  • świeża bazylia

Instrukcja krok po kroku:

  1. Pieczywo posmaruj cienką warstwą pesto.
  2. Ułóż na nim kolejno plasterki pomidora i mozzarelli.
  3. Przykryj składniki kolejną kromką chleba i włóż tosty do rozgrzanego opiekacza.
  4. Przed podaniem udekoruj całość listkami świeżej bazylii.

Tosty ze szpinakiem i awokado

Szpinak dodany do chrupiących tostów z opiekacza z pewnością zasmakuje nawet tym, którzy ze zgrozą wspominają mdłą papkę ze szkolnej stołówki. Wystarczą odpowiednio dobrane dodatki i zdrowy podstęp gotowy!

Składniki:

  • 4 kromki chleba żytniego/orkiszowego/razowego
  • Liście świeżego szpinaku
  • ½ awokado
  • 50 g sera typu feta
  • 1 łyżeczka domowego pesto

Instrukcja krok po kroku:

  1. Szpinak opłucz i starannie osusz.
  2. Awokado obierz i pokrój w plasterki.
  3. Posmaruj pieczywo cienką warstwą pesto.
  4. Składniki ułóż na kromkach i posyp rozdrobnioną fetą.
  5. Tosty zapiekaj w opiekaczu do momentu aż pieczywo zacznie delikatnie się rumienić.

Tosty z szynką parmeńską i oliwkami

To pomysł na tosty dla tych, którzy nie potrafią sobie wyobrazić zapiekanek bez mięsnych dodatków. By dodać daniu zdrowia i koloru, szynkę parmeńską połącz z czerwienią pomidorów i zielenią szpinaku.

Składniki:

  • 4 kromki chleba żytniego/orkiszowego/razowego
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • Kilka zielonych oliwek
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Liście świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Czosnek niedźwiedzi

Instrukcja krok po kroku:

  1. Chleb skrop oliwą i oprósz czosnkiem niedźwiedzim.
  2. Układaj kolejno plasterki szynki parmeńskiej, oliwek oraz przekrojone na pół pomidorki.
  3. Dodaj kilka listków umytego wcześniej szpinaku, przykryj kolejną warstwą pieczywa i zamknij w rozgrzanym opiekaczu na kilka minut.

Tosty z łososiem i koperkiem

W takim wydaniu nawet zwykłe tosty z opiekacza stają się wykwintną przystawką, która doskonale sprawdzi się na imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi – nawet jeśli niezapowiedzianie zapukają do drzwi. Proste składniki, klasyczny smak, a wszystko gotowe w mniej niż 10 minut!

Składniki:

  • 4 kromki chleba żytniego/orkiszowego/razowego
  • 2 plasterki wędzonego łososia
  • 1 łyżka serka typu Philadelphia
  • Plasterki zielonego ogórka
  • Kilka zielonych oliwek
  • Koperek

Instrukcja krok po kroku:

  1. Na posmarowanym serkiem pieczywie ułóż plasterki łososia, ogórka oraz oliwek.
  2. Oprósz posiekanym koperkiem.
  3. Zapiekaj kilka chwil do momentu aż tosty zaczną się rumienić.
  4. Zdrowe dodatki do tostów

Uwaga! Chcąc cieszyć się smakiem tostów bez wyrzutów sumienia pamiętaj o zdrowych dodatkach! Zamiast ketchupu (pełnego cukru i konserwantów) czy tłustego majonezu sięgnij po oliwę z oliwek lub domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu, a obok talerza z tostami postaw miskę zielonej sałaty. Jedz i chrup na zdrowie!

Źródło: https://www.clatronic.pl/blog/artykul/5-4-pomysly-na-zdrowe-i-dietetyczne-tosty-z-opiekacza

Inne pomysły na pyszne tosty znajdziecie tutaj: https://noizz.pl/tosty