Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Te wyjątkowe orzechy cenione są przede wszystkim za swoje wartości odżywcze oraz bogactwo ponad 30 witamin i fitoskładników. Nie wszyscy wiedzą także, że orzech pistacji ma tylko 3 kalorie.

Pochodzące z Bliskiego Wschodu pistacje należą do najstarszych kwitnących drzew, a dowody ich istnienia pochodzą aż sprzed 7.000 lat przed naszą erą. W tym czasie pistacje uważane były za „królewski przysmak” i były przeznaczone wyłącznie dla wybranych. Najnowsze badania potwierdzają korzyści płynące ze spożywania pistacji:

  • Smukły orzech – eksperci żywienia potwierdzili, że pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów, zawierają najmniej kalorii i tłuszczów spośród wszystkich orzechów.
  • Zdrowa przekąska – nowe wyniki badań zaprezentowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne pokazują, że ze względu na fakt, że pistacje znajdują się w łupinach, potrzeba więcej czasu na ich konsumpcję, co sprzyja obniżeniu poziomu całkowitego spożycia kalorii o 41%.
  • Bogate wartości odżywcze – pistacje są doskonałym źródłem witaminy B6, miedzi i manganu oraz protein, błonnika, tiaminy czy fosforu.
  • Badacze doszli do wniosku, że pistacje są jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów spośród produktów pochodzenia roślinnego.

Z okazji dzisiejszego święta zachęcamy do wykorzystania tych cennych orzechów do przygotowania swoich ulubionych przysmaków. Oto nasze propozycje:

Lody pistacjowe

Składniki:

  • pół szklanki orzeszków pistacjowych (mogą być solone)
  • 2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego (golden syropu, ale można też użyć miodu)
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub kilka kropel aromatu migdałowego)
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Pistacje i syrop kukurydziany umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania gładkiej pasty. Mleko i pół szklanki kremówki podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przelać do malaksera i zmiksować z pistacjami do gładkości. Przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałe składniki i wymieszać lub zmiksować. Przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Lody można również wykonać bez maszyny – schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.

Sałatka z gruszką, gorgonzolą i pistacjami

Składniki:

80 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola)

2 garście rukoli

1,5 dojrzałej i soczystej gruszki, pokrojonej na plasterki

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki pistacji, zrumienionych na patelni

gałązka rozmarynu do dekoracji i zapachu

Sos vinegret: 1/2 ząbka czosnku, szczypta soli morskiej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, świeżo zmielony czarny pieprz, 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Wykonanie:

Na talerzach rozłożyć rukolę, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć kosteczki sera pleśniowego oraz pokrojoną gruszkę skropioną sokiem z cytryny. Posypać posiekanymi pistacjami, polać winegretem zmieszanym z serem pleśniowym. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu.

Przepisy oraz tekst pochodzą ze stron: https://www.kwestiasmaku.com/, https://www.mojewypieki.com/, https://korona.augustow.pl/