Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Niemal każdego ranka przygotowując śniadanie pierwszą rzeczą, po którą sięgamy, jest pieczywo. Może nam się wydawać, że to nieistotne, jakie ono jest i ile wnosi do naszego życia i zdrowia, jednak jest to błędne przekonanie. Nie tylko my - dorośli, ale również nasze dzieci powinniśmy je spożywać rozsądnie. W Dniu Piekarzy i Cukierników chcielibyśmy uświadomić Wam, jaką pracę wkładają piekarze i cukiernicy w wypiekanie niby tak oczywistego dodatku do naszej codziennej diety, a także pysznych słodkości, na widok których od razu robimy sie głodni:-)

Ciężka praca piekarza

Każdego dnia piekarz zajmuje się produkcją pieczywa z mąki, wody i drożdży z dodatkiem soli i mikrododatków zgodnie z ich recepturą. Co ciekawe, piekarz oprócz tego obsługuje i czyści maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno–pomiarowe. Piekarze pracują od 8 do 9 godzin dziennie, przeważnie w nocy, a dodatkowo także w święta i dni wolne. Ponadto pracują z gorącymi urządzeniami i ostrymi narzędziami, a także dźwigają worki z mąką. To wszystko, aby zapewnić nam wszystkim swoje wypieki do naszej codziennej diety.

Artystyczna praca cukiernika

Osoba pracująca jako cukiernik przede wszystkim powinna mieć dobre zmysły smaku i węchu oraz dobrą kondycję wzrokowo–fizyczną. Praca ta wymaga zmysłu artystycznego, inicjatywy, wyobraźni i twórczego myślenia, podobnie zresztą jak i u piekarza.

Pieczywo – to wzniosłe słowo - klucz dzisiejszego dnia, to także główny produkt spożywczy potrzebny nam do życia. Bez pieczywa nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować. Pieczywo zawiera ogromne pokłady błonnika, który oczyszcza nasz organizm z toksycznych substancji, a także pozwala nam utrzymywać prawidłową wagę. Weźmy pod uwagę fakt, że jest ono głównym składnikiem posiłku, a to co na nie nakładamy jest jedynie dodatkiem.

Podsumowując, chyba nikt nie wyobraża sobie życia bez smacznego, świeżego pieczywa i słodkich bułeczek, które możemy znaleźć w piekarniach lub dobrych sklepach. Ten dzień jest również świętem tych, którzy lubią, gdy w ich domach czuć zapach świeżo upieczonego pieczywa prosto z piekarni. Pamiętajmy, aby czasem poświęcić chwilę na zastanowienie się, dzieki komu spozywane przez nas wypieki są takie pyszne.