Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

2 marca obchodzimy Dzień Ciasta Bananowego (National Banana Crème Pie Day). Jest to popularny przysmak, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych: ciasto bananowe jest idealne dla dzieci, świetnie się sprawdza na wszelkich piknikach, a dzięki swojej wilgotności nie wysycha i może długo poleżeć:)

Jak zrobić proste ciasto bananowe? Jakie banany wykorzystać do ciasta bananowego? Najlepsze będą tu banany już mocno dojrzałe – im bardziej brązowa skórka, im bardziej miękkie owoce i bardziej aromatyczne. Wystarczy je wyjąć ze skórki i tylko ugnieść widelcem. Jeśli natomiast macie mało dojrzałe banany, to możecie je obrać, zawinąć w folię aluminiową i podpiec w piekarniku (180 stopni przez około 15 minut). Wtedy banany zmiękną. Wystarczy je już tylko ostudzić, a następnie ugnieść.

Składniki:

  • 110 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru (1 szklanka)
  • 2 jajka (rozmiar L) - roztrzepane widelcem
  • 3 banany dojrzałe, rozgniecione widelcem, około 300 g po obraniu
  • 225 g mąki (1,5 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia albo 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, ucieraj długo, aż masło będzie białe. Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich jajka i wymieszaj. Dodaj banany do masy maślanej i zmiksuj na wolnych obrotach. Nastepnie dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem. Krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm). Piecz w 180 stopniach (tryb góra - dół albo 170 stopni na termoobiegu) przez około 60 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź.

Można też upiec bardzo popularny chlebek bananowy. Prosty przepis znajdziecie tutaj https://www.kwestiasmaku.com/przepis/chlebek-bananowy 

Smacznego!