Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

W środę, 6 kwietnia, grupa wychowanków udała się wraz z wychowawcą na spacer po Rzeszowie. Naszą uwagę przykuwały zabytkowe budowle, tablice pamiątkowe, murale i współczesne rozwiązania architektoniczne. O nich ciekawie opowiadał wychowawca przywołując wiele anegdot i faktów z przeszłości miasta. Z wyjścia dołączamy zdjęcia kilku miejsc, które nie zawsze zauważamy przemierzając ulice Rzeszowa.

W środę, 30 marca, byliśmy na wernisażu wystawy malarstwa i rysunku Kingi Fiołek, uczennicy rzeszowskiego Zespołu Szkół Plastycznych. Byliśmy pod wrażeniem zaprezentowanych prac, a poniżej zdjęcia z młodą artystką i link do wydarzenia https://www.youtube.com/watch?v=d6rK10vyCY4.

Jak co roku nasza internacka młodzież spotkała się na wielkanocnych warsztatach - tym razem wykonywaliśmy zajączki ze styropianu i kartki świąteczne. Efekty naszej pracy w poniższej fotorelacji.

30 marca - kolejny Babski Wieczór za nami. Tym razem z kubkiem budyniu w ręku, gdyż w ten sposób świętowałyśmy Światowy Dzień Budyniu. Czekoladowy, śmietankowy, waniliowy. Do wyboru, do koloru. Kobiece pogaduszki na temat pielęgnacji porannej i wieczornej prowadziłyśmy z oczyszczającą węglową maseczką na twarzy. Już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania!

W niedzielny wieczór, 27 marca, z okazji Dnia Teatru wybraliśmy się do teatru Przedmieście na spektakl "Faust". Wspaniałe kreacje bohaterów, przestrzeń wypełniona różnymi emocjami dostarczyły nam niesamowitych wrażeń. Spektakl niósł ważne przesłanie, które zostało w nas - widzach - do przemyśleń jako kontynuacja tego, co zobaczyliśmy i doświadczyliśmy. Wrócimy chętnie na kolejne spektakle i po związane z nimi przeżycia.

 

22 marca to w kalendarzu świąt nietypowych Światowy Dzień Wody. Nikogo nie trzeba przekonywać jak ważne jest dbanie o zasoby wody i stosowanie zasad związanych z ich oszczędzaniem. Niby każdy je zna. Teoretycznie. Z praktyką jesteśmy czasem na bakier.

W ramach "przypominajki" związanej z zachowaniami proekologicznymi dotyczącymi dbania o ekonomiczne korzystanie z wody ogłosiliśmy w internacie konkurs. Polegał on na stworzeniu filmiku na Tik Toku prezentującego tematykę związaną ze Światowym Dniem Wody.

Konkurs wygrał filmik https://www.facebook.com/100004895225038/videos/496514911943934/ przygotowany przez Oliwię P., Weronikę S. oraz Wiktorię S. dotyczący sposobów na oszczędne korzystanie z wody. Brawo drużyno!

W rocznicę złożenia przez Tadeusza Kościuszkę przysięgi na rynku krakowskim (24 III 1794 r.) udaliśmy się na Stary Cmentarz w Rzeszowie, aby zapalić znicze na grobie jednego z uczestników insurekcji kościuszkowskiej. Była ona powstaniem narodowym przeciw Rosji i Prusom. Mimo początkowych sukcesów i rozprzestrzenieniu się powstania na większość ziem Rzeczpospolitej, ostatecznie insurekcja upadła. Wkrótce potem Austria, Prusy i Rosja dokonały III rozbioru Polski.

W jesieni informowaliśmy, że nasz internat przystąpił do akcji "Pola nadziei". Wówczas posadziliśmy żonkile https://zs2.rzeszow.pl/index.php/internat/aktualnosci/2562-sadzimy-zonkile-w-ramach-akcji-pola-nadziei, które jeszcze potrzebują trochę czasu, żeby zakwitnąć.

Dlatego na rzecz wspomnianej akcji wykonaliśmy żonkile papierowe, które zostały przekazane do siedziby Podkarpackiego Hospicjum dla Dzieci w Rzeszowie.

Nadeszła wiosna i jakby wszystko lepsze
Wszystko cieplejsze
Wszystko jaśniejsze....
 

W środę, 16 marca, kilku wychowanków naszego internatu wraz z wychowawcą zwiedzało jedyne w Polsce Muzeum Dobranocek. Wystawy poświęcone były bohaterom bajek od lat 50. zeszłego stulecia. Oglądając je mogliśmy wrócić pamięcią do naszego dzieciństwa.

15 marca celebrujemy święto autorów najlepszych słodkich deserów, czyli Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji w naszym internacie dziewczęta stanęły na wysokości zadania i przygotowały dla wszystkich mieszkańców blok z czekolady.

A oto przepis na ten przepyszny deser:

Składniki:

  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • ¾ szklanki cukru (150g)
  • 4 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku (dałam z lekkim czubkiem razem 260g. Używam mleka "niebieskiego" Siedlce lub "łaciatego")
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego

dodatkowo:

  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce (u mnie 100 g herbatników, 70 g rodzynek i 70 g orzechów włoskich)

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.

Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.

 

W związku z obchodzonym 12 marca Dniem Matematyki również i my przyłączyliśmy się do corocznej akcji zainicjowanej w 2014 r. przez Stowarzyszenie Doskonalenia i Rozwoju 4improve i zorganizowaliśmy w naszym internacie międzygrupowy konkurs matematyczny. Okazało się, że matematyka nie musi być nudna, a wieczór spędzony na rozwiązywaniu zagadek matematyczno-logicznych okazał się miło spędzonym czasem. Dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu!

 

W ramach realizowanego przez nas cyklu zajęć poświęconych zdrowemu żywieniu zapoznaliśmy sie z zaleceniami żywieniowymi na podstawie piramidy żywienia. Efektem naszego spotkania jest własnoręcznie wykonana przepiękna piramida żywieniowa, która stanęła na honorowym miejscu w internackiej stołówce.

W marcu w ramach naszych działań ekologicznych skupiamy się na najbliższym zielonym otoczeniu. Wykonaliśmy gazetkę dotyczącą wpływu zieleni na zdrowie człowieka, wysialiśmy zioła oraz przygotowaliśmy małą wystawę oraz prezentację na temat kwiatów jadalnych. Zachęcamy do obejrzenia oraz degustacji:-)

Podkategorie