Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

b1
Witamy w Bibliotece

Zespołu Szkół nr 2 

im. Tadeusza Rejtana w Rzeszowie

„Gdy masz jakieś wątpliwości –
idź do biblioteki”
(J. K. Rowling)

 Posiadamy systematycznie aktualizowany księgozbiór. Organizujemy różnego rodzaju konkursy, imprezy i wystawy.

W bibliotece możesz:

  • wybierać i wypożyczać książki,
  • przeglądać czasopisma,
  • poszukiwać informacji,
  • korzystać z Internetu,
  • relaksować się i wypoczywać
    w spokoju :)

W naszej bibliotece KAŻDY jest mile widziany i NIKT nie jest do niczego zmuszany.
Przyjdź – tutaj nie odpytujemy
i nie stawiamy stopni!

 

blog 3

 

rogalikŚroda 30 stycznia to w roku 2023 Dzień Rogalika.

Rogaliki są popularne na całym świecie. Często wypełnia się je słodkim nadzieniem: czekoladą, dżemem, różnorodnymi farszami. Mogą być posypane makiem czy sezamem, lub lukrowane. Przyrządzane są zarówno na słodko, jak i na słono czy pikantnie. Mogą też mieć neutralny smak.

Historia rogalików jest długa.

Już w czasach przedchrześcijańskich nasi przodkowie składali bogom w ofierze bułeczki w kształcie rogu wołu.

W średniowieczu rozpowszechnił się kult św. Marcina, którego atrybutem jest zagubiona podkowa. Ponieważ rogaliki przypominają ją kształtem, wypiekano (i robi się to do dzisiaj) tzw. rogale świętomarcińskie. Wypieka się je z ciasta półfrancuskiego i nadziewa białym makiem, orzechami i innymi bakaliami, a przyprawia aromatem migdałowym. Rogale świetomarcińskie są symbolem Poznania.

Sztandarowym dziełem kuchni francuskiej są croissanty z ciasta francuskiego, bez nadzienia.

Z kolei z Włoch pochodzą rogale cornetto, także wypiekane z ciasta francuskiego, z nadzieniem albo bez, w wersji słodkiej albo pikantnej, które spożywa się razem ze słynną włoską kawą cappuccino.

Masz ochotę na rogalika? Zjedz, dzisiaj jest jego święto!