Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Hummus ma wspaniały smak i przygotowuje się go błyskawicznie. Z roku na rok rośnie jego popularność i jest ulubioną przekąską nie tylko wśród wegetarian. Z okazji Światowego Dnia Hummusu, który obchodzimy 13 maja, warto przybliżyć cechy tej potrawy, tym bardziej, że jej podstawą jest ciecierzyca, która posiada wspaniałe właściwości zdrowotne.

Za co kochamy hummus? Jest pyszny, jest zdrowy, prosty w przygotowaniu i idealnie sprawdza się jako dip do świeżych warzyw, falafeli, a nawet czipsów.

Hummus to potrawa, która swoje korzenie ma w Libanie. Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, ale coraz większą sympatią cieszy się również w Polsce. Jej głównym składnikiem są nasiona ciecierzycy pospolitej. Podaje się ją na wiele sposobów, np. jako zimna przekąska jedzona z chlebem, krakersami, pokrojonymi w słupki warzywami czy macą. Najbardziej znanym przepisem na hummus jest po prostu zmieszanie i zblendowanie ugotowanej i utartej ciecierzycy, oliwy z oliwek, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw, np. kminu, jak również pietruszki. Można jednak jeszcze bardziej poeksperymentować ze składem tej pasty. 

1. Hummus na trawienie
Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki któremu układ trawienny funkcjonuje bez problemów. Błonnik zapewnia uczucie sytości, reguluje rytm wypróżnień i pozwala skutecznie schudnąć. Dzięki niemu możemy też zapobiec chorobom serca.

2. Źródło białka
Hummus składa się głównie z ciecierzycy, która jest doskonałym źródłem białka o dużej wartości odżywczej. To właśnie białko jest głównym materiałem budulcowym kości, mięśni i skóry. Poza tym jest niezbędnym składnikiem każdej diety. Z tego powodu hummus jest świetną potrawą dla wegetarian i wegan – dostarcza im wartościowego białka roślinnego.

3. Obniża cholesterol
Rośliny strączkowe, do których zalicza się cieciorka, są polecane osobom o podwyższonym poziomie cholesterolu. Jeśli jesteś jedną z nich, powinnaś pomyśleć o włączeniu hummusu do swojej diety. Najlepiej samodzielnie przygotować ten aromatyczny dip, by mieć pewność, że nie zostały dodane do niego żadne chemiczne substancje.

4. Hummus w walce z nowotworami
Ciecierzyca zawiera saponiny oraz kwas fitowy, czyli substancje chroniące komórki przed czynnikami rakotwórczymi. Regularne spożywanie roślin strączkowych wzmacnia barierę ochronną organizmu i pozwala mu skutecznie bronić się przed nowotworami.

5. Zdrowa przekąska
Odchudzasz się? Hummus to świetna przekąska na diecie, ponieważ zawiera dużo białka, błonnika i składników mineralnych. W skład bliskowschodniego dipu wchodzi tahini, czyli pasta z sezamu. Te niezwykłe nasiona są bogate w zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym można zgubić zbędne kilogramy.

6. Sposoby walki z anemią
Tahini i ciecierzyca to dobre źródła żelaza, którego niedobór jest przyczyną anemii. Jeśli czujesz się zmęczona, brakuje ci energii, często jest ci zimno, możesz cierpieć na braki tego minerału. Połączenie sezamu i cieciorki w hummusie może pomóc w walce z anemią, a na pewno dostarczy ci cennych składników.

7. Składniki odżywcze w hummusie
Składniki odżywcze w hummusie pozwalają regulować poziom cukru we krwi. Oczywiście, sam dip nie wystarczy, ale każda mała zmiana w diecie może przynieść dobre rezultaty. Hummus jest bogaty w białko, dzięki któremu przez dłuższy czas nie czujemy głodu, a poziom cukru we krwi utrzymuje się na stałym poziomie. Ponadto po zjedzeniu porcji hummusu z warzywami nie będziemy mieć ochoty na inne, często niezbyt zdrowe przekąski.

8. Zdrowe odżywianie
Dip z cieciorki może zapoczątkować w tobie miłość do zasad zdrowego odżywiania. Tradycyjny hummus przygotowuje się w basenie Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie, a od dawna wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych. Poza tym warzywna pasta jest świetnym zamiennikiem dla niezdrowych przekąsek. Wieczór przed telewizorem z paczką chipsów? Zamiast tego przygotuj miseczkę hummusu i zjedz go ze świeżymi warzywami. Dipu rodem z Bliskiego Wschodu można również używać zamiast majonezu do kanapek, a nawet przygotować z niego dressing do sałatki. A jak przygotować hummus w domu? Wystarczy puszka ciecierzycy, 100 g tahini (do kupienia w delikatesach albo przez internet), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, oliwa z oliwek, sól i odrobina wody (opcjonalnie). Wszystkie składniki miksujemy blenderem, próbujemy, doprawiamy i gotowe! Hummus jest pyszny, zdrowy i prosty do wykonania. Smacznego!

9. Kalorie i wartości odżywcze hummusu (w 100 g / w 15 g, tj 1 łyżka)
Wartość energetyczna 177 kcal / 26,6 kcal
Białko 4,86 g / 0,73 g
Węglowodany 20,1 g / 3,02 g
Cukier 0,27 g / 0,04 g
Błonnik 4,00 g / 0,60 g
Tłuszcz 8,59 g / 1,29 g
Tłuszcze nasycone 1,14 g / 0,17 g
Tłuszcze jednonienasycone 4,87 g / 0,73 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,11 g / 0,32 g
Cholesterol 0 mg / 0 mg
Witamina C 7,90 mg / 1,19 mg

https://zywienie.abczdrowie.pl/poznaj-zdrowotne-wlasciwosci-hummusu