Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

28 kwietnia obchodzimy Dzień Sera Camembert. Można zaryzykować twierdzenie, że jest to jeden z najsłynniejszych francuskich serów. Ten wyjątkowy wyrób ma rzesze fanów, nie tylko we Francji, skąd pochodzi receptura, ale na całym świecie, w tym także w Polsce.

Ser doskonale komponuje się z konfiturami, słodkimi owocami, świeżą bagietką oraz wędlinami. Jak przekonują Francuzi, tego sera nie powinno się spożywać na zimno, czyli jeśli chcemy cieszyć się tym przysmakiem, powinniśmy wyjąć go z lodówki na kilka godzin przed spożyciem. Sera camembert z pewnością nie można zaliczyć do produktów dietetycznych, ponieważ prawie połowa z niego to tłuszcze, dlatego najlepiej jeść go w ilościach umiarkowanych.

Historia sera camembert rozpoczyna się w roku 1791, w małej wiosce w Normandii, od której ser otrzymał swą nazwę. Pierwszy camembert stworzyła kobieta – Marie Harel, która zmodyfikowała przepis na ser brie, dodając do niego bakterie pleśni, dzięki którym ser pokrywa się charakterystycznym białym puchowym osadem.

Z okazji Dnia Sera Camembert warto wypróbować jeden z wielu przepisów na dania z jego dodatkiem.

https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/tarty_tartaletki_quiche/quiche_z_lososiem_gruszka_camembertem/przepis.html

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-buraczkami-brzoskwinia-i-smazonym-serem-camembert