Obchodzony 18 maja Światowy Dzień Pieczenia ma na celu zachęcić wszystkich do własnoręcznych wypieków.
Pomimo ogromnego wyboru gotowych produktów, raz na jakiś czas warto spędzić kilka chwil w kuchni, ponieważ pieczenie przynosi wiele korzyści. Działa bowiem odstresowująco, pozwala przyjemnie spędzić czas wolny, pomaga też wprowadzić w domu rodzinną atmosferę.
Warto jednak pamiętać, że pieczenie to nie tylko ciasta i ciasteczka. Na polskich stołach królują także dania obiadowe, zwłaszcza mięsa w wersji pieczonej. Jest to jedna z najstarszych metod sztuki kulinarnej.
Dzień Pieczenia to idealna okazja, żeby spróbować swoich sił w kuchni i zasmakować w samodzielnie przygotowanych wypiekach.
Poniżej kilka naszych propozycji kulinarnych:
https://kuron.com.pl/artykuly/przepisy/dania-glowne/domowa-pizza/
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pieczone-nuggetsy-z-kurczaka-w-platkach-kukurydzianych
https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasteczka-z-maslem-orzechowym-i-kawalkami-czekolady