Lubicie banany?
Te charakterystyczne, żółte owoce cieszą się największą popularnością w Europie i Ameryce Północnej. Są również jedną z ważniejszych roślin uprawnych przeznaczonych na eksport w krajach rozwijających się.
Dzień Bananów obchodzony jest między innymi w USA i Japonii.
Jakie korzyści przynosi nam jedzenie bananów?
- To bogactwo minerałów. Na wyróżnienie zasługuje potas, mający zbawienny wpływ na serce oraz przyczyniający się do uregulowania ciśnienia krwi.
- Są idealne na dobry nastrój. W miąższu tych owoców znajduje się tryptofan, który jest konieczny do wytworzenia serotoniny. Serotonina natomiast wpływa na nasz dobry nastrój.
- Redukują stres. Banany zawierają magnez, który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Stymuluje on także wiele innych funkcji życiowych.
- Dostarczają energii potrzebnej do pracy i nauki. Banany zawierają znacznie więcej węglowodanów niż inne owoce, dlatego są świetnym źródłem energii szczególnie dla aktywnie fizycznych osób.
- Sprzyjają odchudzaniu. Banany mogą być składnikiem diet odchudzających, sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Banany zawierają błonnik. Jego ilość nie jest wielka (ok 2 gramów w średnim bananie wielkości 250g), ale ma on zbawienny wpływ na przemianę materii.
- Poprawiają odporność: Banany są bogate w selen, który wspomaga pracę układu odpornościowego, pobudza organizm do walki z infekcjami i zakażeniami, wpływa też pozytywnie na pracę serca i chroni przed miażdżycą.
Banany są jednym z najbogatszych źródeł cynku. Minerał ten pobudza do pracy m.in. trzustkę i tarczycę, wchodzi w skład wielu enzymów, poprawia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na wzrok, łagodzi też dolegliwości w wielu chorobach skóry. Cynk poprawia też stan włosów i paznokci.
Czy wiesz, że końcówka banana nie jest szkodliwa?
Legenda głosi, że w końcówce banana znajdują się pasożyty (np. lamblie), jaja pająków, a nawet jad węża. Jak jednak przekonują specjaliści, czubki bananów nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia.
Poniżej przedstawiamy kilka nietypowych zastosowań skórki od bananów (źródło: sposobynawszystko.pl):
- Skórka od banana zamiast pasty do butów
Brak pasty do butów – żaden problem. Naturalne oleje i woski zawarte w bananowej skórce pomogą z brudnym obuwiem. Wystarczy, że przetrzesz skórzane buty wnętrzem skórki od banana, a następnie wypolerujesz papierowym ręcznikiem lub suchą szmatką.
- Ratowanie porysowanych płyt CD lub DVD skórką banana
Zarysowana płyta CD lub DVD nie działa. Zamiast wyrzucić ją do kosza możesz spróbować ją uratować. Przetrzyj rysę skórką od banana a następnie zetrzyj nadmiar miąższu ściereczką zwilżoną płynem do mycia szyb i zostaw płytę do wyschnięcia.
- Wybielanie zębów skórką od banana
Popularnym zastosowaniem skórki od banana to wybielanie zębów. Wystarczy, że umyjesz zęby pastą do zębów, a następnie przetrzesz je skórką od banana. Zawarte w skórce od banana minerały potas, magnes, potas i fosfor są korzystne dla naszych zębów i pozwolą je rozjaśnić.
- Usuwanie drzazgi skórką od banana
Drzazga w palcu potrafi być bardzo uciążliwa. Potrzebny będzie kawałek skórki od banana i kawałek plastra. Kawałek skórki od banana przykładamy w miejscu wbitej drzazgi i przyklejamy plastrem. Miąższ banana ma właściwości rozmiękczające i pozwoli wyciągnąć taką drzazgę.
- Skórki od banana jako nawóz
Innym popularnym zastosowaniem skórki od banana to nawóz do roślin. Skórki od banana są bogate w potas, fosfor, magnez, wapń i azot. Te mikroelementy przyczyniają się do rozwoju roślin w tym pomidorów, papryki czy róż. Skórkę od banana pokrój na małe kawałki, aby przyśpieszyć proces rozkładu. Przed zasadzeniem, zasianiem roślin zakop je w ziemi. Skórki będą rozkładać się i powoli uwalniać minerały. Skórki od banana są również cennym składnikiem kompostu. Wysuszone skórki od banana są również cennym nawozem roślin doniczkowych.