Drukuj

rogalikŚroda 30 stycznia to w roku 2023 Dzień Rogalika.

Rogaliki są popularne na całym świecie. Często wypełnia się je słodkim nadzieniem: czekoladą, dżemem, różnorodnymi farszami. Mogą być posypane makiem czy sezamem, lub lukrowane. Przyrządzane są zarówno na słodko, jak i na słono czy pikantnie. Mogą też mieć neutralny smak.

Historia rogalików jest długa.

Już w czasach przedchrześcijańskich nasi przodkowie składali bogom w ofierze bułeczki w kształcie rogu wołu.

W średniowieczu rozpowszechnił się kult św. Marcina, którego atrybutem jest zagubiona podkowa. Ponieważ rogaliki przypominają ją kształtem, wypiekano (i robi się to do dzisiaj) tzw. rogale świętomarcińskie. Wypieka się je z ciasta półfrancuskiego i nadziewa białym makiem, orzechami i innymi bakaliami, a przyprawia aromatem migdałowym. Rogale świetomarcińskie są symbolem Poznania.

Sztandarowym dziełem kuchni francuskiej są croissanty z ciasta francuskiego, bez nadzienia.

Z kolei z Włoch pochodzą rogale cornetto, także wypiekane z ciasta francuskiego, z nadzieniem albo bez, w wersji słodkiej albo pikantnej, które spożywa się razem ze słynną włoską kawą cappuccino.

Masz ochotę na rogalika? Zjedz, dzisiaj jest jego święto!