Drukuj

Ciasto marchewkowe jest znane od średniowiecza, a popularność zyskało w XX wieku na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Dziś zajadają się nim wszystkie nacje, w tym również Polacy.

Ciasto marchewkowe to słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję.

Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Czasem ozdabia się je płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. 

Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki, w której zawartość cukru jest wysoka. 

Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji. 

W kuchni polskiej również używa się marchewki jako składnika ciast. W jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew - jest to tzw. piernik marchwiowy. Z kolei na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.

Dzisiejsze święto jest dobrą okazją, aby samodzielnie przygotować marchewkowy wypiek. Polecamy wypróbowany przepis.

https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-marchewkowe-najlepsze