Drukuj

2 marca obchodzimy Dzień Ciasta Bananowego (National Banana Crème Pie Day). Jest to popularny przysmak, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych: ciasto bananowe jest idealne dla dzieci, świetnie się sprawdza na wszelkich piknikach, a dzięki swojej wilgotności nie wysycha i może długo poleżeć:)

Jak zrobić proste ciasto bananowe? Jakie banany wykorzystać do ciasta bananowego? Najlepsze będą tu banany już mocno dojrzałe – im bardziej brązowa skórka, im bardziej miękkie owoce i bardziej aromatyczne. Wystarczy je wyjąć ze skórki i tylko ugnieść widelcem. Jeśli natomiast macie mało dojrzałe banany, to możecie je obrać, zawinąć w folię aluminiową i podpiec w piekarniku (180 stopni przez około 15 minut). Wtedy banany zmiękną. Wystarczy je już tylko ostudzić, a następnie ugnieść.

Składniki:

Sposób wykonania:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, ucieraj długo, aż masło będzie białe. Banany rozgnieć widelcem, dodaj do nich jajka i wymieszaj. Dodaj banany do masy maślanej i zmiksuj na wolnych obrotach. Nastepnie dodaj mąkę wymieszaną z sodą/proszkiem do pieczenia i cynamonem. Krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do długiej foremki (o długości około 30 cm). Piecz w 180 stopniach (tryb góra - dół albo 170 stopni na termoobiegu) przez około 60 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź.

Można też upiec bardzo popularny chlebek bananowy. Prosty przepis znajdziecie tutaj https://www.kwestiasmaku.com/przepis/chlebek-bananowy 

Smacznego!