Drukuj

Te wyjątkowe orzechy cenione są przede wszystkim za swoje wartości odżywcze oraz bogactwo ponad 30 witamin i fitoskładników. Nie wszyscy wiedzą także, że orzech pistacji ma tylko 3 kalorie.

Pochodzące z Bliskiego Wschodu pistacje należą do najstarszych kwitnących drzew, a dowody ich istnienia pochodzą aż sprzed 7.000 lat przed naszą erą. W tym czasie pistacje uważane były za „królewski przysmak” i były przeznaczone wyłącznie dla wybranych. Najnowsze badania potwierdzają korzyści płynące ze spożywania pistacji:

Z okazji dzisiejszego święta zachęcamy do wykorzystania tych cennych orzechów do przygotowania swoich ulubionych przysmaków. Oto nasze propozycje:

Lody pistacjowe

Składniki:

Wykonanie:

Pistacje i syrop kukurydziany umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania gładkiej pasty. Mleko i pół szklanki kremówki podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Przelać do malaksera i zmiksować z pistacjami do gładkości. Przetrzeć przez sitko. Dodać pozostałe składniki i wymieszać lub zmiksować. Przykryć folią spożywczą i schłodzić do temperatury lodówkowej. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Lody można również wykonać bez maszyny – schłodzone składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.

Sałatka z gruszką, gorgonzolą i pistacjami

Składniki:

80 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola)

2 garście rukoli

1,5 dojrzałej i soczystej gruszki, pokrojonej na plasterki

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki pistacji, zrumienionych na patelni

gałązka rozmarynu do dekoracji i zapachu

Sos vinegret: 1/2 ząbka czosnku, szczypta soli morskiej, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, świeżo zmielony czarny pieprz, 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Wykonanie:

Na talerzach rozłożyć rukolę, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć kosteczki sera pleśniowego oraz pokrojoną gruszkę skropioną sokiem z cytryny. Posypać posiekanymi pistacjami, polać winegretem zmieszanym z serem pleśniowym. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu.

Przepisy oraz tekst pochodzą ze stron: https://www.kwestiasmaku.com/, https://www.mojewypieki.com/, https://korona.augustow.pl/