Głównej zawartości

Komunikat alertu

Ta strona korzysta z cookies. Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu.

Dzień Pokrywania Wszystkiego Czekoladą to dzień, w którym możemy jeść każde danie z czekoladą. Dzień szczęścia dla wszystkich czekoladomaniaków. Możemy obchodzić go na różne sposoby. Owoce w czekoladzie? Pychota. Naleśniki z czekoladą? A może schabowy? Dzisiejszy dzień jest dniem kulinarnych eksperymentów. 

Historia czekolady sięga 4000 lat, kiedy to była ona stosowana w charakterze lekarstwa. Podobno do Europy trafiła ona dopiero w XVI wieku, początkowo do Hiszpanii. Wiek później stała się ona popularna w całej Europie i pijana była w Domach Czekolady.

Czekolada zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie. Dzięki nim ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, poprawiają nastrój. Czekolada ma cudowny smak i zapach. Jest to wyrób cukierniczy, który sporządzany jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, a w przypadku czekolady mlecznej także z mleka. Jest kilka rodzajów tego słodkiego przysmaku: gorzka, mleczna, deserowa, biała.

Czekolada zawiera:

  • węglowodany - podstawowe źródło energii, tylko nimi żywi się nasz mózg,
  • magnez - odgrywa znaczącą rolę w uwalnianiu energii z pożywienia, wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych,
  • żelazo - niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu w organizmie,
  • niacyna - wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie,
  • teobromina - pobudzająca pracę nerek, jest łagodnym środkiem moczopędnym, działa również stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dając efekty podobne jak kofeina,
  • fenyloetyloamina - należy do grupy endorfin. Kiedy endorfiny przedostają się do krwiobiegu, powodują poprawę nastroju,
  • flawonoidy - hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, zwiększają odporność na infekcje, uczestniczą w regulacji skurczy mięśni i naczyń.

Czekolada dodaje wigoru i poprawia humor. W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy - poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe.

Bądź kreatywną osobą i spróbuj dziś trochę poeksperymentować łącząc czekoladę z daniami lub artykułami spożywczymi, których normalnie nawet nigdy nie przyszło ci do głowy łączyć razem. Słodkiego świętowania!

Poniżej znajdziecie przykładowe propozycje czekoladowych pyszności:

https://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowy-pudding-z-gruszkami

https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowo-kokosowe

https://www.mojewypieki.com/przepis/brownie-pancakes

Źródła: www.fakt.pl, www.kalbi.pl, www.mojewypieki.com