Drukuj

13 listopada koniecznie należy przyrządzić albo chociaż zjeść potrawę, która znana była już w XVII wieku. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne placki, podobnie jak obecne, robiono z tartych ziemniaków, jaj, cebuli oraz mąki. Podawano je wyłącznie z solą i pieprzem. Dzisiejsze najbardziej popularne dodatki to tradycja XIX wiecznej Polski z czasów zaborów. Ubogiemu chłopstwu placki ziemniaczane zastępowały chleb. Jadano je z solą, ze śmietaną lub skwarkami. Wersje z gulaszem, to wersje szlacheckie, bogate.

Nie tylko Polacy smażą placki
Placki uznawane są za rodzimy, polski wynalazek, i słusznie. Nie znaczy to jednak, że nie ma ich w kuchni świata. Placki z tartych ziemniaków jadają Ukraińcy, Białorusini i Rosjanie. Trzeba zaznaczyć, że bliny, a więc potoczna nazwa placków ziemniaczanych, z plackami ziemniaczanymi nie mają nic wspólnego. Bliny to naleśniki na drożdżach, bez grama ziemniaków.

Gdzie jeszcze jadają polskie placki ziemniaczane?
Po placki równie chętnie sięgają Austriacy, Niemcy, Węgrzy czy mieszkańcy Luksemburga. W kuchni szwajcarskiej znane sa jako Rosti – placki ziemniaczane tradycyjnie smażone z samych ziemniaków, bez jaj i mąki. Regionalne dodatki to często boczek, cebula, ser, jabłka oraz świeże zioła. Oryginalne Rosti zazwyczaj podawano na śniadanie, jednak dzisiaj jstanowią one uzupełnienie dań obiadowych, np. Spinat und Spiegelei, czyli szpinaku i jaj sadzonych. Czesi jadają bramboraki, zwykle solo, ale co ważne doprawione czosnkiem i majerankiem. Anglicy podają tattie fish, bo według nich placki wyglądają, jak smażona ryba. Do ciasta dodają czasem ser i pomidory. Placki ziemniaczane są podawane również do tradycyjnego irlandzkiego śniadania. Boxty, czyli irlandzkie placki, przyrządza się z tartych ziemniaków surowych i rozdrobnionych gotowanych, do ciasta dodaje się sodę i mąkę, a ich konsystencja jest gładka. Liczba zwolenników tego prostego dania wciąż rośnie. Polacy najczęściej jedzą placki po węgiersku, które z polską kuchnią jednak niewiele mają wspólnego.

A oto przepis na najlepsze placki ziemniaczane:
– 1 kg ziemniaków
– 2 średnie cebule
– 2 jajka
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– sól, pieprz wedle uznania
– ewentualnie 1 zmiażdżony ząbek czosnku
Ziemniaki i cebulę obrać. Zetrzeć je na tarce o małych otworach. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Do masy dodać mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała, niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Smacznego!