Drukuj

3 listopada obchodzimy święto najpopularniejszej przekąski – kanapki. Towarzyszy nam codziennie, przygotowywana na różne sposoby. Serwowana na śniadanie, obiad i kolację, idealnie smakuje w duecie z ulubionymi dodatkami – od mięs, po warzywa i sosy. Z okazji Światowego Dnia Kanapki przypomnijmy, skąd wzięła się ta pożywna przekąska.

Na genialny pomysł przyrządzenia sandwicza, czyli dzisiejszej kanapki, wpadł hrabia Sandwich - John Montagu. To jemu zawdzięczamy zarówno angielską nazwę, jak i formę przekąski. Do stworzenia kanapki przyczyniło się - jak do wielu wynalazków – lenistwo.

Hrabia był zapalonym miłośnikiem hazardu. Nie chcąc nawet na chwilę oderwać się od stołu z kartami, poprosił lokaja o podanie mu wołowiny włożonej między dwie kromki chleba, dzięki czemu nie musiał wstawać i brudzić rąk. Może nie przez przypadek słowo „kanapka” jest tak podobne do „kanapy”, z której też czasami ciężko jest się ruszyć…

Często sama kanapka rusza się z nami – do pracy lub szkoły. Uwaga, co ciekawe - historię wynalezienia kanapki opisał Woody Allen w opowiadaniu „Maszyna parowa sobie z tym nie poradzi”.

Dlaczego kanapki zdobyły taka duża popularność? Kanapki zabiera się praktycznie wszędzie – do ich spożywania nie potrzeba talerzy ani sztućców, są sycące, a dzięki urozmaiconym dodatkom i ciepłemu napojowi, mogą stanowić pełnowartościowy posiłek.

Źródło: https://gs24.pl/

Poniżej przedstawiamy nasze propozycje na smaczne i pożywne kanapki.

https://www.przepisy.pl/magazyn/wiosna-na-talerzu/7-kanapek-na-kazdy-dzien-tygodnia

https://www.kwestiasmaku.com/przepisy/kanapki