1 listopada oprócz Wszystkich Świętych - jednego z najważniejszych polskich świąt - obchodzimy Światowy Dzień Wegan (World Vegan Day). Święto obchodzone jest przez wegan na całym świecie, dla upamiętnienia powstania Towarzystwa Wegańskiego (Vegan Society) w 1944 roku.
Celem święta jest promowanie weganizmu, czyli wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko ze swojej diety, ale i w ogóle z życia. Akcje uświadamiające na temat zwierząt przeznaczonych do ubojni i ochrony środowiska: kwestia zanieczyszczeń płynących z farm zwierzęcych, oraz zabezpieczanie soi i zbóż dla milionów niedożywionych ludzi na świecie.
Dieta wegańska to dieta bezmięsna, która – w przeciwieństwie do diety wegetariańskiej – nie zawiera jaj i mleka. Przeciwnicy argumentują, że naraża na niedobór białka i witaminy B12. Zwolennicy argumentują, że białko zwierzęce z powodzeniem można zastąpić roślinnym, zaś warzywa i owoce dostarczą niezbędnych witamin.
Diety bezmięsne stają się coraz bardziej popularne na świecie i w Polsce. Wiele osób nadal obawia się jednak niedoborów żywieniowych, które może spowodować dieta wegańska. Wady i zalety diet warzywno-owocowych są różne, podobnie jak tych, które zawierają mięso. Czy obawy są więc uzasadnione? Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne przestawiło dokument, w którym rozprawia się z wieloma mitami dotyczącymi diet bezmięsnych. Wynika z niego, że dieta wegetariańska i dieta wegańska jest zdrowa, oczywiście pod warunkiem, że jest prawidłowo zbilansowana. Potwierdzono, że nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie na składniki odżywcze, lecz także może zapobiegać niektórym chorobom i sprzyjać ich leczeniu. Badania przekonują o następujących korzyściach wynikających ze stosowania diety wegańskiej:
Stosowanie diety wegańskiej to:
- niższe ryzyko śmierci wywołanej chorobą niedokrwienną serca
- niższy poziom cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy
- niższe ciśnienie krwi
- mniejszy wskaźnik zapadalności na nadciśnienie tętnicze
- mniejsze ryzyko cukrzycy typu B
- ograniczenie otyłości – niższy wskaźnik BMI
- niższa zapadalność na choroby nowotworowe
- zmniejszone ryzyko chorób przewlekłych
Korzyści te wynikają ze zmniejszonego spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu w połączeniu ze zwiększonym spożyciem warzyw i owoców, bogatych w witaminy i związki bioaktywne. Wegetarianie i weganie zwykle uważniej wybierają produkty spożywcze, rezygnując z zawierających konserwanty, sztuczne barwniki i sztuczne aromaty. Poszukują produktów o wysokiej, korzystnej dla człowieka bioenergii oraz potraw lekkostrawnych, o wysokiej przyswajalności składników odżywczych. Często po prostu żyją zdrowiej, nie zaniedbując aktywności fizycznej.