Drukuj

Święto miłośników spaghetti, penne czy fusilli obchodzone jest już od 1995 roku. Nic w tym dziwnego, skoro makaron stał się tak powszechnym produktem
w kuchniach całego świata, a na sklepowych półkach można znaleźć dziesiątki jego rodzajów. Używany jest m.in. do dań na słono, słodko, ostro, do zup, sałatek czy zapiekanek. Jest doskonałym składnikiem do przygotowywania szybkich, a jednocześnie pełnych smaku dań oraz wykwintnych kompozycji, które zadowolą podniebienie najwybredniejszych smakoszy.

Historia makaronu

Światowy Dzień Makaraonu to idealna okazja do tego, by wyjaśnić, że makaron nie jest włoskim wynalazkiem! Chociaż oczywiście Włosi z ta teoria polemizują. Uznaje się, że pierwszy makaron powstał w Chinach - dawno, dawno temu...Natomiast Włosi stanowczo stoja przy swoim: makaron to ich narodowa potrawa!

Makaron jest produktem nie tylko niezwykle uniwersalnym, ale również bardzo prostym w przygotowaniu. Są to główne powody jego popularności na całym świecie – także w Polsce. Historia jego powstania jest do tej pory niejasna. Powszechnie uważa się, że pierwszy makaron miał długość 20 cali i powstał w Chinach około 4 tys. lat temu. Włosi twierdzą jednak, że jest to ich pomysł, który narodził się w Rzymie w I w. p.n.e. Jedna kwestia w tym sporze nie podlega wątpliwości – makaron na przestrzeni ostatnich stuleci zdobył ogromną popularność. Nie dziwi więc fakt, że zostało ustanowione na jego cześć święto, czyli Światowy Dzień Makaronu.

Statystki mówią, że przeciętny Włoch zjada około 26 kg makaronu rocznie, na drugim miejscu plasuje się Wenezuela i Tunezja z wynikiem o połowę mniejszym – 12 kg. W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę, jednak ta liczba stale rośnie.

Makaronowe ciekawostki

Jak perfekcyjnie ugotować makaron?

Czas gotowania różni się w zależności od produktu lecz zwykle jest to 5-12 minut

Nalej wody do dużego i wysokiego garnka, najlepiej w proporcjach 1 litr wody na 100 g suchego makaronu. Postaw na mocnym ogniu.

Kiedy woda powoli zacznie się gotować, dodaj sól w ilości 7 g na każdy litr wody i 100 g makaronu. Gdy sól się rozpuści, a woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron do garnka i przez pierwsze minuty często mieszaj. Później mieszaj co jakiś czas do końca procesu gotowania. Przed odsączeniem - sprawdź czy stopień ugotowania Ci odpowiada.

Jeśli makaron jest "al dente", powinno się czuć lekki opór przy próbie przegryzienia lub przecięcia widelcem. W środku powinna być również widoczna cienka biała "żyłka".

Jeśli wolisz gdy makaron jest odrobinę bardziej miękki, możesz gotować go przez kolejną minutę lub dwie.

Czy makaron jest zdrowy?