Drukuj

Zioła i przyprawy są niezastąpione w kuchni i stanowią wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw. Wiele z nich tworzy niemalże nierozerwalny związek, jak pomidory z bazylią czy jabłka z cynamonem.

Co z czym jemy, czyli potrawy i przyprawy

Anyż - ciasto kawowe, słodkie chleby, kompoty owocowe, wołowina, cielęcina, wiejski ser

Bazylia - dania z pomidorami, groszek, szpinak, sałata, zupy fasolowe, baranina, wołowina, cielęcina, krewetki, sosy do spaghetti, suflety i omlety

Cynamon - bułeczki, muffiny, ciasteczka, ciasta, tapioka, puddingi czekoladowe, kawa, ciasta owocowe, gorąca czekolada, słodkie ziemniaki, dynia

Papryka - pizza, kiełbaski, włoskie, hiszpańskie, węgierskie i meksykańskie przysmaki

Czosnek - mięsa, sosy pomidorowe, sosy sałatkowe, grillowane warzywa

Estragon - marynaty do mięs, sałatki, omlety, ryby, marynowane ryby, zupa pomidorowa, brokuły, szparagi, kalafior, kapusta, drób

Gałka muszkatołowa - bita śmietana, lody, pieczone banany, pasztety, ciasto dyniowe, szpinak, pieczenie z mięs

Goździki - szynka, pieczona wieprzowina, marynowane owoce, ciasto jabłkowe i dyniowe, buraczki, zupa krem z pomidorów czy z groszku, gorąca herbata

Kminek - chleb, kapusta, ziemniaki, mięsa

Kolendra - zupy z warzyw strączkowych, potrawy mięsne, sałaty

Koperek - pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ryby, sosy do ryb, kiszone ogórki, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane

Kurkuma - pikle, marynaty, dressingi do sałat, ryby, owoce morza, przyprawy na bazie ryżu zamiast kurkumy

Liście laurowe - buraczki, gotowana marchewka, zupy warzywne, wołowina, cielęcina, baranina, gotowany kurczak, marynaty do mięs, ryby

Majeranek - biały barszcz, żurek, pieczenie z mięs, pasztety

Mięta - galaretki, lody, sałatki owocowe, kapusta, marchewka

Oregano - pizza, sos do spaghetti, pieczeń wołowa, ryby, sosy pomidorowe, szpinak

Pieprz - pasuje do wszystkich potraw oprócz tych o wyjątkowo słodkim smaku

Pietruszka - zupy, sałatki, mięsa, ryby - zwłaszcza tuńczyk, sosy, omlety

Rozmaryn - wołowina, wieprzowina, drób, łosoś, pieczone ziemniaki, zielony groszek

Szafran - ryż, bułeczki, wywary z ryb, zupy z kurczaka, ciasta np: marchewkowe

Szałwia - wszystkie dania wieprzowe, nadzienia do dań z ryb i drobiu, ciemne sosy, francuskie dressingi, pomidory, groszek

Tymianek - świeże pomidory, zupy warzywne, karczochy, grzyby, ziemniaki, cebula

Imbir - dania z kuchni azjatyckiej, ciastka, kompoty, pasztety, marynaty

Zioła lecznicze

Wieki praktyk i badań dowiodły, że zioła zajmują również ważne miejsce w lecznictwie, a wiele leków obecnie opiera się na ich kojących i zdrowotnych właściwościach. Pomagają zachować odporność organizmu, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, zapobiegają atakom serca, obniżają poziom cholesterolu i są wspaniałym uzupełnieniem diety dla cukrzyków. Zioła i przyprawy mają właściwości odchudzające.

Jak widać bez przypraw i ziół trudno się obyć, a prawdziwi kucharze nie wyobrażają sobie pracy w kuchni bez naturalnego smaku tego dobra natury. Poświęcono im też wiele badań i publikacji z różnych dziedzin wiedzy. Zachęcamy więc do jak najczęstszego wypróbowywania ich właściwości w swojej kuchni.

Źródło: kuchniaplus.pl