Zioła i przyprawy są niezastąpione w kuchni i stanowią wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw. Wiele z nich tworzy niemalże nierozerwalny związek, jak pomidory z bazylią czy jabłka z cynamonem.
Co z czym jemy, czyli potrawy i przyprawy
Anyż - ciasto kawowe, słodkie chleby, kompoty owocowe, wołowina, cielęcina, wiejski ser
Bazylia - dania z pomidorami, groszek, szpinak, sałata, zupy fasolowe, baranina, wołowina, cielęcina, krewetki, sosy do spaghetti, suflety i omlety
Cynamon - bułeczki, muffiny, ciasteczka, ciasta, tapioka, puddingi czekoladowe, kawa, ciasta owocowe, gorąca czekolada, słodkie ziemniaki, dynia
Papryka - pizza, kiełbaski, włoskie, hiszpańskie, węgierskie i meksykańskie przysmaki
Czosnek - mięsa, sosy pomidorowe, sosy sałatkowe, grillowane warzywa
Estragon - marynaty do mięs, sałatki, omlety, ryby, marynowane ryby, zupa pomidorowa, brokuły, szparagi, kalafior, kapusta, drób
Gałka muszkatołowa - bita śmietana, lody, pieczone banany, pasztety, ciasto dyniowe, szpinak, pieczenie z mięs
Goździki - szynka, pieczona wieprzowina, marynowane owoce, ciasto jabłkowe i dyniowe, buraczki, zupa krem z pomidorów czy z groszku, gorąca herbata
Kminek - chleb, kapusta, ziemniaki, mięsa
Kolendra - zupy z warzyw strączkowych, potrawy mięsne, sałaty
Koperek - pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ryby, sosy do ryb, kiszone ogórki, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane
Kurkuma - pikle, marynaty, dressingi do sałat, ryby, owoce morza, przyprawy na bazie ryżu zamiast kurkumy
Liście laurowe - buraczki, gotowana marchewka, zupy warzywne, wołowina, cielęcina, baranina, gotowany kurczak, marynaty do mięs, ryby
Majeranek - biały barszcz, żurek, pieczenie z mięs, pasztety
Mięta - galaretki, lody, sałatki owocowe, kapusta, marchewka
Oregano - pizza, sos do spaghetti, pieczeń wołowa, ryby, sosy pomidorowe, szpinak
Pieprz - pasuje do wszystkich potraw oprócz tych o wyjątkowo słodkim smaku
Pietruszka - zupy, sałatki, mięsa, ryby - zwłaszcza tuńczyk, sosy, omlety
Rozmaryn - wołowina, wieprzowina, drób, łosoś, pieczone ziemniaki, zielony groszek
Szafran - ryż, bułeczki, wywary z ryb, zupy z kurczaka, ciasta np: marchewkowe
Szałwia - wszystkie dania wieprzowe, nadzienia do dań z ryb i drobiu, ciemne sosy, francuskie dressingi, pomidory, groszek
Tymianek - świeże pomidory, zupy warzywne, karczochy, grzyby, ziemniaki, cebula
Imbir - dania z kuchni azjatyckiej, ciastka, kompoty, pasztety, marynaty
Zioła lecznicze
Wieki praktyk i badań dowiodły, że zioła zajmują również ważne miejsce w lecznictwie, a wiele leków obecnie opiera się na ich kojących i zdrowotnych właściwościach. Pomagają zachować odporność organizmu, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, zapobiegają atakom serca, obniżają poziom cholesterolu i są wspaniałym uzupełnieniem diety dla cukrzyków. Zioła i przyprawy mają właściwości odchudzające.
Jak widać bez przypraw i ziół trudno się obyć, a prawdziwi kucharze nie wyobrażają sobie pracy w kuchni bez naturalnego smaku tego dobra natury. Poświęcono im też wiele badań i publikacji z różnych dziedzin wiedzy. Zachęcamy więc do jak najczęstszego wypróbowywania ich właściwości w swojej kuchni.
Źródło: kuchniaplus.pl