Drukuj

Pierwszy dzień czerwca to nie tylko Dzień Dziecka, to także święto jednego z najbardziej znanych i lubianych produktów spożywczych - bułki. Pyszna i chrupiąca, o cudownym zapachu to symbol rodzinnego śniadania. Z okazji Dnia Bułki warto jej zatem poświęcić trochę więcej uwagi.

W Polsce najbardziej popularne są zwykłe, pszenne bułki. Polacy uwielbiają to pieczywo, choć jasne bułki nie należą do najzdrowszych produktów. Obok takich bułek jemy mnóstwo bułek maślanych, słodszych, bardziej delikatnych, ale równie smacznych. Grahamka z kolei to ciemna bułka pszenna produkowana z mąki typu graham i mąki pszennej na drożdżach - z dodatkiem cukru i soli.

https://www.mojewypieki.com/przepis/grahamki

Najsłynniejszą jednak chyba bułką jest kajzerka. Ta mała, okrągła bułka, wypiekana jest z mąki pszennej, zakwasu lub drożdży. Posypuje się ją czasami ziarnami sezamu lub maku. Przepis i charakterystyczny kształt kajzerki został opracowany przez piekarzy w Wiedniu, a jej nazwa pochodzi od cesarza Franciszka Józefa, czyli kajzera. Bułka ta popularna jest w wielu państwach dawnych Austro-Węgier. Znaleźć ją można nie tylko na austriackich stołach, ale także w Słowenii, Chorwacji, Czechach, Włoszech i oczywiście w Polsce.

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/pieczywo/bulki-bagietki/123-kajzerki

Bardzo lubianym w naszym kraju pieczywem jest także bułka paryska. Ta pszenna bułka ma podłużny kształt. W skład wchodzą mąka pszenna, mleko, woda, olej, drożdże, cukier i sól. Jedną z odmian bułki paryskiej, bardzo popularną w Wielkiej Brytanii jest teacake. Je się ją najczęściej przekrojoną na pół i posmarowaną masłem.

Nasze piekarnie oprócz tradycyjnego pieczywa wypiekają dziś także bułki znane w innych miejscach świata. Coraz bardziej popularne stają się np. brioszki. Te lekkie, słodkawe pieczywo ma cieniutką jak papier, złocistobrązową skórkę i miękki, delikatny środek. Przygotowanie ich w domu jest dość czasochłonne, bo ciasto musi wyrastać trzy razy, jednak efekt jest znakomity. Brioszki podawane są nie tylko na śniadanie, ale także w ciągu dnia.

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/brioche/brioche.html

Inne zdobywające u nas popularność bułki to buchty. Wypiekane są w formach, przez co połączone są ze sobą bokami. Najczęściej nadziewa je się dżemem lub konfiturami, ale jest także wersja bez nadzienia. Buchty zawierają jajka, co odróżnia je od wielu innych rodzajów pieczywa, a najlepiej smakują na ciepło z masłem.

I na koniec włoska ciabbata, bardzo popularna także w Polsce. Prawdziwa ciabatta to duża, płaska i prostokątna bułka z chrupiącą skórką, w środku jest bardzo porowata. Bułki te najlepiej smakują z wędliną: suszoną szynką lub z salami i, oczywiście, z warzywami.

https://www.mojewypieki.com/przepis/ciabatta

Z okazji dnia bułki, będąc na zakupach, wejdźmy do dobrej piekarni i skosztujmy różnych rodzajów tego smakowitego pieczywa.

Źródło: kuchnia.wp.pl