Drukuj


Nie ma chyba nikogo, kto chociaż raz w życiu nie spróbowałby hamburgera. Ta najsłynniejsza na świecie kanapka mająca dziesiątki odmian i rzesze fanów, doczekała się swojego święta.

Historia tego kulinarnego klasyka rozpoczęła się na początku XX wieku. W 1904 roku garncarz Fletcher Davis, który jednocześnie prowadził swój bar w jednej z miejscowości Teksasu, wymyślił, że zapakuje mielony kotlet z wołowiny do bułki, dołoży liść sałaty, okrasi musztardą i majonezem, a tak przyrządzona kanapka na pewno znajdzie swoich zwolenników. I nie pomylił się. Hamburgery od razu stały się przebojem.

Nazwa tej kanapki pochodzi od jej głównego elementu: kotleta. Hamburgerem nazywano mielone, które przyrządzali pochodzący z Niemiec imigranci w Stanach Zjednoczonych. Nie zawsze była to wołowina, czasem przyrządzano je z wieprzowiny, a nawet z koniny. Jednak wołowina okazała się najlepsza. Dziś kotlety do hamburgerów robi się praktycznie ze wszystkiego – od mięsa, poprzez ryby i owoce morza, na warzywach kończąc. Jednak to właśnie wołowina znajduje się w najbardziej klasycznych wersjach kanapki.

Sukces hamburgerów jest tak wielki, że kilkadziesiąt lat temu powstały wielkie, światowe dziś sieci gastronomiczne, mające w swojej ofercie to proste danie. Za ich sprawą hamburger został uznany za przykład śmieciowego jedzenia - tuczącego i niezdrowego. W ostatnich latach, dzięki powstawaniu licznych, małych burgerowni specjalizujących się w przygotowywaniu tych kanapek z najlepszych składników, zła sława hamburgera zaczyna się zacierać.

Hamburgery przyrządzone z dobrej jakości mięsa, bułek bez sztucznych dodatków i ekologicznych warzyw mogą stanowić bardzo zdrowe i pożywne danie. Z okazji dnia hamburgera zdecydowanie warto wybrać się na tę kanapkę, a jeszcze lepiej przygotować ją samemu w domu.

Źródło: www.kuchnia.wp.pl

Poniżej znajdziecie propozycje przepisów na pyszne i zdrowe burgery.

https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/burger_frytki/przepis.html

https://www.jadlonomia.com/przepisy/najlepsze-wegeburgery-na-swiecie/