Drukuj

Lubicie banany?

Te charakterystyczne, żółte owoce cieszą się największą popularnością w Europie i Ameryce Północnej. Są również jedną z ważniejszych roślin uprawnych przeznaczonych na eksport w krajach rozwijających się.

Dzień Bananów obchodzony jest między innymi w USA i Japonii.

Jakie korzyści przynosi nam jedzenie bananów?

Banany są jednym z najbogatszych źródeł cynku. Minerał ten pobudza do pracy m.in. trzustkę i tarczycę, wchodzi w skład wielu enzymów, poprawia odporność organizmu, pozytywnie wpływa na wzrok, łagodzi też dolegliwości w wielu chorobach skóry. Cynk poprawia też stan włosów i paznokci.

Czy wiesz, że końcówka banana nie jest szkodliwa?

Legenda głosi, że w końcówce banana znajdują się pasożyty (np. lamblie), jaja pająków, a nawet jad węża. Jak jednak przekonują specjaliści, czubki bananów nie stanowią żadnego zagrożenia dla zdrowia.

Poniżej przedstawiamy kilka nietypowych zastosowań skórki od bananów (źródło: sposobynawszystko.pl):

Brak pasty do butów – żaden problem. Naturalne oleje i woski zawarte w bananowej skórce pomogą z brudnym obuwiem. Wystarczy, że przetrzesz skórzane buty wnętrzem skórki od banana, a następnie wypolerujesz papierowym ręcznikiem lub suchą szmatką.

Zarysowana płyta CD lub DVD nie działa. Zamiast wyrzucić ją do kosza możesz spróbować ją uratować. Przetrzyj rysę skórką od banana a następnie zetrzyj nadmiar miąższu ściereczką zwilżoną płynem do mycia szyb i zostaw płytę do wyschnięcia.

Popularnym zastosowaniem skórki od banana to wybielanie zębów. Wystarczy, że umyjesz zęby pastą do zębów, a następnie przetrzesz je skórką od banana. Zawarte w skórce od banana minerały potas, magnes, potas i fosfor są korzystne dla naszych zębów i pozwolą je rozjaśnić.

Drzazga w palcu potrafi być bardzo uciążliwa. Potrzebny będzie kawałek skórki od banana i kawałek plastra. Kawałek skórki od banana przykładamy w miejscu wbitej drzazgi i przyklejamy plastrem. Miąższ banana ma właściwości rozmiękczające i pozwoli wyciągnąć taką drzazgę.

Innym popularnym zastosowaniem skórki od banana to nawóz do roślin. Skórki od banana są bogate w potas, fosfor, magnez, wapń i azot. Te mikroelementy przyczyniają się do rozwoju roślin w tym pomidorów, papryki czy róż. Skórkę od banana pokrój na małe kawałki, aby przyśpieszyć proces rozkładu. Przed zasadzeniem, zasianiem roślin zakop je w ziemi. Skórki będą rozkładać się i powoli uwalniać minerały. Skórki od banana są również cennym składnikiem kompostu. Wysuszone skórki od banana są również cennym nawozem roślin doniczkowych.