Drukuj

15 marca celebrujemy święto autorów najlepszych słodkich deserów, czyli Dzień Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji w naszym internacie wykonaliśmy laurkę dla piekarni dostarczającej pieczywo dla naszego internatu oraz okolicznościową gazetkę. Dziewczęta stanęły na wysokości zadania i przygotowały dla wszystkich mieszkańców blok z czekolady.

A oto przepis na ten przepyszny deser:

Składniki:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.

Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o długości 25cm), wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 3- 4 godziny lub na całą noc.